VALT EEN MAN UIT DE LUCHT grote Winnaar van de 5e Shortcutz Amsterdam Annual Awards

 


A MAN FALLS FROM THE SKY (VALT EEN MAN UIT DE LUCHT) ging naar huis met alle zes de awards waarvoor de film was genomineerd. Daarnaast ontving Heddy Honigmann de Career Award.

De korte film  A MAN FALLS FROM THE SKY van Jan Verdijk en Kurt Platvoet brak dit jaar het record van de meest gewonnen awards. In totaal gingen de cast en crew met maar liefst zes awards naar huis. De film won in de categorie Best Film, Best Director (Jan Verdijk en Kurt Platvoet), Best Screenplay (Jan Verdijk en Kurt Platvoet), Best Actress (Jacqueline Blom), Best Actor (Raymond Thiry) en de International Audience Award.

Film Producer Jan Harlan omschreef de film prijzend als “an elephant in the room”. Tegen het einde van de ceremonie stonden Jan Verdijk en Kurt Platvoet sprakeloos op het podium.

Een ander emotioneel moment tijdens de ceremonie was de uitreiking van de Career Award aan documentairemaakster Heddy Honigmann. Na een oprechte introductie van filmrecensent Hans Beerekamp, kreeg Honigmann een staande ovatie van het publiek voor haar contributie aan de filmindustrie en ze werd er zichtbaar door geraakt.

Andere Winnaars
  • De award voor Mr Zee Best Documentary ging naar ‘CHE!’, geregisseerd door Elsbeth Franje.
  • Noel Loozen’s film ‘EIN PROST’ won Best Experimental en ‘PARADE’ van Digna van der Put ontving de Award voor Best Animation.
  • Myrthe Mosterman gaat de Shortcutz geschiedenis in als de eerste vrouwelijke cinematograaf die de Shortcutz Award voor Best Cinematography won. Ze ontving de award voor haar camera werk in de film ‘LABOR’ van Nils Vleugel.
  • Xander Nijsten kreeg de award voor Best Editing voor de film ‘SWEET TOOTH’ van regisseur Nico van den Brink.