Binnenkort in Teledoc: 'De jacht op de match'

 
                            


Moet de burger zijn DNA afstaan? Het is een van de vragen die onderzocht wordt in de documentaire 'De jacht op de match', die op 29 mei te zien is. Aan de hand van de zaak rond de Utrechtse serieverkrachter stipt de film van Hans Pool ethische en privacydilemma’s aan.

Als regisseur Hans Pool leest over de zaak van de Utrechtse serieverkrachter valt hem op dat het daderprofiel vrij algemeen is. Hijzelf heeft ook blond haar, blauwe ogen en dezelfde lengte, net als veel andere Nederlandse mannen. Wat maakt het verschil, hoe kan daarmee de juiste dader gevonden worden? Is DNA-onderzoek niet effectiever?

Utrechtse serieverkrachter
De zaak van de Utrechtse serieverkrachter zorgt vanaf midden jaren negentig voor veel onrust in Utrecht en omgeving. Ondanks een langdurig en grootschalig politieonderzoek blijft deze zaak bijna twintig jaar onopgelost.

Hoewel de technische mogelijkheden voor DNA-onderzoek de afgelopen vijftien jaar enorm toegenomen, kunnen ze niet worden ingezet. Zo is het bijvoorbeeld alleen onder specifieke omstandigheden toegestaan iemand te verplichten DNA af te staan. Dit is bij wet geregeld.  

DNA als oplossing?
De rechercheurs in deze zaak lopen in al die jaren regelmatig tegen deuren op. Tot er op 15 juli 2014 als uit het niets een DNA-match is. Naar aanleiding van een veroordeling voor diefstal van een fiets, waarvoor verplicht DNA moet worden afgestaan, wordt een verdachte aangehouden. Zou er eerder een doorbraak geweest kunnen zijn als mensen verplicht zouden zijn DNA af te staan? Bijvoorbeeld in een verwantschapsonderzoek of als er een nationale DNA-databank van alle mensen, inclusief niet-veroordeelden, zou zijn? Nu gebeurt dat alleen op vrijwillige basis, want een verplichting betekent verregaande gevolgen voor onze privacy. Willen we dat?

Wat begint als een film over DNA-onderzoek rond een cold case zonder verdachte, wordt ineens actueel. Op 8 februari 2017 is de verdachte in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. In de documentaire wordt een reconstructie laten zien.

 'De jacht op de match' is op maandag 29 mei om 20:25 uur te zien bij de VPRO op NPO 2.

Hans Pool regisseerde onder meer De wereld in zeven dagen, De Voorstraat, Poetins Olympische droom, Van Moskou tot Moermansk en Van Dis in Afrika. In 2009 kreeg hij de eervolle vermelding Nipkowschijf voor de tv-serie Van Moskou tot Magadan.   

De Teledoc De jacht op de match – een productie van Submarine, in coproductie met VPRO – kwam tot stand met steun van CoBO, Nederlands Filmfonds en NPO.