Volop Nederlandse aanwezigheid tijdens International Film Festival Cannes

 
Op 17 mei is het zover: dan gaat het International Film Festival Cannes weer van start! In verschillende onderdelen van het festival zijn Nederlandse samenwerkingen en invloeden te vinden. Zo is filmproducent Julius Ponten van New Amsterdam Production Company geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen als 'Producer on the Move' en is de korte film Lejla van Stijn Bouma geselecteerd voor Cannes Cinéfondation. In het Nederlandse paviljoen van het festival zijn Het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Film Commission samen met EYE International aanwezig.

Nederlandse film en Nederlands talent

A Gentle Creature
De Nederlands coproductie A Gentle Creature draait in de hoofdcompetitie van het festival. A Gentle Creature, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Fjodor Dostojevski, is geschreven en geregisseerd door Sergei Loznitsa. De film wordt onder meer geproduceerd door de Franse producent Slot Machine in coproductie met het Nederlandse Graniet Film (Marc van Warmerdam) en Wild at Art (Peter Warnier).
De Oekraïense regisseur Loznita is de laatste jaren veel in Nederland te vinden. Eerder werkte hij al in Nederland voor de post-productie van de award-winnende film In The Fog (2012), ook bracht hij de documentaire Maidan naar Amsterdam. Over de samenwerking met Van Warmerdam en Warnier vertelt hij in een interview: "Marc was heel enthousiast over het script en zat vol energie, daar houd ik van. Marc en Peters aandeel in het project was van cruciaal belang en ik waardeel hun bijdragen aan de film enorm."
Lees hier het volledige interview met Sergei Loznitsa in SEE NL.   

Lejla
De korte film Lejla van Stijn Bouma is geselecteerd voor Cannes Cinéfondation. De film is geïnspireerd op het leven in Bosnië, waar veel jongeren een ander leven willen beginnen in het buitenland. In Bosnië is de kans op een baan erg klein. Lejla is een coproductie van de Sarajevo Film Academy (opgezet door Béla Tarr) en het Nederlandse Alchemic Film. In een interview met Bouma is meer te lezen over Béla Tarr en wat Bouma heeft geïnspireerd de film te maken.  

Mirror of Holland & Virtual Reality
In het Cannes Classics programma draait Mirror of Holland (Miroirs de Hollande, 1951) van Bert Haanstra. Het Filmfonds presenteert in samenwerking met Submarine Channel 4 projecten in het VR-programma NEXT: Ashes to Ashes (Submarine Channel) , Februar (Maarten Isaäk de Heer) , What Do We Care 4 (Steye Hallema) en The Night Watch (Maarten Treurniet). Klik hier  voor meer informatie over deze VR projecten in Cannes. 

Marktvertoningen
Ook dit jaar zijn er in Cannes weer verschillende marktvertoningen van Nederlandse titels: An Act of Defiance (Bram Fischer, Jean van de Velde), Craving (Dorst, Saskia Diesing), Disappearance (Verdwijnen, Boudewijn Koole), RU Safe (Paul Ruven) Tulipani (Tulpen, Liefde, Eer en een Fiets, Mike van Diem) en Waterboys (Robert Jan Westdijk) en de minoritaire coproducties Juze (Miransha Naik), The Wound (John Trengrove) en Taxi Stories (Doris Yeung). In L'Acid a Cannes is Humidity van Nikola Ljuca opgenomen, een coproductie met onder andere het Nederlandse Lemming Film.  

Een overzicht van de titels in de hoofdcompetitie van Cannes vind je hier

Julius Ponten: Producer on the Move

Filmproducent Julius Ponten van New Amsterdam Production Company is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen als 'Producer on the Move'. Bij dit vierdaagse netwerkevenement (19 - 23 mei) worden twintig getalenteerde en veelbelovende producenten in de schijnwerpers worden gezet. Het Producers on the Move programma wordt voor het achttiende achtereenvolgende jaar georganiseerd door European Film Promotion (EFP).
In een interview van SEE NL reflecteert Ponten op de ups en downs van zijn carrière. "Produceren is een zware baan. 's Ochtends kun je een telefoontje krijgen met de mededeling dat je een miljoen gewonnen hebt. En aan het einde van de dag zegt iemand: 'fuck jouw project, je bent echt dom'."
Lees het interview met Julius Ponten in de SEE NL hier

Producers network: Spotlight op Nederlandse producenten

Het Filmfonds is wederom Presenting Partner van de Producers Network Breakfast Meeting op 20 mei. Vijf Nederlandse producenten worden in de spotlight gezet: Noortje Wilschut (Family Affair Films); Erik Glijnis (Lemming Film); Katja Draaijer (BALDR Film); Aydin Dehzad (Kaliber Film) en Lisette Kelder (Circe Films). Wie zijn deze vijf producenten precies? Je kunt het hier  lezen.