NFF tipt: Craigslist Allstars tijdens SPRING festival

 
Aanstaande donderdag 18 mei gaat SPRING festival in Utrecht van start. Een echte aanrader tijdens dit festival is de film Craiglist Allstars van Samira Elagoz. Via de 'virtuele grabbelton' Craigslist ontmoet ze een bont gezelschap van mannen. In de stijl van een documentaire die is geüpdate voor het YouTube-tijdperk filmt ze haar eerste ontmoetingen.

Craigslist
Craigslist is een virtuele grabbelton. Iedereen kan alles posten, van verkoopadvertenties voor huizen tot open sollicitaties compleet met cv. En natuurlijk allerhande variaties op ‘man zkt vrouw’. Craigslist scoort hoog op lijstjes met alternatieve datingsites. Via Craigslist ontmoet Elagoz een bonte stoet mannen: een goochelaar, een exhibitionist, een sadistische videokunstenaar, een softpornoregisseur en meer. Open en bloot, in een cinéma vérité-stijl die is geüpdate voor het YouTube-tijdperk, filmt ze haar eerste ontmoetingen.

Performancekunstenaar Elagoz noemt zichzelf gedragsonderzoeker maar is in haar research zeker niet alleen observerend of passief. Ze lokt uit en zet zichzelf op het spel. Soms ontwikkeld zich een relatie, vaker ontstaat een ietwat angstige situatie waarin geweld suddert onder het oppervlak. Waar ter wereld haar onderzoeksobjecten ook wonen, allemaal zijn ze op een bepaalde manier eenzaam. Samira Elagoz plaatst zichzelf in een positie waarin ze het onderwerp wordt van de mannelijke blik; maar ze beantwoordt die blik met haar camera.

Craigslist Allstars ging in première op het International Documentary Festival Amsterdam en werd door onder meer Het Parool en VICE uitgeroepen als een van de top 5 must –see films tijdens het festival.

SPRING
Aanstaande donderdag 18 mei start de vijfde editie van SPRING die tot en met 27 mei in verschillende theaters van Utrecht maar ook op onverwachte plekken in de stad te bezoeken is. SPRING zoekt de grens op van dans, theater, film en beeldende kunst en laat je kennis maken met gedurfde hedendaagse theatermakers en choreografen uit heel de wereld. Met werk van onder andere Marlene Monteiro Freitas, Samira Elagoz, Julian Hetzel, Bouchra Ouizguen/Compagnie O, Nick Steur en Katja Heitmann.

Ben je benieuwd geworden? Bekijk hier alvast de trailer van het festival.

Craigslist Allstars is op zondag 21 mei 14.00 (65 min) te zien in de Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal. Kaarten kosten €7,50 (online). De voorstelling is voor 18 jaar en ouder. Meer informatie is te vinden via de website

Samira's nieuwste voorstelling Cock, Cock.. Who's There is op di 23 & wo 24 mei te zien tijdens SPRING