Shortalkz video-interview met Hans Croiset

 


In samenwerking met Shortcutz Amsterdam bieden we een volgende serie van de Shortalkz video-interviews aan. Eerder werd regisseur Roel Rein é geïnterviewd. In deze aflevering vertelt Hans Croiset niet alleen over zijn liefde voor acteren, schrijven en regisseren, maar ook over hoe hij omgaat met zijn vak. 

Hans Croiset (1935) is  theatermaker, acteur, regisseur en auteur.  Hij richtte verschillende theatergezelschappen op: Publiekstheater (1973, later met Toneelgroep Centrum gefuseerd tot Toneelgroep Amsterdam), Het Nationale Toneel (1986) en Het Toneel Speelt. Croiset won in 1980 de Louis d’Or prijs voor beste mannelijke acteur en in 1993 de Joost van Vondelprijs.
Naast theater hield Croiset zich ook bezig met films en televisie. Hij had kleine rollen in A BRIDGE TOO FAR (1977) en GRIJPSTRA & GIER (1979). Later speelde hij in televisieseries als OUD GELD, WILHELMINA en PARELS & ZWIJNEN.
Op zijn 75e leeftijd begon Croiset als schrijver met zijn autobiografische roman BADHUISWEG. De romans LUCIFER ONDER DE LINDEN en LENTE IN PRAAG volgden daarna. Op dit moment werkt Croiset aan zijn derde boek: IK, VONDEL.

 "Er zijn regisseurs die zichzelf kunnen spelen in het stuk dat ze regisseren. Dat is iets dat ik bijna niet gekund heb.”

Het volledig overzicht van Shortalkz vind je hier
  


In het afgeronde seizoen twee van Shortalkz verschenen eerder interviews met Eddy TerstallAriane SchluterRemy van HeugtenRaymond ThiryBen SombogaartJoram LürsenGuido van Gennep, Sacha PolakArne ToonenRobert de HoogSan Fu Maltha, Ate de JongErik van SchaaikMarc Schmidt ,  Mees PeijnenburgNina Gantz en Rifka Lodeizen.