Nieuws 2013

Gouden Film voor MIDDEN IN DE WINTERNACHT
MIDDEN IN DE WINTERNACHT van regisseur Lourens Blok heeft de 100.000e bezoeker verwelkomd en daarmee de status van Gouden Film behaald. De Gouden Film is namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds aan de regisseur uitgereikt. Regisseur Lourens Blok reageerde blij verrast:"Ik had geen mooier moment kunnen bedenken waarop...
Gouden Film voor MEES KEES OP KAMP
Hoofdrolspeler Willem Voogd werd verrast door regisseur Barbara Bredero en medespeler Felix Osinga met een Gouden Film (100.000 bezoekers) voor MEES KEES OP KAMP. De film is gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenreeks van Mirjam Oldenhave. De Gouden Film wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.
3 vragen aan regisseur Frans Weisz (FINN)
FINN is een kerstfilm voor de hele familie over een negenjarige jongen die graag viool wil leren spelen, ondanks dat het niet mag van zijn vader. Het NFF stelde 3 vragen aan regisseur Frans Weisz.
Gouden Film voor SOOF
Gisteren heeft SOOF, de romantische komedie van regisseur Antoinette Beumer, 100.000 bezoekers behaald.
3 vragen aan Willem Voogd (MEES KEES OP KAMP)
In de familiefilm MEES KEES OP KAMP, gebaseerd op het succesvolle boek van Mirjam Oldenhave, kruipt acteur Willem Voogd opnieuw in de huid van de leukste meester van Nederland.
Gouden Film voor BROs BEFORE HOs
Flip van der Kuil werd samen met hoofdrolspelers Tim Haars, Sylvia Hoeks en Daniël Arends verrast met een Gouden Film door Steffen Haars tijdens hun promotietour in bioscoop Pathé De Munt te Amsterdam.
In memoriam: Kees Brusse
Op 9 december is Kees Brusse overleden.
3 vragen aan Daniël Arends
Deze week ging BRO'S BEFORE HO'S in première, de nieuwe film van New Kids-makers Steffen Haars en Flip van der Kuil. Het NFF stelde 3 vragen aan Daniël Arends, een van de hoofdrolspelers.
Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary voor AWAKE IN A BAD DREAM
Vrijdag 29 november zijn in het Compagnietheater in Amsterdam, tijdens de prijsuitreiking van het 26e IDFA, de winnaars bekendgemaakt van de verschillende competitieprogramma’s. De Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary ter waarde van € 5000,- ging naar AWAKE IN A BAD DREAM van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster. De film gaat over...
Gouden Film voor MANNENHARTEN
100.000 bezoekers voor MANNENHARTEN van Mark de Cloe
LILET NEVER HAPPENED wint prijzen in Zwitserland
De internationale film LILET NEVER HAPPENED met actrice Johanna ter Steege heeft op een groot Zwitsers festival twee prijzen in de wacht gesleept.
Prijs voor JUNKYARD op St. Louis International Film Festival (V.S.)
De Nederlandse animatiefilm JUNKYARD van Hisko Hulsing is tijdens het prijzengala van het St. Louis International Film Festival bekroond met de prijs voor Best Animated Short.
Setbezoek aan WIPLALA: fotoverslag
Het NFF bracht een bezoek aan de set van WIPLALA, de nieuwe film van Tim Oliehoek naar het boek van Annie M.G. Schmidt.
Gouden Olifant voor Beste Scenario NONO, HET ZIGZAG KIND
NONO, HET ZIGZAG KIND heeft op het Internationaal Jeugdfilmfestival van India de Gouden Olifant voor Beste Scenario gewonnen. De prijzen werden bekendgemaakt tijdens een plechtige prijsuitreiking in Hyderabad na afloop van het zevendaagse festival.
Gouden Film voor SINTERKLAAS EN DE PEPERNOTEN CHAOS
Afgelopen weekend heeft de 100.000e bezoeker de film SINTERKLAAS EN DE PEPERNOTEN CHAOS in de bioscoop gezien. Regisseur Martijn van Nellestijn, producent Kris van de Geer en Patty Brard werden vandaag verrast met een Gouden Film.
Jeugdfilm SPIJT! ontvangt zestiende prijs
De Nederlandse film SPIJT! van regisseur Dave Schram heeft zaterdag zijn zestiende prijs ontvangen. De kinderjury van het 32e Internationale Jeugdfilmfestival in Finland riep SPIJT! zaterdag uit tot beste titel in de competitie.
Gouden Film voor HET DINER
Vandaag werden Jacob Derwig en Kim van Kooten verrast met een Gouden Film voor de Eyeworks film HET DINER. Al meer dan 100.000 bezoekers hebben de film in de bioscoop gezien.
NFF grootste mediabereik van entreeheffende evenementen 2013
Volgens de Respons Evenementen Monitor staat het NFF ook dit jaar op 1 als het gaat om gerealiseerde media-aandacht in de ranglijst entreeheffende evenementen van 2013.
Documentaire IK wint juryprijs VERS Awards XL
Vrijdagavond zijn de VERS Awards XL juryprijs en de publieksprijs uitgereikt tijdens de eerste VERS Awards XL in bioscoop Het Ketelhuis. De documentaire IK (regie Jona Honer) won de juryprijs en het publiek koos voor Sacred Defense (regie Nima Mohaghegh en scenario Pieter van den Berg).
Kas en Van 't Hof bekroond voor MATTERHORN
Acteurs Ton Kas en René van 't Hof hebben in Spanje een prijs gewonnen voor hun gezamenlijke spel in de tragikomedie MATTERHORN.
Gouden Film voor FEUTEN HET FEESTJE
Acteur Manuel Broekman werd in RTl Late Night verrast met een Gouden Film voor FEUTEN HET FEESTJE,
Brussel maakt steun voor films makkelijker
Brussel maakt staatssteun voor films makkelijker. De Europese Commissie besloot donderdag de richtlijnen aan te passen, waardoor de lidstaten van de Europese Unie meer ruimte krijgen om een filmproductie te ondersteunen.
Ultrakorte animatiefilms geselecteerd
Na vier succesvolle edities zijn vier nieuwe plannen voor ultrakorte animatiefilms geselecteerd voor een realiseringsbijdrage. Bioscoopexploitant Pathé brengt de films vanaf de zomer van 2014 in roulatie.
Opnieuw Amerikaanse filmprijs voor BLINDE LIEFDE
De documentaire Blinde Liefde van filmmaakster Jenny van den Broeke (Goes, 1983) heeft op het Austin Film Festival in Amerika de ‘juryprijs’ gekregen in de categorie korte documentaire. Eerder draaide de film op het Internationale Festival van Korte Films (SF Shorts) in San Francisco en kreeg de film een ‘eervolle vermelding’ op het Santa...
Gouden Film voor DE CLUB VAN SINTERKLAAS & DE PIETENSCHOOL
DE CLUB VAN SINTERKLAAS & DE PIETENSCHOOL heeft vandaag de status van Gouden Film behaald. Hoofdrolspeler Sem van Dijk werd op school verrast door Coole Piet en Danspiet die hem de award in aanwezigheid van Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé overhandigden.
Vier toekenningen Vrijplaats beginnende scenaristen
Het Nederlands Filmfonds heeft vier scenario-ontwikkelingsbijdragen van € 7.500 toegekend in het kader van de regeling Vrijplaats voor beginnende schrijvers. € 5.000 hiervan is voor het schrijven; € 2.500 voor de begeleiding door een coach.
Jeugdfilm MEES KEES ook in Azië bekroond
Mees Kees is nu ook in Azië uitgeroepen tot beste jeugdfilm. De Nederlandse productie is op het Roshd International Film Festival in Teheran bekroond als beste pedagogische speelfilm voor zowel kinderen, tieners, ouders en docenten.
Weer buitenlandse prijzen voor jeugdfilm MEES KEES
MEES KEES heeft het afgelopen weekend twee grote prijzen gewonnen op het International Kinderfilmfestival van Chicago.
Nederlandse animatiefilm SAMMY bekroond in Polen
De Nederlandse animatiefilm SAMMY van regisseur Ruud den Drijver is op het Joodse Filmfestival van Warschau uitgeroepen tot beste korte film.
Vier Teledoc Campus producties geselecteerd voor realisering
In het kader van Teledoc Campus, een nieuw samenwerkingsproject van NPO, CoBO en het Nederlands Filmfonds gericht op de ontwikkeling van nieuw documentaire talent, zijn de producties BURSALEN, PARADIJSVOGELS, VALLEND en SCHEID OUDERS geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van € 60.000,-.
Marcel Musters in nieuwe serie Linda de Mol
Marcel Musters gaat de man van Linda de Mol spelen in haar nieuwe serie, DE FAMILIE KRUIS.
Stimulans van € 20 miljoen voor herstel internationale concurrentiepositie Nederlandse filmindustrie
Op initiatief van de D66-fractie is in de Rijksbegroting 2014 € 20 miljoen gemarkeerd voor de Nederlandse filmindustrie.
Gouden Film voor BORGMAN
De award werd vanavond uitgereikt aan regisseur en scenarioschrijver Alex van Warmerdam, producent Marc van Warmerdam en actrices Hadewych Minis en Annet Malherbe.
Nederlandse kickboksfilm WOLF naar Amerika
De Amerikaanse filmdistributeur IFC Films heeft de distributierechten voor de Verenigde Staten gekocht van de Nederlandse misdaadfilm WOLF.
BORGMAN geselecteerd voor groot festival VS
De zwarte komedie BORGMAN van regisseur Alex van Warmerdam is geselecteerd voor het festival van het American Film Institute in Los Angeles, dat volgende maand plaatsvindt.
Weer buitenlandse prijs voor film MATTERHORN
Ebbinge kreeg de prijs voor de beste debuutfilm die te zien was op het Internationale Filmfestival van de Spaanse stad Valladolid.
DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END in de prijzen
De Nederlandse film DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END heeft vrijdag in Berlijn de Prix Europa 2013 gewonnen in de categorie meest innovatieve fictieve televisiescenario.
Platina Film voor DE NIEUWE WILDERNIS
Al meer dan 400.000 bezoekers hebben de film in de bioscoop gezien sinds de publiekspremière op donderdag 26 september tijdens het Nederlands Film Festival.
SILENT ONES van Ricky Rijneke naar Montreal
Het speelfilmdebuut SILENT ONES van Ricky Rijneke zal vertoond worden in The PHI Centre in Montreal.
Ketelhuis draait DARK BLOOD met River Phoenix
Bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam draait op 8 november eenmalig DARK BLOOD, de laatste film die acteur River Phoenix maakte voordat hij op 23-jarige leeftijd stierf aan een overdosis drugs.
BOVEN IS HET STIL bekroond in VS
De verfilming van het boek BOVEN IS HET STIL van schrijver Gerbrand Bakker is in de prijzen gevallenop het Filmfestival van Chicago.
Gouden Kalf-winnaar Marwan Kenzari speelt hoofdrol in thriller BLOEDLINK
Marwan Kenzari die onlangs het Gouden Kalf won voor beste acteur (WOLF), vervult een van de drie hoofdrollen in de thriller BLOEDLINK, de nieuwe speelfilm van regisseur Joram Lürsen.
Weer filmprijzen voor SPIJT! en DE GROETEN VAN MIKE!
De twee producties werden afgelopen weekeinde bekroond op het Internationale Filmfestival van de Duitse stad Chemnitz.
LILET NEVER HAPPENED wint driemaal in New York
De Nederlandse film LILET NEVER HAPPENED is afgelopen weekend op het International Film Festival Manhattan driemaal in de prijzen gevallen.
BORGMAN beste film op Spaans fantasyfestival
De zwarte komedie BORGMAN van regisseur Alex van Warmerdam is zaterdag op het Festival van de Fantastische Film in de Spaanse stad Sitges bekroond als beste film.
Gouden Film voor HOE DUUR WAS DE SUIKER
Al meer dan 100.000 bezoekers hebben sinds de release op donderdag 26 september het meeslepende drama in de bioscoop gezien.
Vier nieuwe korte animatiefilms van il Luster deze week online
De films FOREVER MIME, THROUGH YOU en de NTR kort UIT HUIS werden kort na hun première op het het Nederlands Film Festival toegevoegd aan het il Luster kanaal
Acteur Mimoun Oaïssa (DE MARATHON) opent handelsbeurs in kader van de 33e editie van het Nederlands Film Festival
Mimoun Oaïssa, een van de acteurs uit de prijswinnende film DE MARATHON, heeft vandaag de handelsbeurs geopend in kader van de afgelopen 33e editie van het Nederlands Film Festival.
Nederland gastland op Kinderfilmfestival Schlingel
Opnieuw is een groot aantal Nederlandse jeugdfilms te zien op een internationaal filmfestival.
Nederland sterk vertegenwoordigd op het Chicago International Film Festival
Maar liefst negen Nederlandse (co)producties zijn geselecteerd voor de komende editie van het Chicago International Film Festival.
Winnaars Gouden Kalveren 2013, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film
Vanavond zijn de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film 2013, uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film.
Vanavond: uitreiking Gouden Kalveren! Mis het niet!
Het spannendste moment van het Nederlands Film Festival.. vanavond is de uitreiking van de Gouden Kalveren vanaf 20:55 uur live te volgen op Nederland 2, waar Anna Drijver het feestelijke Gala van de Nederlandse Film met de uitreiking van de Gouden Kalveren presenteert.
Gouden Film voor DE NIEUWE WILDERNIS
Vandaag, op Dierendag, heeft de natuurfilm DE NIEUWE WILDERNIS van regisseur Mark Verkerk en ecoloog/natuurfotograaf Ruben Smit de status van Gouden Film bereikt.
DE NIEUWE WILDERNIS van Arent Jack winnaar Cinema.nl Afficheprijs 2013
De poster van DE NIEUWE WILDERNIS, ontworpen door Arent Jack, is bekroond met de Cinema.nl Afficheprijs 2013, een publieksprijs voor de beste filmposter van het jaar.
AS THINGS GO van Silvia Martes wint The Pitch op het Nederlands Film Festival
Gisteravond is tijdens de Talkshow op het Nederlands Film Festival de winnaar van ShortsTV’s The Pitch bekend gemaakt.
Schande! 3 vragen aan Ancilla Tilia
Vandaag in het LHC: Schande! In de jaren zeventig bereikte de seksuele revolutie een hoogtepunt. Hoe controversieel zijn de taboedoorbrekers van toen nog?
Winnaars achtste NFF Online Competitie bekend
Vanavond tijdens de NFF Online Avond op het 33e Nederlands Film Festival heeft de jury van de NFF Online Competitie de winnaars bekendgemaakt van de UPC Animatie Prijs, UPC Fictie Prijs, de Canon Documentaire Prijs, de TAX Videoclip Prijs, de UPC Innovatie Prijs en de UPC Publieksprijs.
VNAP VFX Award voor de Nederlandse Speelfilm uitgereikt
Op woensdag 2 oktober is tijdens het Nederlands Film Festival voor het eerst de prijs voor de beste 'visual effects' (VFX) in een Nederlandse speelfilm uitgereikt.
Documentaire Wildcard-winnaars bekendgemaakt
Op het Nederlands Film Festival in Utrecht heeft het Nederlands Filmfonds de documentaire Wildcards uitgereikt.
Bekendmaking alle nominaties Gouden Kalveren 2013
Vanavond zijn tijdens de Talkshow (presentatie Art Rooijakkers) van het 33e Nederlands Film Festival de tweede ronde nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film 2013.
NFF Online Competitie biedt kijker breed scala aan korte films
Intrigerende documentaires, grote namen, gedurfde experimenten en veelbelovende premières. Maar wacht: we hebben het eventjes NIET over het Nederlands Film Festival, maar de films uit de Online Competitie.
Nieuw Nieuwer Nieuwst!
Er valt meer te zien dan film alleen op het Nederlands Film Festival. Zo zijn er ook elk jaar weer speciaal samengestelde programma’s, zoals dat van het platform voor kunst en technologie STRP.
NFF Pop-up bioscoop in parkeergarage
Op donderdag 3 oktober vindt om 20.30 uur tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) de opening plaats van de Nederlandse filmposterexpositie in het winkelcentrum Hoog Catharijne, met aansluitend (inloop vanaf 20.30 uur) een voorstelling in de pop-up bioscoop in de parkeergarage van de film DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END.
30 september 2013 - Bekendmaking eerste nominaties Gouden Kalveren 2013
Vanavond zijn tijdens de Talkshow (presentatie Claudia de Breij) van het 33e Nederlands Film Festival de eerste nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse film 2013.
SPIJT! en MEES KEES in de prijzen in Canada
Twee Nederlandse jeugdfilms zijn dit weekeinde in de prijzen gevallen op een groot filmfestival in Québec in Canada.
Werkgelegenheid en groeikansen voor de Nederlandse filmsector
De Nederlandse film- en audiovisuele sector kan profiteren van wereldwijde groei als beleid daarop wordt aangesloten.
29 september 2013 - Bekendmaking winnaars NFF Studenten Competitie
Vanavond zijn tijdens het 33e Nederlands Film Festival drie studentenprijzen uitgereikt om afgestudeerde beloftes in de schijnwerper te zetten.
De oude filmwereld op zijn kop? Verhoeven vertelt…
Het meest besproken filmexperiment van het afgelopen jaar was zonder twijfel het 'user generated' STEEKSPEL, met Paul Verhoeven aan het roer.
29 september 2013 - Winnaars Netherlands Production Platform bekend
Vandaag maakte de Holland Film Meeting, het internationale onderdeel van het Nederlands Film Festival, de winnende projecten van het Netherlands Production Platform bekend.
Het leven na het Rijks
Alles is eindig, zelfs de verbouwing van het Rijksmuseum. Oeke Hoogendijk maakte er een sublieme documentaire-thriller in vier delen van en won daar de Nipkowschijf mee.
PENOZA II, DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END en SEVILLA winnaars scenariovakprijzen 2013
De scenarioschrijvers van PENOZA II, DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END en SEVILLA zijn de winnaars van de Zilveren Krulstaart 2013.
27 september 2013 - Nominaties voor de achtste NFF Online Competitie bekend
Bij het openluchtscherm bij het Festivalpaviljoen op de Neude maakte Pepijn Schoneveld (acteur/cabaretier en host van het Festivalpaviloen) de nominaties bekend voor de UPC Animatie Prijs, UPC Fictie Prijs, de Canon Documentaire Prijs, de TAX Videoclip Prijs en de UPC Innovatie Prijs.
Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek 2013 naar Bor Beekman en Paul Verhoeven & Rob van Scheers
Donderdag 26 september om 17.30 uur is tijdens het Nederlands Film Festival de jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek uitgereikt.
26 september 2013 - HET BOMBARDEMENT, DAGLICHT en DE MARATHON in de race voor het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs
Vanmiddag zijn op het grote openluchtscherm bij het Festivalpaviljoen op de Neude de nominaties bekendgemaakt voor het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs.
Openingsspeech Willemien van Aalst NFF 2013
NFF-Directeur Willemien van Aalst hield op 25 september 2013, tijdens de openingsavond van de 33e editie van het Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg Utrecht, de volgende speech.
25 september 2013 - 33e Nederlands Film Festival feestelijk van start
Filmprijs van de Stad Utrecht en Gouden Kalf voor de Cultuurprijs uitgereikt
Nederlands Film Festival via social app Snipper door iedereen te volgen
Het Nederlands Film Festival (NFF) is de plek waar bewegend beeld centraal staat en de beste producties van het afgelopen jaar aan het publiek worden getoond.
3 vragen aan Claire van Daal, programmeur van het NFF
Het NFF vroeg Claire van Daal, programmeur van het NFF, naar de totstandkoming van het hoofdthema en haar festivaltips.
3 vragen aan Miga Bär over het Festivalpaviljoen
Elk jaar ziet het Festivalpaviljoen er net weer even anders uit, maar dit jaar is de metamorfose wel erg groot! We vroegen Miga Bär, Hoofd Productie & ICT, hoe het ontwerp en de bouw van het Festivalpaviljoen in zijn werk gaat.
3 vragen aan Claudia de Breij
Hét podium voor zowel nieuwe talenten als beroemde sterren is de dagelijkse Talkshow op de Neude. Het NFF stelt 3 vragen aan presentator Claudia de Breij.
22 september 2013 - Platina Film voor SPIJT!
Regisseur Dave Schram en een groot deel van de jonge cast, waaronder hoofdrolspelers Robin Boissevain en Stefan Collier, verrasten vandaag de 400.000e bezoeker van SPIJT! in bioscoop De Munt in Amsterdam.
20 september 2013 - Gouden Film voor SMOORVERLIEFD
Al meer dan 100.000 bezoekers hebben sinds de release op donderdag 12 september de romantische feelgoodfilm in de bioscoop gezien.
19 september 2013 - Nominaties NFF Studenten Competitie bekend
Deze films komen in aanmerking voor drie verschillende prijzen: de Tuschinski Award voor de beste afstudeerfilm, de Dioraphte Award voor een opvallende prestatie en de Filmproducenten Nederland Award voor de beste producent van het afgelopen jaar.
Het NFF, JT en Wolff presenteren Het Weekend van de Nederlandse Film
In het weekend van 28 en 29 september wordt in 13 bioscopen in Nederland Het Weekend van de Nederlandse Film gehouden.
Nominaties Scenariovakprijzen 2013 bekend
De Zilveren Krulstaart is de prijs voor schrijvers van de beste scenario’s van het jaar. De winnaars worden gekozen door collegascenaristen. Tijdens het Nederlands Film Festival, op 27 september, worden de prijzen uitgereikt.
ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET wint prijzen in China
De film werd op het China International Children's Film Festival bekroond als beste titel van het festival en als beste jeugdfilm in de selectie.
10 CineCrowd films op het Nederlands Film Festival
CineCrowd is een non-profit stichting waar filmmakers hun ideeën voor films kunnen presenteren & pitchen aan het publiek. Iedereen, particulieren en ook bedrijven, kunnen zonder risico een bijdrage leveren en zo de realisatie van een film mogelijk maken.
BORGMAN Nederlandse inzending Academy Award Best Foreign Language Film
De speelfilm BORGMAN van regisseur Alex van Warmerdam is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de 86e Academy Awards in de categorie Best Foreign Language Film Award.
Bestel nu al tickets voor de Gouden Kalf nominatie-marathons
Speciaal voor de categorieën speelfilm en lange documentaire organiseert het NFF op donderdag 3 oktober een marathonsessie van de genomineerde films uit 2013 die kans maken op een Gouden Kalf.
3 vragen aan Tim Oliehoek (CHEZ NOUS)
Regisseur Tim Oliehoek werd bekend met PIZZAMAFFIA en VET HARD. Twee komische films met een vleugje misdaad.
46 Europese films geselecteerd voor de 26ste European Film Awards 2013
Nederland wordt in deze lijst vertegenwoordigd door BORGMAN van Alex van Warmerdam. Tevens door Sylvia Hoeks vanwege haar rol in THE BEST OFFER.
Rutger Hauer koninklijk onderscheiden
Rutger Hauer is zaterdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
5 nominaties voor 13e Cinema.nl Afficheprijs
De posters van BORGMAN, DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END, DE NIEUWE WILDERNIS, VERLIEFD OP IBIZA en WOLF maken kans op de 13e Cinema.nl Afficheprijs, een publieksprijs voor de beste filmposter van het afgelopen jaar.
Anna Drijver en Wilfried de Jong presenteren gala-avond van de Nederlandse film
Het gala is de afsluiting van het Nederlands Film Festival en vindt plaats op 4 oktober in de Stadsschouwburg in Utrecht.
Korte films STAND-BY ME en SUPER Nederlandse Oscar® inzendingen 2014
De korte fictie film STAND-BY ME van Martijn de Jong en scenarist Thomas van der Ree en de korte animatiefilm SUPER van Johan Klungel zijn uitgekozen om ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Best Live Action Short (STAND-BY ME) en Best Animated Short Film (SUPER).
Inschrijving The Pitch geopend
Tijdens ‘The Pitch’ krijgen de filmmakers 2 minuten en 15 seconden om hun idee voor een volgend kortefilmproject te presenteren, aangevuld met een 45 seconden reel van eerder werk.
Bekendmaking nominaties NFF Debuut Competitie
De nominaties zijn bekend voor de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival.
Gouden Kalf voor de Cultuurprijs naar Monique van Schendelen
Filmpublicist Monique van Schendelen wordt tijdens de openingsavond van het 33e Nederlands Film Festival op woensdag 25 september geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2013.
28 augustus 2013 - NFF onthult festivalprogramma 2013
Vanaf vandaag is het programma voor de 33e editie van het Nederlands Film Festival open en bloot.
Cast voor NFF 48 dagen film project bekend
9 augustus is een team van 5 regisseurs samen de uitdaging aangegaan om in 48 dagen een complete speelfilm te bedenken en te maken voor het Nederlands Film Festival.
Hoofdthema NFF 2013: Naakt - kwetsbaar of schaamteloos
Met een knipoog naar een van de meest hardnekkige clichés die over de Nederlandse film bestaat, presenteert het NFF het hoofdprogramma Naakt.
23 augustus 2013 - Roadmovie met Joris Linssen & Caramba in première op het Nederlands Film Festival
Joris Linssen en zijn band Caramba brengen in de roadmovie MET JOU HEB IK GELEERD hun 'polder Mariachi' terug naar de oorsprong en willen weten of de Mexicanen hun muziek kunnen waarderen. De documentaire, geregisseerd door Wilfred Evers, gaat op zaterdagmiddag 28 september in première in de Stadsschouwburg in Utrecht.
21 augustus 2013 - DE PROOI in première op het 33e Nederlands Film Festival
Het psychologisch drama DE PROOI, over bankier Rijkman Groenink en de val van ABN AMRO, gaat op vrijdag 27 september in première tijdens de 33e editie van het Nederlands Film Festival (NFF).
15 augustus 2013 - 33e Nederlands Film Festival opent landelijk
De openingsfilm van het Nederlands Film Festival, HOE DUUR WAS DE SUIKER van Jean van de Velde, is op de openingsavond van het festival ook landelijk in de bioscopen te zien.
3 vragen aan Yootha Wong-Loi-Sing (HOE DUUR WAS DE SUIKER)
Op 25 september is Yootha Wong-Loi-Sing een van de sterren op de openingsavond van het 33e Nederlands Film Festival.
48 Days Film Project van start
In aanloop naar het 33e Nederlands Film Festival maakt een team van Nederlandse filmmakers in 48 dagen een complete speelfilm. In deze periode wordt de film bedacht, geschoten en ge-edit.
Bekendmaking shortlist Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek 2013
De jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek wordt tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de geschreven filmcultuur.
Nederland 2 in september in teken van het Nederlands Film Festival
Vanaf het Nederlands Film Festival in Utrecht komt de VPRO met twee specials en de uitreiking van de Gouden Kalveren op 4 oktober.
5 augustus 2013 - DOE MAAR: DIT IS ALLES in première op 33e Nederlands Film Festival
De BNN-documentaire DOE MAAR: DIT IS ALLES, van regisseur Martijn Nijboer en Patrick Lodiers, gaat dit najaar in première tijdens het 33e Nederlands Film Festival.
25 juli 2013 - CHEZ NOUS in première op het 33e NFF
De feel good comedy CHEZ NOUS gaat op woensdag 2 oktober feestelijk in première tijdens de 33e editie van het Nederlands Film Festival.
Jury NFF Online Competitie compleet
Sander van de Pavert, William Linders, Tamara Vuurmans, Lize Korpershoek en David Kleijwegt zullen zich dit jaar buigen over de inzendingen van de NFF Online Competitie
BORGMAN wint buitenlandse prijs
De Nederlandse film BORGMAN van regisseur Alex van Warmerdam heeft de competitie gewonnen op het Europees Film Festival in Servië.
Trailer HOE DUUR WAS DE SUIKER
Bekijk de trailer van HOE DUUR WAS DE SUIKER, de openingsfilm van NFF 2013!
Nederlands Filmfonds ondersteunt nieuwe films
Drie speelfilms en een lange animatiefilm krijgen van het Nederlands Filmfonds een realiseringsbijdrage.
Armeense oeuvreprijs voor filmmaker Jos Stelling
De Nederlandse regisseur Jos Stelling won het afgelopen weekend de Parajanov's Thaler Lifetime Achievement Award voor zijn bijdrage aan de wereldcinema op het tiende Golden Apricot Yerevan International Film Festival in de Armeense hoofdstad.
Claudia de Breij: Alleen voor de Nederlandse film
Speciaal voor het Nederlands Film Festival speelt Claudia de Breij op dinsdag 1 oktober het avondvullende programma ‘Alleen voor de Nederlandse film’ in de Utrechtse Stadsschouwburg.
George Sluizer ontvangt een Special Award voor zijn solidariteit aan het Palestijnse volk
De staat Palestina heeft filmmaker George Sluizer geëerd voor zijn films en zijn betrokkenheid bij de Palestijnse strijd gedurende meer dan 40 jaar.
Filmposter HOE DUUR WAS DE SUIKER
Het NFF presenteert de filmposter van de openingsfilm van het festival.
Cast van nieuwe Nederlandse horrorfilm DE POEL compleet
Van 10 juli tot 8 augustus 2013 vinden in Overijssel de opnamen plaats van de nieuwe Nederlandse horrorfilm DE POEL, het speelfilmdebuut van schrijver/regisseur Chris W. Mitchell, naar een scenario dat hij samen met hoofdrolspeler Gijs Scholten van Aschat schreef.
Overeenkomst voor de boekverfilming van Dorst van Esther Gerritsen
KeyFilm heeft een overeenkomst gesloten met Uitgeverij De Geus voor de verfilming van Dorst van Esther Gerritsen (1972).
3 vragen aan acteur Derek de Lint (TULA: THE REVOLT)
TULA: THE REVOLT, de nieuwe film van Jeroen Leinders, draait vanaf vandaag in de bioscoop.
De filmzomer op Nederland 3 is begonnen!
Liefhebbers van de Nederlandse film kunnen in de maanden juli, augustus en september genieten van interessante en leuke films van Nederlandse bodem.
28 juni 2013 - Gouden Film voor SPIJT!
Al meer dan 100.000 bezoekers hebben sinds de release op donderdag 20 juni de veelbesproken verfilming van de bestseller van Carry Slee in de bioscoop gezien.
Prijzenregen voor NFF campagne 2012
Afgelopen donderdag werd het Nederlands Film Festival uitgeroepen tot Cross Media Adverteerder van het Jaar.
DE GROETEN VAN MIKE! wint buitenlandse prijzen
De Nederlandse jeugdfilm DE GROETEN VAN MIKE! heeft op het Internationale Kinderfilmfestival van Krakau twee prijzen gewonnen.
Europese steun voor drie Nederlandse films
De Nederlandse speelfilms HET LEVEN VOLGENS NINO, TUSSEN 10.00-12.00 en DE SURPRISE krijgen totaal 880.000 euro aan Europese realiseringssteun. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages besloten.
19 juni 2013 - HOE DUUR WAS DE SUIKER opent het 33e Nederlands Film Festival
HOE DUUR WAS DE SUIKER beleeft woensdag 25 september zijn première op de feestelijke opening in de Utrechtse Stadsschouwburg.
JUNKYARD van Hisko Hulsing wint prijs in Shanghai
De Nederlandse animatiefilm JUNKYARD van Hisko Hulsing werd afgelopen weekend tijdens het prijzengala van het Shanghai TV Festival bekroond met de Animation Jury's Grand Prix - Magnolia Award.
DE BENDE VAN OSS verkozen tot beste film in Argentinie
In het kader van het 10e Europees Filmfestival, dat in juni werd gehouden in Buenos Aires, is de Nederlandse inzending DE BENDE VAN OSS verkozen tot populairste film.
Cast BRO'S BEFORE HO'S compleet
Birgit Schuurman, Huub Smit, Jennifer Hoffman, Nils Verkooijen, Raymond Thiry, Eva Duijvesteijn en Ton Kas maken cast BRO’S BEFORE HO’S compleet
Acht nieuwe films van Nederlands talent vanaf 6 december op Nederland 2
Acht duo’s van veelbelovende regisseurs en talentvolle schrijvers presenteren onder de titel One Night Stand een nieuwe film van vijftig minuten.
Jeroen van Koningsbrugge is eland Moos in MIDDEN IN DE WINTERNACHT
De cast van Nederlands eerste kerstfilm MIDDEN IN DE WINTERNACHT wordt aangevuld met Jeroen van Koningsbrugge (LOFT, de Lama’s)
11 juni 2013 - NFF zoekt naamgenoten
Heet jij Carice van Houten, Jan Kooijman, Paul Verhoeven of Frank Lammers?
Phil van der Linden overleden
Phil van der Linden, producent en medeoprichter van ABC Distribution en Cinemien, is op 1 juni overleden.
BUURMAN & BUURMAN krijgen internationale bioscoopfilm
Producent Lemming Film werkt aan de eerste bioscoopfilm van het wereldberoemde duo BUURMAN & BUURMAN.
Primeur: Nieuwe stills HOE DUUR WAS DE SUIKER
Bekijk hier twee stills uit de nieuwe film van regisseur Jean van de Velde HOE DUUR WAS DE SUIKER (najaar 2013 in de bioscoop).
5 juni 2013 - NFF Online Competitie start vandaag
Het Nederlands Film Festival roept iedereen op om vanaf vandaag hun korte films van maximaal vijf minuten in te sturen voor de NFF Online Competitie
Marc van Uchelen overleden
Acteur en regisseur Marc van Uchelen is op 2 juni overleden.
Nieuwe dramaserie ZUSJES vanaf 27 oktober bij NTR
Een negendelige serie over opgroeiende zusjes, die met - en zonder - elkaar vorm proberen te geven aan hun eigen leven terwijl hun ouders de grip steeds meer lijken te verliezen.
Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen en Katja Herbers in nieuwe Nederlandse horrorfilm DE POEL
Komende zomer vinden de opnamen plaats van de Nederlandse horrorfilm DE POEL.
Castpresentatie BRO'S BEFORE HO'S
In het Amstel Hotel in Amsterdam is vandaag de cast gepresenteerd van de Eyeworks speelfilm BROS BEFORE HOS van regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil.
28 mei 2013 - Paula van der Oest Gast van het Jaar op 33e Nederlands Film Festival
Regisseur Paula van der Oest is dit jaar de Gast van het Jaar tijdens de 33e editie van het Nederlands Film Festival.
Johan Nijenhuis en castleden over TOSCAANSE BRUILOFT
Vorige week was de castpresentatie van de nieuwe film van Johan Nijenhuis in Toscane, waar ook de opnames zullen plaatsvinden.
Cannes: Juryprijs voor Abu-Assad, erkenning Elve Lijbaart
De jonge Nederlandse actrice Elve Lijbaart en de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad hebben tijdens het Cannes Film Festival 2013 de aandacht op zich weten te vestigen.
Leonoor Pauw overleden
Op 21 mei is actrice Leonoor Pauw overleden.
Film NIEUWE TIETEN over borstkankergen
In de documentaire NIEUWE TIETEN laat filmmaakster Sacha Polak zien hoe het is om draagster te zijn van een erfelijk kankergen.
MovieZone project van EYE komt met online jeugdserie over film
Voor het landelijke filmeducatie project MovieZone wordt een online jeugdserie gemaakt over vriendschap, verliefdheid, jezelf durven zijn en vooral ook over film.
Staande ovatie voor BORGMAN in Cannes
Met een minutenlange staande ovatie heeft zondagavond de Nederlandse film BORGMAN zijn grote première beleefd.
Van Warmerdam vandaag met BORGMAN op Cannes
Voor het eerst in 38 jaar schittert een Nederlandse film op het prestigieuze festival in Cannes.
DARK BLOOD opgepikt in Cannes
DARK BLOOD, de laatste film waar de in 1993 overleden acteur River Phoenix aan meewerkte, is in Cannes aangekocht door een grote sales agent.
Internetserie DE MEISJES VAN THIJS start laatste seizoen
Maandag 20 mei 2013 om 16:00 zal de eerste aflevering van het derde en laatste seizoen van DE MEISJES VAN THIJS online komen.
Drie nieuwe castleden LUCIA DE B. bekend
Sallie Harmsen, Barry Atsma en Fedja van Huêt gaan belangrijke rollen spelen in de nieuwe bioscoopfilm LUCIA DE B.
Nieuwe castleden OORLOGSGEHEIMEN bekend
Naast de jonge hoofdrolspelers van OORLOGSGEHEIMEN, Maas Bronkhuyzen (Tuur), Joes Brauers (Lambert) en Pippa Allen (Maartje), zijn nu de grote bijrollen bekend.
Publiek zelf distributeur van nieuwe speelfilm GAME met Susan Visser
De psychologische thriller GAME met onder andere Susan Visser zal door het publiek zelf in de bioscoop geprogrammeerd en online gedistribueerd worden.
Carnavalsoptocht in mei voor film ALLES MAG
Vandaag starten de opnames van Alles Mag, een korte film van Villa Achterwerk geproduceerd door Stetz Film met in de hoofdrollen Lars Jennissen, Ricky Koole, Patrick Stoof, Rosa Reuten en Bert Hana.
NONO, HET ZIGZAGKIND wint Europese prijs
De Nederlandse film NONO, HET ZIGZAGKIND heeft afgelopen zondag in de Oost-Duitse stad Erfurt de Young Audience Award 2013 ontvangen namens de Europese Film Academie (EFA).
SLAG OM GREBBEBERG verfilmd
Producent Frank Bak en regisseur Martin Lagestee hebben vergevorderde plannen voor een speelfilm over de beruchte slag die in de meidagen van 1940 is geleverd op de Grebbeberg.
Interview met Nanouk Leopold
Vorige week ging BOVEN IS HET STIL in première. Het NFF sprak een dag later met Nanouk Leopold.
2 mei 2013 - Gouden Film voor DAGLICHT
Al meer dan 123.000 bezoekers hebben de Eyeworks-film DAGLICHT in de bioscoop gezien.
Internationale prijs voor BOVEN IS HET STIL
De verfilming van het boek BOVEN IS HET STIL van schrijver Gerbrand Bakker heeft de prijs voor beste film gewonnen op het Festival van Turijn.
Ariane Schluter wordt Lucia de B.
Ariane Schluter gaat de rol van Lucia spelen in de bioscoopfilm LUCIA DE B. Dit hebben regisseur Paula van der Oest en Lucia de Berk bekend gemaakt.
Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar hoofdrol in speelfilm DE INFILTRANT
Nasrdin Dchar (RABAT, TIRZA, SÜSKIND) heeft de hoofdrol te pakken in het misdaad drama DE INFILTRANT.
Alex van Warmerdam geselecteerd voor Cannes
BORGMAN, de nieuwe film van Alex van Warmerdam is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Internationaal Filmfestival van Cannes.
Regisseur Marc Schmidt wint DDG Award 2012
De DDG Award 2012 is gisteravond in Het Compagnietheater te Amsterdam uitgereikt aan Marc Schmidt. Hij wint deze prijs voor de meest opmerkelijke regieprestatie van het afgelopen jaar.
Joram Lürsen verfilmt PUBLIEKE WERKEN
De makers van Alles is Liefde, Alles is Familie en In Oranje gaan het historische drama PUBLIEKE WERKEN van Thomas Rosenboom verfilmen.
Live Twitter film ONDER CONTROLE wint Gouden SpinAward
Vanavond is tijdens de SpinAwards Night in de Westergasfabriek in Amsterdam bekendgemaakt dat de Live Twitter film ONDER CONTROLE goud wint in de categorie Interactieve TV en Online Video.
Filmproject Paul Verhoeven wint Digital Emmy
De Entertainment Experience heeft maandagavond een Digital Emmy Award gewonnen in Cannes.
29 maart 2013 - Gouden Film voor VALENTINO
Vandaag werden regisseur Remy van Heugten en Najib Amhali (Valentino) alvast verrast door René Froger met een Gouden Film voor VALENTINO.
Primeur: Teaserposter HET DINER
Primeur! De teaserposter van de film HET DINER is er! Vanaf 7 november 2013 in de Nederlandse bioscopen.
Cast SOOF bekend
De cast voor de romantische komedie SOOF van Antoinette Beumer is bekendgemaakt.
PRODUCTIE OORLOGSGEHEIMEN VAN START
OORLOGSGEHEIMEN, de film waarmee regisseur Dennis Bots het enorme succes van ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET opvolgt, gaat nog dit voorjaar in productie.
BRO’S BEFORE HO’S nieuwe speelfilm van New Kids-makers
New Kids-regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil starten deze zomer met de opnames van de nieuwe Eyeworks speelfilm Bro’s Before Ho’s.
3 maart 2013 - Gouden Film voor BOBBY EN DE GEESTENJAGERS
Acteurs Nils Verkooijen, Hanna Obbeek en regisseur Martin Lagestee kregen de Gouden Film (100.000 bezoekers) voor BOBBY EN DE GEESTENJAGERS overhandigd.
22 februari 2013 - Gouden Film voor USHI MUST MARRY
100.000 bezoekers voor USHI MUST MARRY van regisseur Paul Ruven.
20 februari 2013 - NIJNTJE DE FILM haalt Gouden Film
De 100.000 bezoeker van NIJNTJE DE FILM was de 3-jarige Maud Mulder uit Utrecht. nijntje zelf nam de Gouden Film in ontvangst.
20 februari 2013 - Gouden Film voor KONING VAN KATOREN
Sinds de release op 5 december heeft KONING VAN KATOREN 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken.
19 februari 2013 - Platina Film voor VERLIEFD OP IBIZA
Binnen twee en een halve week hebben al meer dan 400.000 bezoekers de film VERLIEFD OP IBIZA in de bioscoop gezien en dat betekent een Platina Film.
Interview acteur Nils Verkooijen (BOBBY EN DE GEESTENJAGERS)
Het NFF sprak acteur Nils Verkooijen over zijn rol in de nieuwe film BOBBY EN DE GEESTENJAGERS.
3 vragen aan regisseur Michiel ten Horn
Michiel ten Horn (1983) studeerde in 2007 af aan de HKU in de richting animatie. Na verschillende korte films te hebben geregisseerd ging onlangs zijn eerste speelfilm DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END in première op het Toronto International Film Festival (TIFF). Het NFF stelde hem drie vragen.
Gouden Film voor VERLIEFD OP IBIZA
In drie dagen tijd hebben al meer dan 100.000 bezoekers de film VERLIEFD OP IBIZA in de bioscoop gezien en dat betekent een Gouden Film.
Kunststudenten verwezenlijken ondernemersdroom NFF
De afgelopen twee weken hebben 30 studententeams van de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) dromen van topondernemers vormgegeven onder de noemer ‘Imagining tomorrow’. De beste ondernemersdroom en bijbehorende visualisatie is verwezenlijkt voor het Nederlands Film Festival (NFF).
BOVEN IS HET STIL opent Panorama Special van filmfestival Berlijn
De Nederlandse-Duitse coproductie BOVEN IS HET STIL van Nanouk Leopold is geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn en opent de reeks Panorama Special op vrijdag 8 februari a.s.