BRIDE FLIGHT

27 oktober 2008

BRIDE FLIGHT van Ben Sombogaart heeft de status van Gouden Film bereikt. Binnen anderhalve week hebben 100.000 bezoekers de film in de bioscoop gezien. Op maandag 27 oktober ontvingen acteurs Waldemar Torenstra, Anna Drijver, Elise Schaap,  Mattijn Hartemink en regisseur Ben Sombogaart de Gouden Filmtrofee uit handen van zangeres Ilse DeLange, die verantwoordelijk is voor de titelsong van de film Miracle. 

BRIDE FLIGHT, waarvoor Marieke van der Pol het scenario schreef,  vertelt het verhaal van de drie jonge bruiden Ada, Marjorie en Esther en de ongebonden, ambitieuze Frank, die elkaar ontmoeten tijdens de beroemde luchtrace van Londen naar Nieuw-Zeeland in 1953. Vol hoop en verwachting beginnen ze aan hun nieuwe leven, niet wetende dat door de ontmoeting op deze ene vlucht, de Bride Flight, hun levens voor altijd verbonden zullen blijven. 

In BRIDE FLIGHT lopen het heden en het verleden door elkaar. Acteurs van verschillende generaties spelen daarom de hoofdrollen: de bekroonde actrices Willeke van Ammelrooy (ANTONIA), Pleuni Touw (DE DOMINEE) en Petra Laseur (FAMILIE) spelen Esther, Ada en Marjorie op oudere leeftijd. De talenten Anna Drijver (BITCHES), Karina Smulders (WILD ROMANCE) en Elise Schaap, die haar speelfilmdebuut maakt, spelen dezelfde rollen op jongere leeftijd. De mannelijke hoofdrol, Frank, is voor Waldemar Torenstra (ZOMERHITTE). Rutger Hauer, die sinds 25 jaar weer in een Nederlandse speelfilm acteert, speelt Frank op oudere leeftijd. Andere rollen zijn voor onder anderen Marc Klein Essink, Rawiri Paratene, Mischa Hulshof, Mattijn Hartemink en Walter Bart.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

BRIDE FLIGHT is geproduceerd door IDTV Film in coproductie met Samsa Film Luxemburg, Chios Media en de NCRV. De film is tot stand gekomen met subsidie uit de regeling lange speelfilm en de suppletieregelingen van het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO-Fonds. 

A-Film verzorgt de bioscoopdistributie in Nederland. BRIDE FLIGHT draait momenteel in 94 zalen in Nederland.