Voorverkoop gestart
De 7 Gouden Vragen Aan... Mike van Diem

 
Nog even en dan gaat de 37e editie van het Nederlands Film Festival van start. Ons kikkerlandje beschikt over flink wat talent op het gebied van film, televisie en interactive. De afgelopen 37 jaar zijn er op het NFF dan ook talloze prestaties gevierd, van de NFF Studentencompetitie tot de Gouden Kalveren. In de rubriek 'De 7 gouden vragen aan' voelt het NFF tweewekelijks een van deze talenten aan de tand. Deze week: Mike van Diem. Zijn film TULIPANI opent het NFF 2017. 
 
   
Naam: Mike van Diem
Geboortedatum: 12 januari 1959
Bekend van: o.a. KARAKTER (1997), 
Huidig: TULIPANI
Vorig: DE SURPRISE (2015)
Dit jaar is TULIPANI de openingsfilm van #NFF2017. Koop hier je tickets!


1. Wat is je meest memorabele moment in je filmcarrière tot nu toe?
"And the Oscar goes to the Netherlands."
Mike van Diem won allereerst voor zijn korte eindexamenfilm ALASKA zowel een Gouden Kalf als de Student Academy Award: een Oscar voor studenten. Acht jaar later won hij voor zijn film KARAKTER een Oscar voor beste buitenlandse film.

2. Wat heeft een Gouden Kalf voor jou betekend?
"Het was de eerste keer dat een Nederlandse eindexamenfilm een Gouden Kalf won. Vooral na alle matige recensies was dat een hele louterende ervaring."

3. Wat weet niemand over jouw vak?
"Dat houd ik diep geheim."

4. Welke Nederlandse film moet je gezien hebben?
"TULIPANI. Zo'n Nederlandse film heb je nog nooit gezien."
TULIPANI is een sprookjesachtige tragikomedie over een Zeeuwse boer (Gijs Naber) die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en naar Zuid-Italië fietst. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken en groeit hij uit tot een levende legende. 


5. Welk personage uit één van je films zou je willen zijn? 

"Het hoofdpersonage uit mijn volgende film. Die doet - net als in mijn andere films - dingen die ik zelf niet durf."

6. Met wie zou je graag nog willen samenwerken?
"Met een lange hele lijst van geweldige acteurs, actrices en filmcomponisten. Er is niemand die er bovenuit steekt. Ik ben ook nooit fan van iemand, ook nooit geweest. Ik ken dat fenomeen eigenlijk helemaal niet."

7. Welk jong talent in het vak moeten we zeker in de gaten houden?
"Actrice Anneke Sluiters."
Anneke Sluiters speelt naast Gijs Naber een hoofdrol in TULIPANI. In 2012 wint ze de Best of ITs On Tour Award voor haar HKU-afstudeersolo DON’T GET ME WRONG. Daarna speelde ze in verschillende theatervoorstellingen, zoals HORROR op festival Tweetakt in 2013 en vorig jaar DE MEEST ZWAARMOEDIGE VOORSTELLING OOIT.
Eerder zei Mike van Diem over de cast van TULIPANI: “Naast een aantal ijzersterke Italiaanse acteurs, waaronder Giancarlo Giannini, hebben we Gijs Naber in een hele aanstekelijke hoofdrol zoals we hem nog niet eerder zagen en introduceren we zijn tegenspeelster Anneke Sluiters: een nieuwe verschijning in de Nederlandse film, die grote indruk zal maken”.

TULIPANI zien op het NFF? Kijk hier voor meer info en tickets.