Nieuws 2014

Kristallen Film voor OM DE WERELD IN 50 CONCERTEN
De documentaire OM DE WERELD IN 50 CONCERTEN van regisseur Heddy Honigmann heeft de Kristallen status (10.000 bezoekers) bereikt.
Diamanten Film voor GOOISCHE VROUWEN 2
Champagne! 1 miljoen bezoekers bezochten de film GOOISCHE VROUWEN 2 van regisseur Will Koopman.
Platina Film voor PAK VAN MIJN HART
Nick & Simon verrasten regisseur Kees van Nieuwkerk en actrice Halina Reijn met een Platina Film (400.000 bezoekers) voor PAK VAN MIJN HART
Gouden Film voor WIPLALA
WIPLALA, de vrolijke film voor het hele gezien, heeft 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken. De Gouden Film werd uitgereikt in Madame Tussauds.
Gouden Film voor MEES KEES OP DE PLANKEN
100.000 bezoekers voor MEES KEES OP DE PLANKEN.
In recordtijd Platina Film voor GOOISCHE VROUWEN 2
GOOISCHE VROUWEN 2 is Platina! Nooit eerder wist een Nederlandse film zo snel de Platina status te behalen.
Bied nu mee op een gesigneerde 9-liter champagnefles voor 3FM Serious Request
NFF en Moët stellen dit bijzondere collectorsitem beschikbaar voor de veiling van 3FM Serious Request 2014.
Gouden Film voor GOOISCHE VROUWEN 2
GOOISCHE VROUWEN 2 heeft binnen een recordtijd 100.000 bezoekers getrokken. Door succesvolle Ladies Nights en voorpremières heeft de film van regisseur Will Koopman en scenarioschrijver Frank Houtappels vandaag op de dag van de officiële release al de Gouden Film status behaald.
Interview met Barbara Bredero (MEES KEES OP DE PLANKEN)
In de familiefilm MEES KEES OP DE PLANKEN, vanaf woensdag 3 december in de bioscoop te zien, keert de leukste stagiair van Nederland voor de derde keer terug.
Hoofdrolspeler Freek de Jonge-film bekend
Acteur Nick Golterman gaat de hoofdrol spelen in DE OVERKANT, een verfilming van het gelijknamige korte verhaal van Freek de Jonge. Dat heeft zijn agent woensdag bekendgemaakt.
Nederlandse film NOG TIEN MINUTEN wint prijs in Cannes
De korte Nederlandse film NOG TIEN MINUTEN van regisseur Joris van den Berg heeft een prijs gewonnen op het Cannes Short Filmfestival. De productie won de prijs voor Best LGBT-short film in de selectie.
Yolanthe Sneijder-Cabau en Pierre Bokma toegevoegd aan cast POPOZ film
Afgelopen weekend zijn de opnames van start gegaan van POPOZ, de bioscoopfilm op basis van de Comedy Central-komedieserie. Aan de bestaande cast zijn Yolanthe Sneijder-Cabau (VALENTINO, PAIN & GAIN) en Pierre Bokma (SMOORVERLIEFD, ‘De Prooi’) toegevoegd.
Bianca Krijgsman wint International Emmy voor beste actrice
Bianca Krijgsman heeft een International Emmy Award in de wacht gesleept voor beste actrice. De actrice verzilverde haar nominatie in de categorie Best Performance by an Actress voor haar optreden in DE NIEUWE WERELD.
OORLOGSGEHEIMEN krijgt grote Zwitserse prijs
De succesvolle jeugdfilm OORLOGSGEHEIMEN van regisseur Dennis Bots heeft wederom een prijs gewonnen op een internationaal filmfestival.
Ook in 2015 filmavontuur voor DE CLUB VAN SINTERKLAAS
Ook in 2015 gaat De Club van Sinterklaas een avontuur beleven in de bioscoop. Op dit moment heeft DE CLUB VAN SINTERKLAAS & HET PRATENDE PAARD alweer zo’n 135.000 bezoekers getrokken terwijl de Sint nog geen week in het land is.
Bioscoophit DUMMIE DE MUMMIE krijgt vervolg
De succesvolle jeugdfilm DUMMIE DE MUMMIE krijgt een vervolg. De Egyptische held en zijn beste vriend Goos beleven in de kerstvakantie van 2015 hun tweede bioscoopavontuur.
NFF filmavond in Het Huis: THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING
Woensdagavond 3 december organiseren NFF en het Huis Utrecht voor de vijfde keer de NFF filmavond.
Interview met Tim Oliehoek (WIPLALA)
Het NFF stelde Tim Oliehoek enkele vragen over WIPLALA, de familiefilm die vanavond in première zal gaan in De Filmhallen Amsterdam en vanaf woensdag te zien is in de bioscoop.
Tosca Niterink keert terug op witte doek
Actrice Tosca Niterink is volgend jaar voor het eerst in 25 jaar weer op het witte doek te zien. De actrice, bekend als Thea uit het jaren 80 jeugdprogramma Theo & Thea, speelt een bijrol als moeder in de nieuwe komedie DE MASTERS.
Ruben van der Meer in boekverfilming J. KESSELS
Ook Ruben van der Meer (PLAN C) zal te zien zijn in de nieuwe Nederlandse film J. KESSELS, waarin hij de rol van Boontje (Alias Perry Boone) zal spelen. Eerder werd bekend gemaakt dat ook Frank Lammers (WILDE MOSSELS, DE MARATHON, ZWARTBOEK) en Fedja van Huêt (WILDE MOSSELS, SOOF, OVERSPEL) te zien zullen zijn in de film.
Kees van Nieuwkerk zegt JA, IK WIL! tegen nieuwe speelfilm
Na de succesvolle samenwerking tussen Eyeworks Film & TV Drama en regisseur Kees van Nieuwkerk met de speelfilm PAK VAN MIJN HART, die inmiddels meer dan 200.000 bezoekers heeft getrokken in de bioscopen, worden opnieuw de handen ineengeslagen voor JA, IK WIL!
Indiase prijs voor film SUPERNOVA
De speelfilm SUPERNOVA van Tamar van den Dop heeft de Golden Royal Bengal Tiger Award gewonnen op het Kolkata International Film Festival in India.
Mediafondsprijs Kids & Docs 2014 nominaties
Vier producties zijn genomineerd voor de Mediafondsprijs Kids & Docs 2014. Deze prijs bekroont de beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar.
Cast FAMILIEWEEKEND bekendgemaakt
De cast van de nieuwe speelfilm FAMILIEWEEKEND is bekend. Dirk Zeelenberg, Jennifer Hoffman, Jelka van Houten, Derek de Lint en Tim Haars zijn binnenkort te zien in de nieuwe film regisseur Pieter van Rijn.
Gouden Film voor DE CLUB VAN SINTERKLAAS & HET PRATENDE PAARD
Een Gouden Film voor de DE CLUB VAN SINTERKLAAS & HET PRATENDE PAARD, want de film van regisseur Ruud Schuurman heeft al meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken.
Gouden Film voor WONDERBROEDERS
Vandaag kregen Johan Timmers, Martin van Waardenberg en Egbert-Jan Weeber de Gouden Film overhandigd op de Theaterschool in Amsterdam voor de Eyeworks speelfilm WONDERBROEDERS.
Nederlandse Filmacademie Lichting 2014
Alle eindexamendocumentaires van Lichting 2014 worden tijdens IDFA (19 – 30 november) onder de noemer Filmlab uitgezonden op NPO2.
Gouden Film voor PAK VAN MIJN HART
Gisteren heeft de feelgoodfilm van de feestdagen, PAK VAN MIJN HART de Gouden Film status gehaald.
Nederlandse inzending beste korte animatie op shortlist Oscars
De Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste korte animatie van het jaar staat op de shortlist van titels die nog in de race zijn.
NFF op KANTOR: Videoclips & shorts
Op zaterdag 15 november programmeert het NFF van 16.00-00.00 uur een filmprogramma vol videoclips & shorts tijdens de tweede editie van KANTOR: A Music, Performance, Art & Technology Weekend.
Marwan Kenzari speelt in nieuwe verfilming BEN-HUR
De Nederlandse acteur Marwan Kenzari heeft een grote rol bemachtigd in een Europese remake van het epos BEN-HUR.
Nieuw speelfilmproject Shariff Korver & Jolein Laarman over Nederlandse mariniers
Regisseur Shariff Korver en scenariste Jolein Laarman werken aan speelfilm INVITE ME TO WAR over uitgezonden Nederlandse Mariniers.
Film OORLOGSGEHEIMEN verkocht aan VS
De succesvolle Nederlandse jeugdfilm OORLOGSGEHEIMEN is verkocht aan de VS. Dat hebben producenten Bijker Film & Tv en Rinkel Film maandag bekendgemaakt.
Dutch Delights op animatiefestival KLIK!
Het programma Dutch Delights op animatiefestival KLIK! laat een selectie van de beste Nederlandse animatieproducties zien.
3 vragen aan Nils Verkooijen en Sjors Mans
Het NFF stelde drie vragen aan deze jonge makers over DANSEN OP DE VULKAAN, die vanaf vandaag in de bioscoop te zien is.
Abbey Hoes en Kees Boot in DE ONTSNAPPING
Abbey Hoes en Kees Boot gaan een rol spelen in de verfilming van De Ontsnapping van Heleen van Royen. De regie is in handen van Ineke Houtman. Het is de bedoeling dat de thriller eind april in de bioscoop te zien is.
POPOZ schopt het tot het witte doek
Bijna een jaar nadat komedieserie POPOZ voor het eerst te zien was op Comedy Central is de kogel door de kerk: er komt een POPOZ bioscoopfilm!
Michiel van Erp verfilmt roman Philip Huff
Regisseur Michiel van Erp gaat de roman Niemand in de stad van schrijver Philip Huff verfilmen. Het wordt de eerste fictiespeelfilm van Van Erp.
Twee Nederlandse producties in de prijzen tijdens Prix Europa
Ramses, onder regie van Michiel van Erp, heeft op het European Broadcasting Festival in Berlijn de Prix Europa voor beste televisieserie gewonnen.
Winnaar VERS Awards 2014 bekend
Vrijdag 24 oktober zijn in Het Ketelhuis in Amsterdam de VERS Awards 2014 uitgereikt.
Korte film BON VOYAGE! gelanceerd in Parijs
Job, Joris & Marieke is een studio voor illustratie, animatie, character design en muziek. Hun nieuwste korte film BON VOYAGE! is gemaakt in opdracht van de Gemeente Utrecht om de start van de Tour de France te promoten die begin juli 2015 in Utrecht plaatsvindt.
Recordaantal Nederlandse jeugdfilms naar Chicago
Maar liefst veertien Nederlandse jeugdfilms zijn geselecteerd voor de 31e editie van het Chicago International Children's Film Festival (CICFF).
Gouden Film voor PIJNSTILLERS
Vandaag heeft PIJNSTILLERS 100.000 bezoekers behaald en dat betekent een Gouden Film. In de pauze van de filmvertoning in JT Bioscoop te Amersfoort werd de 100.000e bezoeker in het zonnetje gezet in bijzijn van acteurs Gijs Blom, Susan Radder en Massimo Pesik en regisseur Tessa Schram. De Gouden Film wordt uitgereikt namens het Nederlands...
Film FINN opnieuw in de prijzen
De Nederlandse jeugdfilm FINN, met in de hoofdrollen Daan Schuurmans en Hanna Verboom, heeft opnieuw prijzen in de wacht gesleept.
Elise Schaap wint prijs beste komedie-actrice
Actrice Elise Schaap is op een filmfestival in Roemenië bekroond als beste actrice voor haar rol in AFSCHEID VAN DE MAAN.
100.000 bezoekers voor DUMMIE DE MUMMIE
In ruim één week bezochten meer dan 100.000 bezoekers deze herfstvakantie de familiefilm DUMMIE DE MUMMIE van regisseur Pim van Hoeve en producent Paul Voorthuysen. Het scenario is geschreven door Tijs van Marle.
Nederlandse winnaars op Cinekid 2014
Afgelopen vrijdag werden op Cinekid ook aan verschillende Nederlandse films en televisieprogramma's prijzen uitgereikt.
Drama Ricky Rijneke gaat naar New York
De Nederlandse speelfilm SILENT ONES van regisseur Ricky Rijneke is geselecteerd voor de competitie van het New York City Independent Film Festival. Dat hebben de makers zaterdag bekendgemaakt.
Burny Bos Talent Award 2014: De genomineerden zijn bekend
Drie scriptschrijvers zijn genomineerd voor de Burny Bos Talent Award 2014. Het thema van de prijsvraag was dit jaar Ruimtevaart.
Makers van ANTONIA werken aan nieuwe film
Regisseur Marleen Gorris en producent Hans de Weers, het team achter Oscarwinnaar ANTONIA, gaan samen een nieuwe film maken. Het is de bedoeling dat TULPEN, EER, LIEFDE EN EEN FIETS volgend jaar draait.
De clips van het 48 Hour Music Video Project 2014
Van 26 tot en met 28 september vond tijdens het Nederlands Film Festival, aansluitend op het thema Filmmuziek, de tweede Utrechtse editie van het 48 Hour Music Video Project plaats.
Internationale cast in nieuwe speelfilm Joost van Ginkel
Na 170 HZ komt scenarist/regisseur Joost van Ginkel nu met zijn tweede speelfilm OUR SUN, waarvan de opnames dit weekend zijn begonnen. De opnames van de internationale speelfilm vinden plaats in en rond Amsterdam en in Sofia, Bulgarije.
Animatiefilm MUNYA IN MIJ wint belangrijke prijs in Canada
De animatiefilm MUNYA IN MIJ van regisseur Mascha Halberstad en scenarist Fiona van Heemstra heeft afgelopen week de publieksprijs in ontvangst genomen op een van de belangrijkste stopmotion filmfestivals ter wereld; het Montreal Stop Motion Film Festival. De film werd bekroond met de Public Choice Award 2014 op het Canadese filmfestival.
Winnaars Gouden Kalveren 2014, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film
Vanavond zijn de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film 2014, uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film.
KEES maakt zich sterk voor vrijwilligers, ook tijdens het NFF
Tijdens het NFF zijn er honderden vrijwilligers op de been om te helpen het festival in goede banen te leiden. Voor deze vrijwilligers en alle anderen die zich inzetten voor de culturele sector in Utrecht is er KEES. KEES is een organisatie die zich sterk maakt voor vrijwilligers in het culturele veld. Dit doet KEES op verschillende manieren....
‘I Do. Do You’ wint The Pitch op het Nederlands Film Festival
Art Rooijakkers heeft gisteravond tijdens de laatste Talkshow van het Nederlands Film Festival de winnaar van The Pitch bekend gemaakt. De winnaar van The Pitch at NFF 2014 is Salty Carrot Films met haar pitch ‘I Do. Do you?’. Een kortfilm over een postorderbruid’s verlangen naar een mooier leven.
JONGENS wint Cinema.nl Afficheprijs 2014
De poster van Jongens, ontworpen door Susanne Keilhack, is bekroond met de Cinema.nl Afficheprijs 2014, een publieksprijs voor de beste filmposter van het jaar. De prijs bestaat uit 2.500 euro en een wisseltrofee: een ingelijst affiche van de klassieker Jonge harten (1936), ontworpen door Titus Leeser
E! Entertainment doet verslag vanaf de rode loper tijdens Gala
TV-zender E! Entertainment, doet op vrijdag 3 oktober een rode loper verslag van de uitreiking van de Gouden Kalveren tijdens het Nederlands Film Festival. E! Entertainment legt de glamour vast wanneer de Nederlandse sterren hun moment op de rode loper beleven. Het complete rode loper verslag wordt in de daarop volgende week uitgezonden op...
Componisten bundelen de krachten
Nederlandse filmcomponisten staan er niet langer alleen voor. Vanaf vandaag kunnen ze zich aansluiten bij de Dutch Film Composers, een door componisten zelf in het leven geroepen beroepsvereniging die vanaf nu hun belangen zal behartigt. Deze componistenclub werd gisteren op het NFF voor het eerst gepresenteerd.
Nederlandse filmpers maakt genomineerden KNF-prijs bekend
De Nederlandse filmpers heeft JONGENS, AANMODDERFAKKER en 69: LIEFDE, SEKS, SENIOR genomineerd voor de KNF-prijs op het Nederlands Film Festival. Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten woensdag bekendgemaakt.
Adriaan van Dis is konijn in familiefilm HET LEVEN VOLGENS NINO
De opnamen van de familiefilm HET LEVEN VOLGENS NINO, van regisseur Simone van Dusseldorp, gaan deze week van start. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Rifka Lodeizen, Koen de Graeve, Martine Sandifort en Adriaan van Dis.
Tygo G. wint De Gouden Gluiperd
De beruchte acteur Tygo G. heeft zojuist op het Nederlands Film Festival tijdens het TVFilm-jubileumfeest De Gouden Gluiperd gewonnen. Hij verdiende de publieksprijs voor zijn vertolking van Maikel in VAN GOD LOS uit 2003. Volgens de lezers van TVFilm en bezoekers van het NFF is dit de beste schurkenrol ooit in een Nederlandse film.
BEKENDMAKING ALLE NOMINATIES GOUDEN KALVEREN 2014
Vanavond zijn tijdens de NFF Talkshow met Art Rooijakkers en Nederlands Film Festival Live met Wilfried de Jong tijdens het 34e Nederlands Film Festival de overige nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse film.
Bring Your Own Beamer enorm succes met explosie van beeldcultuur
Vrijdag 26 september beamden meer dan 75 kunstenaars hun werk in het nieuwe TivoliVredenburg. Medialab SETUP gebruikte de locatie als een gigantisch leeg doek voor allerlei creatievelingen.
VNAP VFX Award uitgereikt
Dinsdag 30 september is tijdens de VFX dag op het NFF de VNAP VFX Award 2014 uitgereikt aan VFX supervisor Luuk Meijer en Storm Post Production voor de Visual Effects in de film DAS WAD.
Tegels Gouden Kalf winnaars Beste Acteur en Beste Actrice onthuld
Marwan Kenzari en Hadewych Minis, Gouden Kalf-winnaars 2013 voor Beste Acteur (WOLF) en Actrice (BORGMAN), hebben op dinsdag 30 september hun Gouden Tegels onthuld op de Talent&Pro NFF Filmboulevard. Het feestelijke moment werd gepresenteerd door René Mioch.
Winnaars 48 hour Music Video Project bekend
De winnaars van The 48 Hour Music Video Project zijn bekend. The 48 Hour Music Video Project is een speciale wedstrijd waarin bands/singsongerwriters samen met filmmakers in 48 uur een music video maken. Een ultieme uitdaging in creativiteit en samenwerking. De Nederlandse editie was van 26 tot 28 september. Alle ingeleverde Music Videos werden...
Wildcard-winnaars bekendgemaakt
Vanmiddag heeft het Nederlands Filmfonds de Wildcards uitgereikt.
Best of Nederlands aanstormend talent
“Wil je weten wie over vijf jaar dé independent filmmakers zijn van Nederland? Kom dan naar NFF’s Best of 48 Hour Nederland!”, aldus Richard Schut, producent van het 48 Hour Film Project.
Bekendmaking winnaars NFF Studenten Competitie
Vandaag zijn tijdens het 34e Nederlands Film Festival drie studentenprijzen uitgereikt om afgestudeerde beloftes in de schijnwerper te zetten. De winnaars zijn Viktor van der Valk voor ONNO DE ONWETENDE (Tuschinski Award), Joanne van der Weg voor BLINDELINGS (Dioraphte Award) en Chris Stengers en Juul van den Kamp voor IF MAMA AIN’T HAPPY...
Stem nu op het UPC Gouden Kalf voor de Beste Publieksfilm
Tot donderdag 2 oktober 24.00 uur kan je nog stemmen op jouw favoriete film van het afgelopen jaar.
Bloedlink in de vertaling
Het is een goede festivaltraditie om een aantal voorstellingen geschikt te maken voor dove en slechthorende filmliefhebbers. Zo vertoont het NFF vandaag eenmalig Bloedlink met Nederlandse ondertiteling én doventolk Erika Zeegers voor het doek.
Winnaars Junior Gouden Kalveren bekend
Het harde werken tijdens de workshops wordt beloond! Tijdens een spetterend gala strijden de beste films uit de workshops om de felbegeerde prijs: het Junior Kalf. Binnen verschillende categorieën, onder andere Beste Film, Beste Montage en Beste Acteur, kunnen leerlingen prijzen in de wacht slepen.
Ontdek de infofilm
Jaarlijks worden er in ons land duizenden infofilms in opdracht gemaakt die vaak voor het grotere publiek onzichtbaar blijven. De informatieve opdrachtfilms van bedrijven, instellingen, musea en stichtingen zijn voor de makers vaak geweldige projecten om met nieuwe beeldtaal en opnametechnieken te kunnen werken. Dit zie je ook terug in de...
Winnaars HFM Co-Production Platform 2014 bekend
Vandaag maakte de Holland Film Meeting, het internationale onderdeel van het Nederlands Film Festival, de winnende projecten van het HFM Co-Production Platform bekend. Het HFM Co-Production Platform is een coproductiemarkt waar Europese filmprojecten worden gepresenteerd aan een groep filmprofessionals en potentiële filmfinanciers.
NFF Stimuleringsprijs non-fictie Transmedia uitgereikt
Gisteren is tijdens de NFF Game Sessies in TivoliVredenburg de NFF Stimuleringsprijs voor non-fictie Transmedia 2014 uitgereikt.
RAMSES, WOLF en PONY PLACE winnaars scenariovakprijzen 2014
Scenarioschrijvers Marnie Blok, Thomas van der Ree en Jim Taihuttu zijn de winnaars van de Zilveren Krulstaart 2014. Zij ontvingen deze vakprijs tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.
Acht duo's presenteren Gala van de Nederlandse Film
Het Gala van de Nederlands Film wordt dit jaar gepresenteerd door acht duo’s uit de wereld van film, media en politiek. Elk duo presenteert een deel van de avond en reikt aansluitend een Gouden Kalf.
Interview met Julian Ras (DUMMIE DE MUMMIE)
Stel je voor. Je heet Goos Guts, je bent tien jaar en doodnormaal en je woont in het saaiste dorp van de wereld. Op een dag ontdek je ineens een levende mummie in je bed. Wat doe je dan? In het geval van Goos (Julian Ras) en zijn vader Klaas (Roeland Fernhout) loopt hun idee om net te doen alsof Dummie hun Egyptische neefje is uit op een heel...
Winnaar Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek
Donderdag 25 september tussen 16.00 en 17.45 uur is tijdens het Nederlands Film Festival de jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek uitgereikt aan Tjeu van den Berk en Marjeet Verbeek voor het boek ‘Het Filmgesprek: woorden aan droombeelden wijden’.
Interview met Barry Atsma (IN JOUW NAAM)
Vanavond kun je naar de officiële première van IN JOUW NAAM. Een verstilt drama over een gelukkig stel dat vol verwachting uitkijkt naar de komst van hun eerste kindje. Als de baby kort na de geboorte sterft, raakt het leven van het koppel volledig uit het lood. Het NFF sprak hoofdrolspeler Barry Atsma.
Interview met Marcel Hensema (HOLLANDS HOOP)
Vanaf 27 september is de nieuwe Nederlandse dramaserie Hollands Hoop te zien op NPO 2. Een dag eerder, op vrijdag 26 september zijn aflevering één tot en met drie al te zien tijdens de publiekspremière op het NFF. Fokke Augustinus (Marcel Hensema), forensisch psychiater, erft het boerenbedrijf van zijn vader. De boerderij blijkt een dekmantel...
Top 3 UPC Gouden Kalf voor de Beste Publieksfilm bekend
DE NIEUWE WILDERNIS, HOE DUUR WAS DE SUIKER en SOOF in de race voor het UPC Gouden Kalf voor de Beste Publieksfilm
34e Nederlands Film Festival van start
Vanavond is in TivoliVredenburg de 34e editie van het Nederlands Film Festival feestelijk geopend met de première van BLOEDLINK van regisseur Joram Lürsen in het bijzijn van de sterren van de Nederlandse film. Directeur Willemien van Aalst gaf het startsein voor het festival met haar jaarlijkse openingsspeech.
3 vragen aan ontwerper Aziz Bekkaoui
Voor de vierde keer op rij maakt een ontwerper een kostuum voor de Gast van het Jaar van het NFF. Dit kostuum draagt de Gast van het Jaar tijdens het Gala van de Nederlandse Film. Daarna krijgt het ontwerp een plek in de vaste collectie van het Centraal Museum. Dit jaar maakt Aziz Bekkaoui een creatie voor componist Fons Merkies. Het NFF stelde...
Het 34e NFF gaat van start met BLOEDLINK!
Vanavond is het dan eindelijk zo ver: het 34e Nederlands Film Festival gaat van start! Het festival opent landelijk in meer dan 90 bioscopen met BLOEDLINK, een rauwe thriller waarin de rolverdeling tussen kidnappers en slachtoffer verschuift. De hoofdrollen zijn voor Tygo Gernandt, Marwan Kenzari en Sarah Chronis. Ben jij er klaar voor? Er...
Replica Gouden Kalf geplaatst in Hoog Catharijne
Tijdens het festival kleurt ook het drukste winkelcentrum van Nederland NFF-rood. Hoog Catharijne staat volledig in het teken van het festival. De uitgerolde rode loper leidt het publiek langs bijzondere locaties en geweldige programma’s. Een echt Gouden Kalf mag daarom in het winkelhart van Nederland niet ontbreken. De Utrechtse decorbouwers...
Nederlandse film SILENT ONES valt weer in de prijzen
De Nederlandse speelfilm SILENT ONES van regisseur Ricky Rijneke heeft weer een prijs in de wacht gesleept. Het drama is op het Toronto Independent Film Festival, een parallelfestival dat plaatsvindt tijdens het 'officiële' festival van Toronto, bekroond met de prijs voor beste vrouwelijke regisseur in de competitie.
NU.nl interviewt makers 2/11 HET SPEL VAN DE WOLF tijdens NFF
NU.nl organiseert op donderdag 25 september tijdens het NFF een interview met Theodor Holman en Gijs van de Westelaken naar aanleiding van de première van hun film 2/11 HET SPEL VAN DE WOLF. Scenarist Holman en producent Van der Westelaken beantwoorden vragen over de politieke thriller die de negen dagen vol politieke hoogspanning en hectiek...
Mr.Beam op het NFF
Dit jaar slaat het Nederlands Film Festival de handen ineen met het eveneens Utrechtse Mr.Beam om je een bijzondere beleving te geven terwijl je een drankje drinkt op de Plein 5 of 6 van TivoliVredenburg.
Interview met Emma Westermann (U KUNT NOG STEMMEN)
Jim, Jamai, Dewi, Hind, Marieke, Yuli, Zosja, Joel, Bas en David. Deze voornamen werden tien jaar geleden in één klap grote artiestennamen, toen de jonge dragers ervan in de finale stonden van de eerste Nederlandse editie van televisieshow Idols. In de documentaire U KUNT NOG STEMMEN kijken de idolen van toen terug op de afgelopen tien jaar,...
3 vragen aan Eric Corton
Eric corton presenteert op zaterdag 27 september de NFF Soundtrack Show. Een niet te missen avond voor alle liefhebbers van films, muziek en filmmuziek. De 3FM-dj ontvangt in de nieuwe muziektempel TivoliVredenburg muzikanten, filmcomponisten en regisseurs om te praten en te spelen. Het NFF stelde Eric drie vragen.
Interview met Thomas Korthals Altes (2/11 HET SPEL VAN DE WOLF)
Bijna tien jaar na de moord op Theo van Gogh gaat tijdens het NFF de film 2/11 HET SPEL VAN DE WOLF van regisseur Thomas Korthals Altes in première. Een reconstructie van negen dagen vol politieke hoogspanning en hectiek die volgde op de moord op de spraakmakende filmmaker en presentator. 2/11 HET SPEL VAN DE WOLF gaat in première op 25 september....
3 NFF-tips van Art Rooijakkers
Tijdens de NFF Talkshow in de Pandora-zaal van TivoliVredenburg neemt Art Rooijakkers iedere dag alle actueel festivalnieuws en de stand van zaken in filmland Nederland door. Van onthullende interviews en muzikale intermezzo’s door 3FM Serious Talents, tot bekendmaking van Gouden Kalf-nominaties, alles komt aan bod. De Presentator zette vast...
Interview Juda Goslinga (CORNEA)
Tijdens het NFF gaat op 26 september de indrukwekkende film CORNEA in première. De onopvallende Thomas (Juda Goslinga) heeft een leuke nieuwe vrouw, toch kan hij zijn vorige niet vergeten. Nu en dan klimt hij over de schutting van hun oude huis en verblijft hij daar een tijdje, zonder een spoor achter te laten. Ook bekijkt hij zijn ex voortdurend...
3 NFF-tips van Claire van Daal
Het NFF biedt, zoals ieder jaar, een programma vol Nederlandse film in alle soorten en maten. Van kort tot lang, van arthouse tot mainstream, van analoog tot digitaal, speelfilms, documentaires, animaties, televisiedrama’s én evenementen voor jong en oud, alles komt aan bod. We vroegen Claire van Daal, programmeur van het NFF, naar haar favorieten...
NFF-films WHAT ABOUT ERIC en HOUSES WITH SMALL WINDOWS winnen Ensor
De documentaire WHAT ABOUT ERIC en de korte film HOUSES WITH SMALL WINDOWS zijn gisteren tijdens de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse Filmprijzen, als winnaar uit de bus gekomen. Beide Vlaamse films van zijn tijdens het NFF te bewonderen.
Bekijk de NFF VFX Sessies trailer!
Op dinsdag 30 september vinden in de Hertz-zaal van TivoliVredenburg de NFF VFX Sessies plaats. Een speciale dag rond de fascinerende discipline die voor velen nog pure magie is.
In memoriam: George Sluizer (1932-2014)
Filmregisseur, -scenarist en -producent George Sluizer (Parijs, 1932) is op 20 september jl. op 82-jarige leeftijd overleden.
De NFF Snipper Reporter van 2014 is... Mirre!
Vandaag streden twee kandidaten om de titel NFF Snipper Reporter van 2014. Zij kregen één minuut om Tygo Gernandt, hoofdrolspeler in BLOEDLINK, te interviewen.
Dubbelinterview met Gijs Blom en Maria Peters (PIJNSTILLERS)
PIJNSTILLERS, de zevende verfilming van een boek van Carry Slee, is vanaf donderdag 25 september te zien in de Nederlandse bioscopen. De film vertelt het verhaal van Casper die een zoektocht naar zijn vader begint wanneer zijn moeder ernstig ziek wordt. Het is het regiedebuut van Tessa Schram (25). Het NFF sprak hoofdrolspeler Gijs Blom...
Bring Your Own Beamer in TivoliVredenburg: er is nog plaats!
Tijdens het NFF organiseert medialab SETUP Bring Your Own Beamer in TivoliVredenburg. Het festivalhart is op vrijdagavond 26 september het lege doek waarop creatievelingen zich uitleven. Meer dan 75 kunstenaars en makers beamen met hun eigen apparatuur hun werk op muren, ramen en roltrappen van het nieuwe muziekpaleis, met bijbehorend geluid...
Paco Vink en Albert 't Hooft over TRIPPEL TRAPPEL DIERENSINTERKLAAS
Nederland is een animatiefilm rijker! Op zondag 28 september gaat de avontuurlijke en ontroerende familiefilm TRIPPEL TRAPPEL DIERENSINTERKLAAS in première tijdens het Nederlands Film Festival in TivoliVredenburg. Het NFF sprak regisseurs Paco Vink en Albert ’t Hooft over dit bijzondere project.
Fernando Trueba eregast tijdens HFM Binger/Screen International Interview
De Britse journalist Geoffrey Macnab, van het toonaangevende vakblad Screen International, interviewt jaarlijks tijdens het Binger/Screen International interview op het NFF een internationale gast. Dit jaar is dat de Spaanse producer, acteur, criticus, uitgever en Oscar-winnaar Fernando Trueba de eregast. Het interview op vrijdag 26 september...
NFF playlist op 22tracks
Filmmuziek zet de toon deze editie van het NFF, want de Nederlandse film is een feest voor oog én oor. Om alvast in de stemming te komen is er een NFF 2014 playlist samengesteld op 22tracks. Geniet nu alvast van filmmuziek van M83, Pixies, Diggy Dex, The Flexican & Sef, De Jeugd Van Tegenwoordig, Happy Camper, Kim Carnes, Jacques Brel, de...
Interview met Appa (INFILTRANT)
Tijdens het NFF gaat de film INFILTRANT van regisseur Shariff Korver in première. De Jonge agent Sam (Nasrdin Dchar) infiltreert in een Marokkaanse drugsfamilie. Als hij daar de warmte en acceptatie ontvang die hij bij zijn eigen familie en in het politiekorps altijd gemist heeft, begint hij te twijfelen waar zijn loyaliteit ligt. Infiltrant...
Nominaties NFF Studenten Competitie bekend
De nominaties voor de NFF Studenten Competitie zijn bekend. Het NFF is dé gelegenheid voor het grote publiek om eindexamenfilms van dit jaar op het witte doek te zien en voor eindexamenstudenten van audiovisuele opleidingen het eerste podium om hun film aan een groot publiek te presenteren.
Interview met Tygo Gernandt en Marwan Kenzari
Gouden Kalf-winnaars Marwan Kenzari en Tygo Gernandt zijn beiden te zien in Bloedlink, de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. In de rauwe en onvoorspelbare thriller spelen ze twee ex-gevangenen die een miljonairsdochter gijzelen. ‘De film is zo compact als een kogel.’
Interview met Marieke Niestadt (BITTERSWEET)
Tijdens het NFF gaat een aantal prachtige documentaires in première, waaronder BITTERSWEET van filmmaker Marieke Niestadt. Zij volgde de Australische bokser Diana Prazak terwijl ze onder leiding van zesvoudig wereldkampioen Lucia Rijker trainde voor de wedstrijd van haar leven. Het NFF sprak Marieke Niestadt over dit bijzondere project.
3 vragen aan filmmaker Frank Scheffer (NFF Masters)
Frank Scheffer maakte als producent en regisseur veel experimentele documentaires over muziek. Van Zappa tot Wagner, alles kwam aan bod. Tien van zijn documentaires worden tijdens het NFF getoond in NFF Masters: Frank Scheffer. Het NFF stelde Frank drie vragen.
Het grote Gouden Kalf schittert voor TivoliVredenburg
Tijdens de 34ste editie van het Nederlands Film Festival Blinkt het grote Gouden Kalf van beeldhouwer Theo Mackaay voor de eerste keer bij het nieuwe NFF Festivalhart TivoliVredenbrug.
Nominaties bekend voor Vakprijs Scenario, de Zilveren Krulstaart 2014
De Zilveren Krulstaart is de prijs voor schrijvers van de beste scenario’s van films en series van het afgelopen jaar. De winnaars worden gekozen door collega-scenaristen. Tijdens het Nederlands Film Festival, op 26 september, worden de prijzen uitgereikt.
Win tickets voor het festival met de DS Film Quiz
Helemaal in de sfeer van de Nederlandse film brengt de DS Film Quiz je. Test je kennis én je reactievermogen en maak kans op tickets voor het festival.
Vijf vragen aan Oscarwinnaar Erik-Jan de Boer
Erik-Jan de Boer won vorig jaar als eerste Nederlander de Oscar voor Best Visual Effects, voor zijn bijdrage aan Ang Lee’s film LIFE OF PI. De Boer studeerde in Utrecht, maar hij werkt tegenwoordig in Hollywood en omstreken. Speciaal voor het NFF komt hij even terug naar zijn studiestad, waar hij op zondag 28 september na de vertoning van...
Speel een recordaantal van 32 nieuwe Nederlandse games op INDIGO
In samenwerking met het NFF presenteert Dutch Game Garden op 25 en 26 september tijdens INDIGO een recordaantal van 32 nieuwe games uit Nederland.
Vijf vragen aan Oscarwinnaar Erik-Jan de Boer
Oscarwinnaar Erik-Jan de Boer komt speciaal voor de VFXdag over uit Amerika voor een presentatie over 25 jaar visual effects. Vol kijkjes achter de schermen met onder meer ‘zijn’ tijger van LIFE OF PI.
SILENT ONES van Ricky Rijneke geselecteerd voor Toronto Independent Film Festival
De Nederlandse speelfilm SILENT ONES van regisseur Ricky Rijneke is geselecteerd voor de competitie van het Toronto Independent Film Festival, een parallelfestival dat plaatsvindt tijdens het 'officiële' Filmfestival van Toronto.
Interview met Serge Onnen over CLOACINAE
Voor de tweede maal heeft het NFF dit jaar samen met CineCrowd twee bijzondere crowdfunding campagnes geselecteerd. Een daarvan is CLOACINAE, een korte animatiefilm gemaakt met Chinese schaduwpoppen, ijs en oude animatie technieken over een cent die in het riool beland.
UPC plaatst opblaasbaar Gouden Kalf op dak
UPC, een van de hoofdsponsors van het Nederlands Film Festival, plaatste zaterdag 6 september een vijf meter hoog opblaasbaar Gouden Kalf op het dak van het UPC-kantoor in Amsterdam.
Speelfilm LUCIA DE B. Nederlandse Oscar-inzending
Speelfilm LUCIA DE B. van regisseuse Paula van der Oest is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen voor de aankomende Academy Awards.
Interview met Jeroen Houben over HOME SUITE HOME
Voor de tweede maal heeft het NFF dit jaar samen met CineCrowd twee bijzondere crowdfunding campagnes geselecteerd. Eén daarvan is HOME SUITE HOME
5 nominaties voor 14e Cinema.nl Afficheprijs
De posters van ABOVE US ALL, JONGENS, NE ME QUITTE PAS, POETINS OLYMPISCHE DROOM en SOOF maken kans op de 14e Cinema.nl Afficheprijs, een publieksprijs voor de beste filmposter van het jaar.
Maak kans op €5.000,- productiebudget tijdens The Pitch op het NFF
ShortsTV, hét tv-kanaal voor korte films, biedt je tijdens het 34e Nederlands Film Festival de kans om je nieuwe korte filmproject te pitchen tijdens de wedstrijd The Pitch.
Stem nu op het UPC Gouden Kalf voor de Beste Publieksfilm
Stem vanaf vandaag via www.goudenkalfpublieksfilm.nl op een van de negentien Nederlandse films die op vrijdag 3 oktober kans maken op het UPC Gouden Kalf voor de Beste Publieksfilm 2014.
HKU en NFF slaan handen ineen voor innovatie van film en media
HKU en het Nederlands Film Festival (NFF) hebben donderdag 28 augustus een convenant ondertekend over samenwerking op het gebied van onderwijs, innovatie, onderzoek, talentontwikkeling, presentatie, profilering en marketing. De samenwerking komt nader tot uitwerking in een aantal specifieke projecten en activiteiten, zoals events waarin het...
Film, Muziek, Filmmuziek!
Film, Muziek, Filmmuziek!, het klinkt door heel Utrecht, maar bovenal in het nieuwe festivalhart TivoliVredenburg, het recent geopende muziekpaleis.
Gouden Kalf voor de Cultuurprijs naar Burny Bos
Producent Burny Bos wordt tijdens de Openingsavond van het 34e Nederlands Film Festival op woensdag 24 september geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2014.
Bekendmaking nominaties NFF Debuut Competitie
De nominaties van de NFF Debuut Competitie zijn bekend. De Gemeente Utrecht heeft de Filmprijs van de Stad Utrecht aan de NFF Debuut Competitie verbonden, bestaande uit een beeld en een geldbedrag van €5.000,-.
NFF presenteert programma: filmmuziek zet de toon
NFF presenteert programma van de 34e editie: filmmuziek zet de toon Complete programma online & start kaartverkoop op woensdag 27 augustus om 12.00 uur
AANMODDERFAKKER in première op het Nederlands Film Festival
De tragikomedie AANMODDERFAKKER van regisseur Michiel ten Horn (DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END) beleeft op dinsdag 30 september zijn première op het Nederlands Film Festival in TivoliVredenburg. Hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Naber, Roos Wiltink, Yannick van de Velde en Anniek Pheifer.
Nederlands Film Festival steunt twee crowdfunding projecten
Het Nederlands Film Festival heeft in samenwerking met crowdfunding platform CineCrowd twee veelbelovende filmprojecten geselecteerd. Tijdens de crowdfunding campagne worden de twee films extra onder de aandacht gebracht door het NFF.
Inschrijving geopend festivaleditie van De Proeftuin
Al enkele jaren is de Proeftuin een succesvol concept waar je in een veilige omgeving met andere makers je filmplan kunt ontwikkelen en je netwerk kunt verbreden.
3 vragen aan filmmaker Pim Zwier
Filmmaker Pim Zwier, onder andere bekend van ALLES WAS IRGENDWIE NÜTZT, schetst in NEVER A DULL MOMENT het levensverhaal van Sam Waagenaar. In deze documentaire wordt het bewonderenswaardige leven van Sam tijdens verschillende belangrijke historische periodes in zijn leven weergegeven.
SUPERNOVA naar filmfestival in Brasilia
De Nederlandse film SUPERNOVA is geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Brasilia.
Internationale première voor de film OORLOGSGEHEIMEN
De succesvolle jeugdfilm OORLOGSGEHEIMEN gaat in september op de 39e editie van het Toronto International Film Festival in première. De film wordt vertoond als onderdeel van het TIFF Kids Programma. Producenten Reinier Selen (Rinkel Film) en Harro van Staverden (Bijker Film & TV) ontvingen in juli al het heugelijke nieuws, maar mochten het...
SPIJT! geselecteerd voor Jeugdfilmfestival Zuid-Korea
De Nederlandse jeugdfilm SPIJT! van Dave Schram is geselecteerd voor het Internationale Jeugdfilmfestival van Seoul.
INFILTRANT met Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar in première op het Nederlands Film Festival
Het aangrijpende misdaaddrama van regisseur Shariff Korver INFILTRANT beleeft op zaterdag 27 september zijn Nederlandse première op het Nederlands Film Festival.
Nieuwe castleden JACK BESTELT EEN BROERTJE bekend
Just Film Distribution, de distributeur van de nieuwe Nederlandse familiefilm JACK BESTELT EEN BROERTJE van regisseur Anne de Clerq (FEUTEN, FLOOR FABER, S1NGLE), maakt wederom nieuwe namen bekend.
Recordaantal Nederlandse films naar Toronto
Het Toronto International Film Festival heeft zojuist weer een gedeelte van haar programma bekendgemaakt. In totaal zijn maar liefst zeven Nederlandse films geselecteerd voor de komende editie van het prestigieuze festival (4 – 14 september).
Inschrijving 48 Hour Music Video Project geopend
The 48 Hour Music Video Project is een speciale wedstrijd waarin bands/singer-songwriters samen met filmmakers in 48 uur een music video maken. Een ultieme uitdaging in creativiteit en samenwerking.
Prijzen voor Nederlandse jeugdfilms in Tokio
Drie Nederlandse jeugdfilms hebben prijzen gewonnen op het Tokyo Kinder Film Festival. Dat maakte filminstituut Eye maandag bekend.
Martijn Lakemeier en Abbey Hoes in speelfilm VENTOUX
Martijn Lakemeier en Abbey Hoes zijn toegevoegd aan de cast van de speelfilm VENTOUX. Martijn Lakemeier zal de rol van Peter gaan vertolken. Hij is bekend van o.a. zijn hoofdrol in OORLOGSWINTER, waarvoor hij een Gouden Kalf won, de film DE MARATHON en de nieuwe Nederlandse dramaserie HOLLANDS HOOP. Abbey Hoes, die volgende maand te zien is...
Matheu Hinzen is jonge Hazes in film BLOED, ZWEET & TRANEN
Vandaag is in de wereldberoemde Wisseloord Studio’s in Hilversum de 8-jarige Matheu Hinzen uit Weert gepresenteerd die de rol van de jonge Hazes in BLOED, ZWEET & TRANEN gaat spelen. In de film van regisseur Diederick Koopal (DE MARATHON) wordt het bewogen levensverhaal van de volksheld verteld vanaf zijn jeugd tot zijn dood, van zeepkist...
Landelijke publiekspremière BLOEDLINK op openingsavond NFF
BLOEDLINK, de openingsfilm van het 34e Nederlands Film Festival, is op woensdag 24 september landelijk in meer dan 90 bioscopen te zien. De wereldpremière van de thriller van Joram Lürsen vormt tevens de feestelijke afsluiting van De Nationale Filmdagen.
Menno Meyjes verfilmt thriller De Reünie
Regisseur Menno Meyjes gaat het boek De Reünie van schrijfster Simone van der Vlugt verfilmen.
NFF Openluchtbios: BRO'S BEFORE HO'S
Het Nederlands Film Festival presenteert in samenwerking met het Uitfeest de NFF Openluchtbios! Zoek een mooi zitplekje uit op het plein voor het Stadhuis en geniet als voorproefje van het filmfestival eind september van de Nederlandse film BRO'S BEFORE HO'S van regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil. Met in de hoofdrollen o.a.Tim Haars,...
BROZER in première op het NFF
BROZER, de nieuwe film van regisseur Mijke de Jong, beleeft op zondag 28 september zijn Nederlandse première op het Nederlands Film Festival in TivoliVredenburg. Vandaag werd bekendgemaakt dat de wereldpremière begin september plaatsvindt tijdens het Toronto International Film Festival.
Hoofdcast RENDEZ-VOUS compleet
De casting van RENDEZ-VOUS, de nieuwe speelfilm van Antoinette Beumer, is succesvol afgerond. Vanwege planningsproblemen vonden wijzigingen in de oorspronkelijke cast plaats. Mark van Eeuwen en Peter Paul Muller gaan de mannelijke hoofdrollen vertolken. Eerder werden al de namen van Loes Haverkort en Franse acteur Pierre Boulanger naar buiten...
Barry Atsma krijgt hoofdrol in BBC-serie
Acteur Barry Atsma heeft een hoofdrol gekregen in een grote nieuwe BBC-serie.
Toronto International Film Festival maakt selecties bekend: Goed begin voor Nederland
Het Toronto International Film Festival heeft de selecties bekendgemaakt voor een aantal festivalonderdelen. Onder de geselecteerde films bevinden zich maar liefst twee speelfilms en twee korte films van Nederlandse bodem.
Opnames familiefilm JACK BESTELT EEN BROERTJE in volle gang
De makers van HARTENSTRAAT komen met een eigentijdse en hartverwarmende familiefilm: JACK BESTELT EEN BROERTJE. Georgina Verbaan (HARTENSTRAAT, DE MARATHON) en Jelka van Houten (JACKIE, MIDDEN IN DE WINTERNACHT) spelen de hoofdrollen van de moeders Lea en Sanne in deze vrolijke film waarin hun zoontje Jack heel graag een broertje wil.
Gouden Film voor OORLOGSGEHEIMEN
Regisseur Dennis Bots en de twee jonge hoofdrolspelers Joes Brauers en Maas Bronckhuyzen ontvingen vandaag een Gouden Film voor OORLOGSGEHEIMEN in bioscoop het Ketelhuis. De film heeft sinds de bioscooprelease op donderdag 3 juli meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken.
Ferri Somogyi in film ZEEUWS MEISJE
Ferri Somogyi heeft een hoofdrol te pakken in de Nederlandse film ZEEUWS MEISJE van regisseur Perry Mulder.
Martijn Fischer is Hazes in film BLOED, ZWEET & TRANEN
In de nieuwe speelfilm van DE MARATHON-regisseur Diederick Koopal vertolkt Martijn Fischer als André Hazes de hoofdrol in BLOED, ZWEET & TRANEN. De speelfilm vertelt het bewogen levensverhaal van de volksheld vanaf zijn jeugd tot zijn dood, van zeepkist tot arena.
Ernst Daniël Smid speelt Kerstman in sintfilm
Er is weer een sinterklaasfilm in de maak, waarin rollen zijn weggelegd voor Ernst Daniël Smid, Ron Boszhard en Johnny Kraaijkamp. De titel van de film luidt SINTERKLAAS & DIEGO: HET GEHEIM VAN DE RING. De sintfilm draait vanaf 8 oktober in de bioscopen en wordt het regiedebuut voor Roy Poortmans.
Ook Yvonne Jaspers in de film APENSTREKEN
Yvon Jaspers zal in de film APENSTREKEN met aap noot mies een van de rollen voor haar rekening nemen. Als schooljuf Maria weet ze al snel de harten van de kinderen te veroveren.
Opnames SCHONE HANDEN gestart op NDSM-werf
Op het NDSM-werf zijn vandaag de opnames begonnen voor de misdaadfilm 'SCHONE HANDEN' met Jeroen van Koningsbrugge en Teun Kuilboer. Het is niet makkelijk om te filmen in drukke straten in Amsterdam, volgens regisseur Tjebbo Penning.
Grote Europese subsidie voor producent Rinkel
Producent Rinkel Film, maker van succesfilms als VAN GOD LOS, LUCIA DE B. en OORLOGSGEHEIMEN, heeft een bijzondere Europese subsidie binnengesleept.
Arne Toonen maakt film over 'playboypriester'
Regisseur Arne Toonen gaat een film maken over Joep Haffmans, de Limburgse 'playboypriester'. Dat heeft producent Rinkel Film vandaag bekendgemaakt. De titel van het project is IN GODS NAAM.
Johan van der Keuken krijgt retrospectief op documentairefestival Lissabon
Het documentairefestival DocLisboa, dat van 16 t/m 26 oktober wordt gehouden in Lissabon, organiseert een speciaal programma rond de Nederlandse filmmaker Johan van der Keuken.
DUMMIE DE MUMMIE in première op het Nederlands Film Festival
De familiefilm DUMMIE DE MUMMIE van regisseur Pim van Hoeve gaat op zaterdag 27 september feestelijk in première in TivoliVredenburg tijdens de 34e editie van het Nederlands Film Festival.
Noorse sterrencast in BEYOND SLEEP (NOOIT MEER SLAPEN)
De Noorse steracteurs Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen en Thorbjørn Harr zullen naast Reinout Scholten van Aschat te zien zijn in de speelfilm BEYOND SLEEP. Hiermee is de cast compleet.
Bekendmaking shortlist Louis Hartlooper prijs voor de Filmjournalistiek 2014
De jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek wordt tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de geschreven filmcultuur. In 2014 viert de prijs haar tienjarig jubileum. Vanaf 1 augustus kunnen filmprofessionals hun stem uitbrengen op de drie genomineerde schrijvers.
BRO'S BEFORE HO'S naar overzeese festivals
De Nederlandse komedie BRO'S BEFORE HO'S is geselecteerd voor een handjevol filmfestivals in de Verenigde Staten en Canada.
3 vragen aan regisseur Eché Janga (HELIUM)
Eché Janga regisseerde de korte film TER OBSERVATIE (2011) voor NTR Kort! en de One Night Stand STOCKHOLM (2012).
Nederlandse film JONGENS gaat naar Zuid-Korea
De Nederlandse film JONGENS van regisseur Mischa Kamp is geselecteerd voor het Internationale Jeugdfilmfestival van Seoul. Dit is een van de grote Aziatische filmevenementen op dat gebied.
Belgisch/Nederlandse horrorfilm WELP geselecteerd voor het prestigieuze Toronto International Film Festival
Vandaag werd bekend gemaakt dat WELP, de avonturen horrorfilm van Jonas Govaerts, geselecteerd is voor het prestigieuze Internationale filmfestival van Toronto (4 - 14 september 2014) en daar zijn wereldpremière zal beleven. Het filmfestival van Toronto behoort tot de belangrijkste filmfestivals wereldwijd naast Cannes, Berlijn en Venetië.
Opnames film PRINS gestart met rollen voor Elsie de Brauw, Sigrid ten Napel en rappers Vjèze Fur en Lil Kleine
In PRINS, de eerste lange speelfilm van Sam de Jong (MAGNESIUM, MARC JACOBS), zijn hoofdrollen weggelegd voor Sigrid ten Napel (ALLEEN MAAR NETTE MENSEN), debutant Ayoub Elasri en Elsie de Brauw (TUSSENSTAND).
Gouden Film voor HEKSEN BESTAAN NIET
De film HEKSEN BESTAAN NIET heeft sinds de bioscooprelease op woensdag 18 juni meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken en dat betekent een Gouden Film. De Gouden Film wordt uitgereikt namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.
FINN in de prijzen op internationale jeugdfilmfestivals
De Nederlandse speelfilm FINN van regisseur Frans Weisz en producent Flinck Film heeft zondagavond in Italië een prijs gewonnen op het Giffoni Film Festival, een van de belangrijkste jeugd- en kinderfilmfestivals ter wereld. FINN werd bekroond met de Gouden Griffioen voor beste film voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 13 jaar.
SUPERNOVA van Tamar van den Dop wint grote prijs in China
De speelfilm SUPERNOVA van Tamar van den Dop heeft gisteren de Grand Jury Award van de Internationale Competitie gewonnen op de 8e editie van het International Filmfestival Xining gewonnen.
Monic Hendrickx in Belgische tragikomedie
De Nederlandse actrice Monic Hendrickx gaat een van de hoofdrollen spelen in de Belgische tragikomedie CAFÉ DERBY.
Nederlandse regisseur wint Emmy Award
De in Los Angeles woonachtige Nederlandse regisseur Joris Debeij heeft zaterdagavond een regionale Emmy Award gewonnen.
Film KENAU wint grote prijs in New York
Het historische epos KENAU heeft op het Stony Brook Festival in New York de publieksprijs gewonnen.
Epische film over WILLEM VAN ORANJE van de makers van MICHIEL DE RUYTER
Net als het leven van Michiel de Ruyter, de grootste zeeheld die Nederland ooit gekend heeft, vraagt de persoon Willem van Oranje om een epische verfilming.
Nieuw documentairetalent in tweede editie DOC25: Vijf korte documentaires op Nederlands Film Festival en op Nederland 2
De omroepen BOS, IKON, NTR en VPRO presenteren dit najaar voor de tweede keer vijf nieuwe documentaires van 25 minuten, gemaakt door veelbelovende jonge documentairemakers onder de titel DOC25.
Film TUSSEN 10 EN 12 naar Venetië
De Nederlandse speelfilm TUSSEN 10 EN 12 van regisseur Peter Hoogendoorn is geselecteerd voor de competitie van Venice Days, een parallelfestival dat plaatsvindt tijdens het 'officiële' Filmfestival van Venetië.
Nederlandse animatie familiefilm TRIPPEL TRAPPEL DIERENSINTERKLAAS in première op NFF
Nederland is een animatiefilm rijker. Op zondagochtend 28 september gaat de avontuurlijke en ontroerende familiefilm TRIPPEL TRAPPEL DIERENSINTERKLAAS in première tijdens het Nederlands Film Festival in TivoliVredenburg.
JONGENS geselecteerd voor Giffoni International Filmfestival
De Nederlandse film JONGENS van regisseuse Mischa Kamp is geselecteerd voor het Giffoni International Filmfestival in Italië. Dit is een van de grootste kinderfilmfestivals ter wereld.
Volle zalen voor documentaire BUITENKAMPERS in VS
De Nederlandse documentaire BUITENKAMPERS trekt volle zalen in de Verenigde Staten.
Nederlandse documentaire maakt kans op Oscar
De documentaire MAKING IT IN AMERICA van de Nederlandse regisseur Joris Debeij is eind juli te zien op de openingsavond van het LA Short Festival.
Nieuwe stimuleringsmaatregel steunt eerste 34 filmprojecten
34 filmprojecten ontvangen een incentive uit het budget van de nieuwe Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland (Netherlands Film Production Incentive) voor een totaalbedrag van 8,5 miljoen euro. Voor deze 34 filmprojecten wordt in totaal 47,9 miljoen aan productie-uitgaven in Nederland gerealiseerd.
Nederland sterk vertegenwoordigd op Locarno International Film Festival
Nederland is goed vertegenwoordigd op de komende editie van het Locarno International Film Festival. Maar liefst twee Nederlandse korte documentaires zijn opgenomen in de sectie Pardi di Domani, de competitie voor korte films: KOOKABURRA LOVE van regisseur Sjoerd Oostrik en SCHIPBREUK van Morgan Knibbe.
Oproep synopsis animatie feature
Het Filmfonds en het Nederlands Film Festival organiseren tijdens het Nederlands Film Festival een workshop synopsisontwikkeling voor animatie features.
Interview met production designer Dimitri Merkoulov (AFSCHEID VAN DE MAAN)
In AFSCHEID VAN DE MAAN van Dick Tuinder is het 1972. In de bloedhete zomer ziet de jonge Duch, tussen het naspelen van de laatste NASA-ruimtevaartmissie en het begluren van zijn begeerlijke buurvrouw door, hoe zijn familie uiteenvalt. Dimitri Merkoulov was verantwoordelijk voor het production design en zorgde ervoor dat de film de jaren...
SILENT ONES van Ricky Rijneke naar filmfestival in Rio de Janeiro
De Nederlandse speelfilm SILENT ONES van regisseur Ricky Rijneke is geselecteerd voor het Filmfestival van Rio de Janeiro, dat meteen na de WK finale van start gaat.
Eerste beelden en complete cast film WONDERBROEDERS bekendgemaakt
Na het succes van DE MARATHON is het tijd voor een nieuwe comedy van de hand van de scenarist van DE MARATHON, Martin van Waardenberg en producent EYEWORKS: WONDERBROEDERS.
Interview met Karen van Holst Pellekaan (LOENATIK, TE GEK!)
Het NFF interviewde scenarioschrijfster en actrice Karen van Holst Pellekaan over de nieuwe LOENATIK film.
Hadewych Minis en Marwan Kenzari maken handafdrukken voor Gouden Tegel
Vorig jaar wonnen Hadewych Minis en Marwan Kenzari een Gouden Kalf voor BORGMAN en WOLF. Zij wonnen naast een Gouden Kalf, traditiegetrouw ook een Gouden Tegel op de Talent&Pro Filmboulevard.
Nieuwe Nederlandse speelfilms DOE MAAR, DE HELLEVEEG en RAILMOVIE ondersteund
De speelfilms DOE MAAR van regisseur Pim van Hoeve, scenarist Pieter Bart Korthuis en producent NL Film & TV, DE HELLEVEEG van regisseur/scenarist André van Duren en producent Sigma Pictures Productions en RAILMOVIE van regisseur/scenarist Eddy Terstall en producent Submarine worden door het Nederlands Filmfonds gesteund met een realiser...
Liedjes van Doe Maar in nieuwe muziekfilm
Regisseur Pim van Hoeve en Producent NL Film werken aan een muziekfilm met de liedjes van Doe Maar. Dat heeft NL Film woensdag bekendgemaakt.
Oproep Dutch Cross Over 2014
Het Nederlands Filmfonds stimuleert in 2014 wederom de productie van twee Nederlandse artistieke cross over films: auteursfilms met culturele waarde die de potentie hebben om een bioscooppubliek in binnen- en buitenland te bereiken waarbij de bezoekersprognose voor Nederland minimaal 50.000 bezoekers of meer is.
Martin van Waardenberg en Marcel Musters in familiefilm KIDNEP van Diederik Ebbinge
Vandaag starten de opnames voor Kidnep met Martin van Waardenberg (De Marathon, Loenatik, Te Gek!), Steven van Watermeulen (Dorsvloer vol confetti), Katrien van Beurden (De Wederopstanding van een Klootzak), Teun Stokkel (De Nieuwe Wereld), Ruth Becquart (Smoorverliefd) en Marcel Musters (Mannenharten) in de hoofdrollen.
LEF regeling voor experiment en vernieuwing in documentaire
Het Mediafonds wil met de LEF regeling meer ruimte creëren voor aanvragen waarin experiment, vernieuwing en artistiek onderzoek in de documentaire centraal staan.
Eddy Terstall maakt nieuwe film
De Amsterdamse regisseur Eddy Terstall (SIMON) heeft vandaag bekend gemaakt dat hij deze zomer een nieuwe film gaat draaien.
Bekroonde documentaire BITTERSWEET in première tijdens het NFF
De documentaire BITTERSWEET gaat 27 september tijdens het Nederlands Film Festival in première. De film volgt de Australische, vrouwelijke bokser Diana Prazak en haar trainer Lucia Rijker, zelf zesvoudig wereldkampioen, tijdens hun voorbereiding voor het gevecht om de WBC wereldtitel in Stockholm tegen de ongeslagen wereldkampioen en huidig...
Kensington maakt titelsong BLOEDLINK
Kensington heeft met All for Nothing de titelsong gemaakt voor de thriller BLOEDLINK. Onlangs werd aangekondigd dat BLOEDLINK, de film van regisseur Joram Lürsen, de openingsfilm is van het Nederlands Film Festival.
6 projecten Nu of Nooit! 3 in ontwikkeling
Voor de derde lichting Nu of Nooit! zijn 48 voorstellen ingezonden. Door een commissie van het Mediafonds zijn hieruit 12 plannen geselecteerd. De betrokken omroepen - EO, NTR, VPRO en KRO-NCRV - kozen hieruit zes plannen:
Inschrijving voor INDIGO geopend
Voor het derde jaar op een rij vindt INDIGO tijdens het Nederlands Film Festival plaats. Game developers kunnen nu hun game insturen.
Zes nieuwe ONE NIGHT STAND films
Zes duo’s van veelbelovende regisseurs en talentvolle schrijvers presenteren onder de titel ONE NIGHT STAND een nieuwe film van vijftig minuten.
Complete cast 'SCHONE HANDEN' gepresenteerd
Zojuist is de cast van de nieuwe Nederlandse misdaadthriller SCHONE HANDEN gepresenteerd in de Amsterdamse Kromhouthal. Naast Thekla Reuten en Jeroen van Koningsbrugge werd de hele hoofdcast binnengereden voor een rendezvous met de pers.
HET DINER genomineerd voor beste boekverfilming
De Nederlandse film HET DINER heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Parel, een nieuwe publieksprijs voor de beste boekverfilming.
Pandaogen wordt verfilmd
De debuutroman ‘Pandaogen’ van de wereldwijd bekende DJ Joost van Bellen wordt verfilmd.
Hoofdrolspelers APESTREKEN bekend
Kim-Lian van der Mey en Mike Weerts spelen ouders in de 3D familiefilm APESTREKEN. Tevens rollen voor Sanne Vogel, Loek Peters, Martine Sandifort en Guus Dam.
Vijf nieuwe Nederlandse en Vlaamse films ondersteund
In het kader van de samenwerking tussen het Vlaams Audio Visueel Fonds (VAF) en het Filmfonds zijn de volgende films ondersteund:
Ultrakort: 4 nieuwe Nederlandse korte animatiefilms te zien in de bioscoop
Vanaf midden augustus worden in de 21 Pathé bioscopen met 170 zalen in het voorprogramma van de grote zomer-, herfst-, en winterfilms, vier nieuwe Nederlandse animatiefilms vertoond.
Maruschka Detmers speelt vrouwelijke hoofdrol in VENTOUX
Actrice Maruschka Detmers heeft een hoofdrol te pakken in de speelfilm VENTOUX. Zij zal de rol van Laura gaan vertolken.
IJSPAARD in première in Durban
De Nederlands/Zuid-Afrikaanse speelfilm IJSPAARD beleeft haar wereldpremière tijdens de 35e Durban International Film Festival van 17 t/m 27 juli. Dit maakte producent Revolver Amsterdam maandag bekend.
Pierre Boulanger speelt Michel in Rendez-Vous
Pierre Boulanger, bekend van zijn rol als de love interest van Selena Gomez in MONTE CARLO, zal Michel spelen in de nieuwe speelfilm van Antoinette Beumer.
MY LIFE ON PLANET B krijgt bioscooprelease
De film MY LIFE ON PLANET B krijgt toch nog een bioscooprelease.
Rol voor Tijn Docter in Theo Van Gogh-film
Acteur Tijn Docter heeft een rol bemachtigd in 2/11 HET SPEL VAN DE WOLF, de film over de moord van Theo van Gogh. Dat heeft producent Column dinsdag bekendgemaakt.
470.000 euro Europese steun voor minoritair Nederlandse coproductie
De Vlaams/Nederlands/Franse minoritaire coproductie Belgica krijgt totaal 470.000 euro aan Europese realiseringssteun. .
Pierre Bokma in SCHNEIDER VS. BAX
Acteur Pierre Bokma speelt een rol in SCHNEIDER VS. BAX, de nieuwe film van regisseur Alex van Warmerdam.
Emile Fallaux nieuwe voorzitter van het Nederlands Film Festival
Emile Fallaux volgt begin oktober 2014 Jeltje van Nieuwenhoven op als voorzitter van het Nederlands Film Festival (NFF)
Interview met kostuumontwerper Sepehr Magshoudi (HEKSEN BESTAAN NIET)
In de film HEKSEN BESTAAN NIET schitteren de Sterrenheksen in de prachtige kostuums van ontwerper Sepehr Magshoudi. Het NFF sprak met hem over zijn filmdebuut.
Benedict Schillemans overleden
Op 15 juni maakte de familie van production designer Benedict Schillemans bekend dat hij op 31 mei jl. is overleden.
Hans Pos overleden
Vandaag is Hans Pos na een ziekbed op 56-jarige leeftijd overleden.
AFSCHEID VAN DE MAAN wint tweemaal in Brussel
De Nederlandse film AFSCHEID VAN DE MAAN heeft zondag op het Brussels Film Festival 2014 twee prijzen in de wacht gesleept.
MATTERHORN wint hoofdprijs in Cabourg
De Nederlandse speelfilm MATTERHORN heeft weer een internationale filmprijs in de wacht gesleept. Het drama van Diederik Ebbinge won zondag de hoofdprijs op het filmfestival van het Noord-Franse Cabourg.
Filmmaker Jacqueline van Vugt over BORDERS
In de documentaire BORDERS (GRENZEN) gaat filmmaker Jacqueline van Vugt met Clara, die na 16 jaar Nederlands verblijf wordt uitgezet, terug naar Nigeria. Vanaf daar maakt Jacqueline van Vugt de lange tocht die vele migranten maken via Niger, Burkina Faso, Mali, Senegal, Mauritanië, Marokko, Spanje, Frankrijk en België naar Nederland.
Film LUCIA DE B. gaat naar het buitenland
De Nederlandse thriller Lucia de B. is verkocht aan een groot aantal landen.
3 vragen aan Jackie van Parijs (STUK!)
In de film STUK! wordt tiener Elizabeth gruwelijk gepest. Dit is niet zonder gevolgen. Elizabeth neemt echter op een gruwelijke manier wraak.
Cast film VENTOUX bekend
Kasper van Kooten (ALL STARS, MOORDVROUW), Wilfried de Jong (24 UUR MET, ZOMERGASTEN, HOLLAND SPORT), Leopold Witte (GOOISCHE VROUWEN, DOKTER DEEN) en de Vlaming Wim Opbrouck (DE RONDE, WINDKRACHT 10) zullen de hoofdrollen gaan spelen in de speelfilm VENTOUX.
Opnames DE SURPRISE van start in Antwerpen
Begin deze week ging in Antwerpen het Belgische deel van de opnames van start van DE SURPRISE, de nieuwe speelfilm van Oscarwinnaar Mike van Diem (KARAKTER).
Nederlandse film STUK! in Amerikaanse bioscopen
STUK! wordt vertoond in de Verenigde Staten. De jeugdfilm van Steven de Jong, die nu in Nederland is te zien, is aangekocht door een Amerikaanse distributeur.
JONGENS grote winnaar Zlín International Film Festival
De Nederlandse Telefilm JONGENS van regisseur Mischa Kamp heeft maar liefst vier prijzen in de wacht gesleept op het Zlín International Film Festival for Children and Youth in Tjechië.
Nederlandse film FOREVER AFTER naar VS
FOREVER AFTER beleeft op 19 juni zijn wereldpremière op het Palm Springs International Shortfest in Californië. De Nederlandse korte film is geselecteerd voor de competitie van het festival.
Thriller BLOEDLINK opent 34e editie van het Nederlands Film Festival
De openingsfilm is bekend! De thriller BLOEDLINK van regisseur Joram Lürsen opent de 34e editie van het Nederlands Film Festival.
Componist Fons Merkies Gast van het Jaar op het Nederlands Film Festival
Componist Fons Merkies is dit jaar de Gast van het Jaar tijdens de 34e editie van het Nederlands Film Festival (NFF). Hij componeerde voor meer dan 100 films, televisieproducties en musicals.
Cynthia Abma en Ton Kas in One Night Stand-film EDDY & COBY
Acteurs Cynthia Abma en Ton Kas hebben de hoofdrol in de nieuwe, komische One Night Stand-film EDDY & COBBY
Historisch epos KENAU gaat naar Amerika
De Nederlandse speelfilm KENAU gaat naar Amerika. Het historische epos, met in de hoofdrol actrice Monic Hendrickx, beleeft op 21 juli zijn internationale première op het Stony Brook Festival in New York.
DE NIEUWE WILDERNIS wint Rembrandt Award voor beste film
Gisteren zijn de Rembrandt Awards uitgereikt in het Hampshire Hotel American in Amsterdam.
KAPPEN wordt achtste Carry Slee-film
Ook in 2015 zijn de fans verzekerd van een Carry Slee-verfilming in de Nederlandse bioscopen.
BORDERS wint FIPRESCI Award in Krakow
De Nederlandse film BORDERS van Jacqueline van Vugt heeft tijdens de 54e editie van het Krakow Film Festival de FIPRESCI Award gewonnen.
Mannen gevonden voor Isa Hoes in DE ONTSNAPPING
Nu de opnames in de Algarve in volle gang zijn, zijn ook de mannen gecast die naast Isa Hoes spelen in DE ONTSNAPPING.
Opnames MEES KEES OP DE PLANKEN van start
Deze week starten de opnames van alweer de derde film in de succesvolle Mees Kees-reeks: MEES KEES OP DE PLANKEN. De leukste stagiair van Nederland keert deze winter terug op het witte doek. In MEES KEES OP DE PLANKEN gaat de klas van Mees Kees een toneelstuk maken.
Film LILET NEVER HAPPENED naar filmfestival in Uruguay
De Nederlandse film LILET NEVER HAPPENED is begin juni in Uruguay te zien.
Nederlandse komedie CHEZ NOUS naar Amerika
De Nederlandse komedie CHEZ NOUS is op 7 juni de slotfilm van het Out Film Festival in Hartford, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Connecticut.
Deze week op NPO Cultura: Misdaaddossier met Nederlandse films
Maandag 26 t/m vrijdag 30 mei vertonen NPO Cultura en NPO Cultura.nl iedere avond vanaf 20:30 uur misdaadfilms van Nederlandse bodem. Kijk onder andere naar de misdaadkomedie OOM HENK en Jeroen Willems in een Gouden Kalf winnende rol als maffiabaas in COP VS. KILLER.
Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig en Rifka Lodeizen in PUBLIEKE WERKEN van Joram Lürsen
Gijs Scholten van Aschat (TIRZA, CLOACA), Jacob Derwig (ALLES IS FAMILIE, HET DINER) en Rifka Lodeizen (OVERSPEL, KAN DOOR HUID HEEN) zullen de hoofdrollen gaan vertolken in de verfilming van de bestseller PUBLIEKE WERKEN van auteur Thomas Rosenboom. Het modern historische drama zal geregisseerd worden door Joram Lürsen (ALLES IS LIEFDE, ALLES...
Toppers krijgen eigen film; TOPPERS LOST IN VEGAS
Zaterdagavond is tijdens het eerste van de vier uitverkochte jubileumconcerten van Toppers in Concert in het bijzijn van 68.000 fans aangekondigd, dat René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom op het witte doek komen in hun eigen bioscoopfilm.
Win 2x2 kaarten voor PARTS OF A FAMILY
PARTS OF A FAMILY van Diego Gutierrez won het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire tijdens de afgelopen editie van het Nederlands Film Festival.
Nederlandse docu's naar belangrijk festival VS
De korte documentaires WILD ZWIJN van Willem Baptist en LOUIS VAN HET REUZENRAD van Tara Fallaux, zijn beide geselecteerd voor het prestigieuze AFI DOCS filmfestival in Washington D.C.
SPIJT! ook beste jeugdfilm in Argentinië
De Nederlandse jeugdfilm SPIJT! van Dave Schram is dinsdagavond door de jeugdjury van het Cine a la Vista Jeugdfilmfestival in Argentinië uitgeroepen tot beste film van het jaar.
Grote belangstelling voor Nederland bij Internationale filmindustrie
Sinds de lancering op 16 mei 2014, tijdens de markt van het Internationale Filmfestival van Cannes is er grote belangstelling vanuit de internationale filmindustrie om in samenwerking met Nederland en in Nederland films te komen produceren.
Cast DE OVERGAVE bekendgemaakt
Rick Engelkes vertolkt de hoofdrol in de speelfilm DE OVERGAVE van regisseur Paul Ruven. Engelkes was vorig jaar nog te zien in VERLIEFD OP IBIZA.
Interview met regisseur Billy Pols
In de film ZOMBIE leren we Tim Zom kennen. Hij probeert zich los te vechten van zijn duistere verleden als straat schoffie en staat op het punt internationaal door te breken als professioneel skateboarder.
Filmacademie docu EEN SCOUT WEET DE WEG wint in München
De eindexamendocumentaire EEN SCOUT WEET DE WEG, geregisseerd door Sjoerd Niekamp (Lichting 2013, richting regie documentaire), heeft de 'megaherz filmschool award' voor beste studentenfilm gewonnen op het DOK.fest in München.
SEE NO EVIL wint DOK.international award in München
De Nederlandse documentaire SEE NO EVIL van Jos de Putter, won gisteren de Viktor DOK.international award voor beste internationale documentaire tijdens het DOK.fest - International Documentary Film Festival in München.
Burny Bos Award - Nieuwe prijs voor scriptschrijverstalent
BosBros bestaat dit jaar 25 jaar en ter ere van dit jubileum wordt een nieuwe jaarlijkse prijs in het leven geroepen voor het beste scriptschrijverstalent in het genre familiefilm.
DE GROETEN VAN MIKE! in de prijzen in Noorwegen
De Nederlandse jeugdfilm DE GROETEN VAN MIKE! is zondag in de prijzen gevallen op het Kinderfilmfestival van Tromso, in Noorwegen.
Silent Ones van Ricky Rijneke twee maal bekroond in Los Angeles
De Nederlandse speelfilm SILENT ONES van Ricky Rijneke is afgelopen weekend in Los Angeles twee maal onderscheiden op het Women's Independent Film Festival 2014
Cast bekendmaking MICHIEL DE RUYTER
Frank Lammers, Sanne Langelaar, Lukas Dijkema, Barry Atsma, Lieke van Lexmond, Roeland Fernhout, Hajo Bruins, Egbert-Jan Weeber, Tygo Gernandt, Derek de Lint, Jelle de Jong, Victor Löw, Jules Croiset, Eugene Bervoets, Filip Peters, Joost Koning, Nils Verkooijen, Isa Lammers, Jada Borsato, Pip Pellens en Bas van Prooijen schitteren in de epische...
Twee nieuwe Nederlandse films van debutanten ondersteund
De speelfilms MONK en AIRFORCE krijgen een realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds.
Maak kans op de DVD van HEMEL OP AARDE!
Wil jij de DVD van HEMEL OP AARDE winnen? Het NFF mag 5 DVD's weggeven.
Telescooptoekenning voor DE HELD en FALKO, LETTERS VAN VUUR
In de jaarlijkse samenwerking Telescoop hebben NPO, CoBO en het Nederlands Filmfonds de speelfilms DE HELD en FALKO, LETTERS VAN VUUR geselecteerd.
ALLES MAG wint op International Short Film Festival Oberhausen
De korte jeugdfilm ALLES MAG heeft zojuist de prijs voor beste kinderfilm gewonnen op het 60th International Short Film Festival in Oberhausen.
Loes Haverkort, Barry Atsma en Rik Launspach in nieuwe speelfilm RENDEZ-VOUS
In september starten de opnames van de nieuwe speelfilm RENDEZ-VOUS naar de gelijknamige bestseller van Esther Verhoef. De regie is in handen van Antoinette Beumer, bekend van bioscoopsuccessen als SOOF, JACKIE, LOFT en DE GELUKKIGE HUISVROUW.
DAMS Award voor 20 LEUGENS, 4 OUDERS EN EEN SCHARRELEI
Gisteravond heeft 20 LEUGENS, 4 OUDERS EN EEN SCHARRELEI op het Torino Lesbian & Gay Film Festival in Turijn Italië de DAMS Award in ontvangst mogen nemen.
SEE NO EVIL opent Internationaal Documentaire Filmfestival München
De Nederlandse documentaire SEE NO EVIL van Jos de Putter, opent morgen de 29e editie van DOK.fest - International Documentairy Film Festival Munich.
Nederlandse films op het Food Film Festival
Op 9, 10 en 11 mei vindt in Amsterdam het Food Film Festival plaats. Het NFF zet de Nederlandse "food films" die vertoond worden op een rijtje:
Hotdocs Filmmaker-to-Filmmaker Award voor NE ME QUITTE PAS
De Nederlandse documentaire NE ME QUITTE PAS van Sabine Lubbe Bakker & Niels van Koevorden, heeft de Filmmaker-to-Filmmaker Award gewonnen tijdens het Hotdocs Canadian International Documentary Festival.
Gouden Film voor TOEN WAS GELUK HEEL GEWOON
100.000 bezoekers hebben de film TOEN WAS GELUK HEEL GEWOON (regisseur Ineke Houtman) in de bioscoop gezien en dat betekent een Gouden Film.
SPIJT! wint Young Audience Award 2014 voor Beste Europese Jeugdfilm
In een echte Europese verkiezing hebben meer dan 1000 kinderen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar in de Europese steden Aalborg (Denemarken), Barcelona (Spanje), Belgrado (Servië), Bratislava (Slowakije), Budapest (Hongarije), Cluj-Napoca (Roemenië), Erfurt (Duitsland), Izola (Slovenië), London (UK), Prizren (Kosovo), Riga (Letland), Sofia...
Gouden Film voor LUCIA DE B.
Regisseur Paula van der Oest en actrice Ariane Schluter werden door Lucia de Berk verrast met een Gouden Film voor LUCIA DE B.
Win de DVD/Blu-ray van SOOF!
Het NFF mag 2 DVD’s en 2 Blu-rays weggeven van SOOF. Wil jij kans maken hierop?
Duo-interview met Jamie Grant en Alex Hendrickx
In de horrorfilm DE POEL schitteren de jonge talenten Jamie Grant en Alex Hendrickx. DE POEL is vanaf 1 mei te zien in de bioscoop. Het NFF stelde 3 vragen aan hen.
Robert McKee komt naar Nederland
Vanaf 8 t/m 11 mei geeft scenariogoeroe Robert McKee een ‘Story’ seminar in Amsterdam.
Eindexamenfilm SACRED DEFENSE finalist Studenten Oscars
De eindexamenfilm SACRED DEFENSE is door The Academy geselecteerd als één van de tien finalisten voor de Studenten Oscars in de 'Foreign Category'.
Cameraman en regisseur Albert van der Wildt overleden
Op 26 april jl. is cameraman en regisseur Albert van der Wildt op 71-jarige leeftijd overleden. Hij verzorgde het camerawerk voor vele documentaires van regisseurs zoals Louis van Gasteren, Annette Apon, Hans Heijnen en Kees Hin.
Harro van Staverden Producer on the Move tijdens Cannes International Film Festival
Harro van Staverden van Bijker Film & TV is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen als Producer on the Move tijdens de komende editie van het Cannes International Film Festival (14 t/m 25 mei).
SILENT ONES van Ricky Rijneke geselecteerd voor Skopje
De Nederlandse speelfilm SILENT ONES is geselecteerd voor het Skopje Film Festival. Het festival dat van 23 tot 30 april plaats vindt in Macedonie heeft 26 films geselecteerd waaronder The missing Picture van Rithy Panh, Heli van Amat Escalante en werk van Ulrich Seidl en Jim Jarmusch.
Interactieve documentaire LAST HIJACK tegelijk met film gelanceerd
Last Hijack Interactive van Submarine Channel is vanaf vandaag online te zien op NRC.nl.
Selectie Nederlandse Animatie voor Annecy International Animation Filmfestival
Voor de aanstaande editie van het prestigieuze Annecy International Animation Film Festival zijn drie Nederlandse films in de officiële selectie opgenomen.
Buitenland heeft veel interesse in film JONGENS
De Nederlandse telefilm Jongens blijft het goed doen in het buitenland. Het coming of age-verhaal is inmiddels al aan vijf landen verkocht.
Tribeca Film Festival bekroont montage NE ME QUITTE PAS
De documentaire NE ME QUITTE PAS van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden is tijdens het vooraanstaande Tribeca Film Festival (16-27 april) bekroond geworden met de prijs voor Beste Montage van een documentaire.
LILET NEVER HAPPENED wint prijs in Houston
LILET NEVER HAPPENED heeft de Platinum Remi award gewonnen op het Houston International Film Festival.
SPIJT! en ALLES MAG bekroond op TIFF Kids
Op het festival TIFF Kids in Toronto zijn de afgelopen dagen twee Nederlandse jeugdfilms in de prijzen gevallen.
Mimi Kok overleden
Op 80-jarige leeftijd is Mimi Kok overleden na een kort ziekbed. Mimi Kok doorliep een zeer veelzijdige carrière. Met haar verkiezing tot Miss Zandvoort in 1951 startte een leven in de schijnwerpers van televisie en film. Mimi Kok speelde in films van o.a. Adriaan Ditvoorst, Wim Verstappen, Pim de la Parra, Frans Weisz en Paul Ruven. Dick...
Oproep derde ronde Teledoc 2014
De Publieke Omroep, het Nederlands Filmfonds en CoBO roepen documentairemakers op plannen in te dienen voor het Teledoc project 2014 voor 2 juni 2014.
Cast DE ONTSNAPPING bekend
Vanmiddag is in de 5&33 Gallery van het Amsterdamse Art’otel de cast van DE ONTSNAPPING bekend gemaakt. In de verfilming van de gelijknamige bestseller van Heleen van Royen
3 vragen aan Tamar van den Dop (SUPERNOVA)
SUPERNOVA is vanaf donderdag 17 april in de bioscoop te zien. Het NFF stelde 3 vragen aan regisseur/actrice Tamar van den Dop.