Dag van de Korte Film toont Nederlands talent

 

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film. Met een speciaal samengesteld filmprogramma word je in je eigen filmtheater getrakteerd op de beste korte films van eigen bodem, zoals LEJLA (geselecteerd voor Cinéfondation van het Filmfestival van Cannes) en GRIJS IS OOK EEN KLEUR (winnaar studenten-Oscar). De Dag van de Korte Film: 21 december 2017, in Nederland en een groot aantal Europese landen. Filmprogramma daarna t/m 27 december ook nog te zien in de landelijke filmtheaters.


De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Tevens is het dé plek waar jong filmtalent zich als eerste aandient. Toch krijgt de korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om in Europa meer aandacht te genereren voor korte films initieerde Short Circuit, het netwerk van niet-commerciële Europese kortefilmdistributeurs, vijf jaar geleden de Europese Dag van de Korte Film. De dag is inmiddels een begrip en wordt in Nederland gesteund door EYE Filmmuseum, International Film Festival Rotterdam, Go Short - International Short Film Festival Nijmegen en het Nederlands Film Festival.

Programma

Het volwassenenprogramma van de Dag van de Korte Film bestaat uit vijf korte films van aanstormend, Nederlands talent dat het afgelopen jaar geselecteerd is voor (inter)nationale filmfestivals en diverse prijzen in de wacht sleepte. Het programma is van 21 december t/m 27 december 2017 te zien in veel Nederlandse filmtheaters. De korte filmprogramma's zijn te zien in de landelijke filmtheaters. Het volledige programma en de aanvangstijden vind je op de website van het filmtheater bij jou in de buurt en op dagvandekortefilm.nl.

WEEËN
Nils Vleugels, Nederland, 2017, 14’, fictie
Gouden Kalf-nominatie voor Beste Korte Film. Willem staat op het punt vader te worden: de weeën van zijn vriendin zijn begonnen. De onomkeerbaarheid van de komst van zijn kind daalt bij hem in en Willem wordt overvallen door een gevoel van nutteloosheid en acute angst voor het vaderschap. Terwijl andere zwangere vrouwen hem in het ziekenhuis de les lezen over opvoeding, zijn bevallende vriendin niets van hem lijkt aan te nemen en de receptioniste de enige lijkt die in hém geïnteresseerd is, beseft hij dat hij afstand moet nemen van zijn huidige bestaan en de transformatie moet omarmen.

LEJLA
Stijn Bouma, Bosnië Herzegovina, 2017, 22’, fictie
Geselecteerd voor het talentprogramma Cinéfondation van het Cannes Film Festival. Lejla, een jonge vrouw uit Sarajevo, heeft het gevoel dat haar leven nergens toe leidt. Haar werk in een fastfoodrestaurant en de zorg voor haar alcoholistische vader zijn alles wat ze heeft. Totdat zeeman Vedad haar mee uit vraagt. Ze worden verliefd en Vedad biedt haar een vluchtmogelijkheid. Lejla moet beslissen welk toekomstplan ze zal volgen.

BULLET TIME
Frodo Kuipers, Nederland, 2016, 5’, animatie
Nederlandse inzending voor de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm. Twee kogels, gemaakt om te doden, worden midden in hun dodelijke vlucht verliefd op elkaar. Het overkomt Stanley en Daisy, de twee kogels die door cowboys Pedro en Jesse tijdens een ouderwetse wild-west shootout op elkaar worden afgevuurd. In plaats van hun dodelijke doel kiezen de kogels voor de liefde, met desastreuze gevolgen voor beide cowboys.

GRIJS IS OOK EEN KLEUR
Marit Weerheijm, Nederland, 2016, 27’, fictie
Winnaar studenten-Oscar in de categorie Buitenlandse Korte Film. De film vertelt het verhaal van Cato, een meisje van 13 jaar, die met haar ouders en jongere broertje op een woonboerderij woont. Haar oudere, depressieve broer Douwe komt thuis nadat hij een suïcidepoging heeft gedaan. Cato probeert contact met hem te krijgen, maar dat lukt niet. Als ze zich realiseert dat Douwe niet zomaar weer gelukkig zal zijn, ontmoet ze een engelachtige man met grote witte nepvleugels. Hij helpt haar met de zorgen om haar broer en brengt haar inzichten over het leven en de dood.

DE BEGRAFENIS VAN DE VERLEGEN MENS
Joost van Hezik, Nederland, 2017, 10’, fictie
Op een dag vielen alle verlegen mensen dood neer. Tegelijk, in één klap, allemaal. Een kleine gemeente organiseert een begrafenis voor al haar overleden verlegen inwoners en wil maar al te graag wat zeggen… Van de makers van Circus Treurdier.

Kinderprogramma: Kleine vriendjes (4+)
Speciaal voor kinderen is er een 45 minuten-programm met de beste Europese korte films uit zeven verschillende landen die meedoen aan Short Circuit. 

SOME LOGIC - Rop van Mierlo, Nederland, 2014, 1’, animatie
WEASEL - Timon Leder, Slovenië, 2016,  12’, animatie
GOOD MORNING MOON - Christoph Brehme, Italië, 2015, 4’, animatie
TWO FRIENDS - Natalia Chernysheva, Frankrijk, 2016, 4’, animatie
EASYGOING TEDDY - Tomislav Gregl, Kroatië, 2017, 8’, animatie
GINJAS - Zepe José Pedro Cavalheiro en Humberto Santana, Portugal, 2011, 2’, animatie
TEENY WEENY FOX - Sylwia Szkiladz en Aline Quertain, Frankrijk, 2015, 9’, animatie
A LIFE STORY - Nacho Rodríguez, Spanje, 2013, 4’, animatie