Subsidie voor zes non-fictie transmediaprojecten

 

In de eerste ronde in 2017 van de Non-fictie Transmediaregeling zijn zes producties ondersteund. Bij deze regeling stimuleren het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Filmfonds nieuwe vormen van documentaire maken en storytelling. Naast sterke journalistieke projecten als Greetings from Aleppo en Rangers vs Rebels, heeft de commissie van de subsidieregeling ook gekeken naar ruimte voor het artistieke experiment zoals bij het project Instrumental Self. Op 15 augustus is de deadline van de tweede en laatste ronde van het jaar voor deze regeling.

In totaal ontvingen de fondsen 28 aanvragen van overwegend hoog niveau. Hieruit heeft de commissie, bestaande uit Peter de Maegd, Juha van ’t Zelfde, Dick Tuinder en Nathalie Alonso Casale, een scherpe selectie moeten maken. Door het wegvallen van het Mediafonds als partner stond het budget voor de regeling onder druk.  

De ondersteunde projecten

  • Stichting Traktor, De Migrant
  • Butch & Sundance Media, Rangers vs Rebels
  • Submarine, De slinger van Markelo
  • Temra Pavlovic, Instrumental self
  • Stichting Paradox, Greetings from Aleppo (the sequel)
  • Koala Koncepts, Rotterdam International

Transmedia: de nieuwe standaard

Opvallend is dat steeds meer makers transmediaal te werk gaan en dat er gezocht wordt naar nieuwe manieren om digital storytelling waar te maken. De in Nederland ontwikkelde  FairyTale toolkit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de projecten van Stichting Traktor en Stichting Paradox.
Aan de hand van de verschillende projectformats kunnen de ontwikkelaars van deze journalistieke start-up weer nieuwe eigenschappen van hun 'toolkit' testen. FairyTale is eerder ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.