Dennis Overeem en Dewi Reijs over The Buddy Film Project

 


“‘Integreren’ op een natuurlijke manier, terwijl je doet waar je goed in bent en je eigenwaarde een boost krijgt.”

THE BUDDY FILM PROJECT koppelt gevluchte, professionele filmmakers aan Nederlandse professionele filmmakers. Gezamenlijk wordt er door hen een lange speelfilm gemaakt. Zo voorziet The Buddy Film Project deze gevluchte filmmakers van een relevant en professioneel (film)netwerk in Nederland.

In dit interview vertellen initiatiefnemers Dennis Overeem en Dewi Reijs over hun plannen, de mensen die ze willen betrekken bij het project en de toekomst van The Buddy Film Project. Ook spreken we voor het eerst met een van de gevluchte filmprofessionals; Monzer Darwish. Monzer is filmmaker en muzikant en komt uit Syrië.

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Dewi: "Ik was in contact met het Nederlands Film Festival vanwege de diversiteitcommissie van ACT (Acteursbelangen) waar ik actief voor ben. Zij hadden vluchtelingen uit het vak gesproken en geïnterviewd, een deel van deze mensen hoort nu bij The Buddy Film Project. Ik bedacht het ‘buddy’ idee, professionals aan elkaar koppelen. Pas op het moment dat ik Dennis erbij haalde werd het grootser. Hij zei, 'Waarom maken we geen speelfilm?' Een fantastisch plan natuurlijk, mensen kunnen direct aan de slag en bouwen zo een eigen netwerk op." 


Dennis Overeem

Dennis: "Ik heb kleding ingezameld, deel continu dingen op Facebook, maar op een gegeven moment wilde ik meer doen. Ik heb toen mensen in huis genomen en doordat ik met die mensen sprak en hun verhaal hoorde, begreep ik hoe moeilijk het is om voet aan de grond te krijgen. Dus toen Dewi mij benaderde om iets te verzinnen voor het Nederlands Film Festival zei ik gelijk ja en onderweg er naartoe bedacht ik me dat we dan het beste een film konden maken. Want dan zet je en mensen aan het werk, kun je ze betalen en krijgen ze er automatisch een groot netwerk bij."

"Zo ontstond het idee voor de film WELKOM DAN MAAR…. WELKOM DAN MAAR is een komedie met een hart. Een lichte, lieve, geestige en bij vlagen romantische kijk op het leven van een aantal vluchtelingen die hun leven weer op willen pakken in Nederland. Het is een fictief verhaal dat zich afspeelt in een oer-Hollandse supermarkt, waarbij de inspiratie voortkomt uit bijzondere, ontroerende, grappige en indringende verhalen van echte statushouders. Deze verhalen verwerkt scenarioschrijfster Beri Shalmashi in het uiteindelijke scenario van de film."

Dennis en Dewi zijn op zoek naar cast én crew. Dennis: “We zijn op zoek naar zoveel mogelijk acteurs en actrices, crew, (dus camera, licht en geluid) en mensen met productie-ervaring. Daarbij is het belangrijk dat deze mensen in het bezit zijn van een werkvergunning.”

Hoe worden deze mensen gevonden en betrokken bij The Buddy Film Project?
Dewi: "Angelo Schuurmans (Stichting Oss Verwelkomt Vluchtelingen) heeft een groot netwerk en helpt ons hiermee. Verder komen er ook mensen via onze Facebook pagina en website binnen. En natuurlijk gaat veel ook via via, sommigen kennen elkaar omdat ze in dezelfde AZC hebben gezeten."

Eén van de gevluchte filmmakers die meewerkt is Monzer Darwish. Hij is muzikant en filmmaker en komt uit Syrië. “I have joined this project because it is one of the fewest doors that was opened for us here, refugee filmmakers, professionals and creatives, so we can all get together and escape the endless cycle of routine, grief and then apathy. After everything we've been through I think the most important thing for us today is to feel 'normal' in this world again, to do what we love and what makes us us, otherwise we will always be looked at as the unfortunates and that will always lead to emotional inertia!


Monzer Darwish

Door mee te doen aan The Buddy Film Project hoopt Monzer de kans te krijgen om andere mensen binnen de filmindustrie te ontmoeten. Zijn doel is om Nederlandse filmmakers, maar ook gevluchte filmmakers, te leren kennen, en met deze mensen, die dezelfde passie voor film hebben, te werken. Naast de gevluchte filmmakers werken er ook Nederlandse filmmakers mee aan het project. Zij fungeren als de buddies.

Welke Nederlandse buddies zijn al betrokken?
Dennis: "Sowieso hebben bekende namen zoals Yorick van Wageningen, Susan Visser en Tygo Gernandt al hun steun uitgesproken. Zij delen alles op twitter en hebben meegedaan aan de promotiefilmpjes. Er zijn nog geen bekende namen bevestigd, maar wie weet komt dat heel snel! Ons team bestaat nu uit actrice Dewi Reijs, producent In-Soo Radstake, schrijfster Beri Shalmashi, Ernie Tee en Angelo Schuurmans."

Dewi: "Het is organisatorisch best spannend voor ons omdat we in feite het wiel opnieuw moeten uitvinden. Wat is de beste manier om mensen aan elkaar te koppelen? Hoe gaan we dit begeleiden en hoe verloopt het op de set straks waar Nederlands, Engels en Arabisch gesproken zal worden? Communicatie is iets wat vaak wordt onderschat op een filmset. We hebben al een plan gemaakt voor workshops die mensen vooraf kunnen volgen zoals een acteer en een cameraworkshop. Het is goed om elkaar te leren kennen en het niveau te bepalen, dan kunnen we later samen goed voorbereid beginnen met de film."


Dewi Reijs

Om de pre-productie te financieren zijn Dennis en Dewi een crowdfundcampagne gestart. Waar dient de crowdfundcampagne precies voor?
Dennis: "Ons project is meer dan alleen een speelfilm maken en we staan pas aan het begin. Deze crowdfund is speciaal bedoeld voor de pre-productie. Er moet allereerst een scenario geschreven worden, en tevens moeten we op zoek naar gevluchte filmprofessionals! Dit kost veel tijd en om het project van de grond te krijgen zijn we keihard aan het werk. Bellen, mailen, 24/7 op social media aanwezig zijn, persoonlijke ontmoetingen doen. Kortom: alles wat erbij komt kijken om een speelfilm te maken! We willen de mensen met wie we werken ook graag kunnen betalen, en daarvoor is geld nodig. Daarnaast willen we met deze crowdfund workshops organiseren, om elkaar te leren kennen en weten we wie waar kunnen inzetten. Dus denk aan een acteerworkshop, cameratraining en het delen van verhalen en anekdotes die gebruikt gaan worden in het scenario."

Hoe ziet de toekomst van The Buddy Film Project eruit?
Dewi: "We zijn op zoek naar een geschikte distributeur zodat de film uiteindelijk in de bioscoop verschijnt. Het voelt nog ver weg, maar mocht er iets verdiend worden aan de film, dan kunnen we misschien ‘ons team’ en daarnaast toekomstige vluchtelingen uit de filmindustrie met hun eigen projecten op weg helpen."

"Ik hoop dat The Buddy Film Project een positieve boost kan geven bij het opbouwen van iets nieuws na de pijn en het verdriet dat ze hebben meegemaakt, en waar ze nog steeds iedere dag mee worden geconfronteerd. Het zou geweldig zijn als onze mensen straks bij anderen op de set aan het werk zijn!"

Dennis: "En daarnaast hoop ik dat het niet bij één project blijft. Dat de Buddy Film Project in de toekomst misschien wel een on-going project is waar verschillende mensen onder die noemer films en documentaires kunnen maken. ‘Integreren’ op een natuurlijke manier, terwijl je doet waar je goed in bent en je eigenwaarde een boost krijgt."

The Buddy Film Project steunen kan via CineCrowd.