Nieuws april 2016

Sylvia Hoeks in BLADE RUNNER 2
Ook in de sequel een Nederlandse rol: Sylvia Hoeks is gecast voor het vervolg van de sci-fi klassieker.
Korte film KONINGSDAG wint in Toronto
De korte film KONINGSDAG, met in de hoofdrollen Gouden Kalf-winnaar Martijn Fischer (BLOED, ZWEET & TRANEN) en Sabri Saad el Hamus (HET SCHITZELPARADIJS), heeft zondagavond (lokale tijd) de Adult Jury Award gewonnen voor beste korte film op het Toronto International Film Festival Kids.
Nederlandse korte film wint op TriBeCa
In de categorie Best Short Narrative heeft HOUVAST (Charlotte Scott-Wilson) een award gewonnen op het TriBeCa Film Festival.
Feestelijke presentatie Filmjaarboek 2015/2016
Vanmiddag is in EYE Amsterdam het Filmjaarboek 2015-2016 gepresenteerd, een kroniek van alle bioscoopfilms van het afgelopen jaar.
Nederlandse Virtual Reality film geselecteerd voor filmfestival Cannes
De korte Nederlandse film AMANI is geselecteerd voor het NEXT programma van de 69e editie van het prestigieuze filmfestival Cannes.
Nederlandse korte film IMPORT naar Cannes
Import, de korte film van de Bosnisch-Nederlandse regisseuse Ena Sendijarevic (1987), is geselecteerd voor het prestigieuze Filmfestival van Cannes in het onafhankelijke onderdeel Quinzaine des Realisateurs (Directors’ Fortnight).
Michael Dudok de Wit ook naar Cannes
De debuutfilm THE RED TURTLE, van de Nederlandse oscar-winnaar Michael Dudok de Wit is geselecteerd voor Un Certain Regard, het belangrijkste bijprogramma van het 69e Cannes Filmfestival.
Cox Habbema overleden
Op 18 april jl. is Cox Habbema, actrice, theaterregisseur, programmamaker en oud-directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, overleden.
Shortalkz video-interview Arne Toonen
Regisseur Arne Toonen vertelt over de inspiratie voor zijn werk.
Première culinaire insectendocumentaire BUGS
De documentaire BUGS, een Deens-Nederlandse coproductie van Submarine, beleeft dit weekend zijn wereldpremière op het Tribeca Film Festival in de documentaire-competitie
TONY: Van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar | Interview met regisseur Benthe Forrer
TONY vertelt het verhaal van een stel jonge Nederlandse journalisten die korte metten willen maken met de kindslavernij in de cacao-industrie.
Ook Hadewych Minis naar Cannes
Naast Paul Verhoeven zal de Nederlandse filmwereld ook door Hadewych Minis vertegenwoordigd worden in Cannes. Ze speelt de hoofdrol in de Duitse speelfilm TONI ERDMANN.
Paul Verhoeven naar Cannes
Nieuwe film van Verhoeven onderdeel van de competitieselectie van het festival.
Twee Nederlandse winnaars Go Short
Voor het eerst twee Nederlandse winnaars in de Europese competitie.
Eerste overzichtstentoonstelling over motion comics
Motion Comics – The Beginnings is de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan motion comics: interactieve stripverhalen die verrijkt zijn met animatie, muziek en geluidseffecten.
VEED op 8 en 9 april
Op het jaarlijkse VEED Festival in de Amsterdamse Westergasfabriek presenteren makers van YouTubewerk zich aan het grote publiek en de mediabranche.
Nederlandse jeugdfilm RABARBER wint Emmy Award
The International Academy of Television Arts & Sciences heeft gisteravond de winnaars van de 5e Emmy Kids Awards bekend gemaakt in Cannes.
Vlinder Kamerling in nieuwe bioscoopfilm van de Club van Sinterklaas
Vlinder Kamerling speelt een rol in de nieuwe Club van Sinterklaasfilm. Het is de eerste keer dat de 10-jarige dochter van actrice Isa Hoes op het witte doek te zien zal zijn.
De Eerste Nederlandse Filmnacht op 29 april
De Eerste Nederlandse Filmnacht vindt plaats op vrijdag 29 april in EYE Amsterdam, Het Ketelhuis Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Natlab Eindhoven en LUX Nijmegen.
Korte film SHOUTED FROM THE ROOFTOPS zoekt funding
SHOUTED FROM THE ROOFTOPS is een korte film-project van Beri Shalmashi, dat via CineCrowd aan een crowdfundingstraject is begonnen.
Gouden Film voor FAMILIEWEEKEND
FAMILIEWEEKEND, het speelfilmdebuut van regisseur Pieter van Rijn, heeft de Gouden Film status bereikt.
Shortalkz video-interview Sacha Polak
Special Guest in deze zevende aflevering: regisseur Sacha Polak.