Nederlandse namen op Berlinale 2018

 


Vandaag presenteert het Berlin International Film Festival de geselecteerden voor de jeugdsectie Generation, en de Shooting Stars zijn bekend! De 68e editie van het festival, waarvoor o.a. DIKKERTJE DAP die zijn wereldpremière beleefde op NFF 2017  is geselecteerd, vindt plaats van 15 tot en met 25 februari 2018.

Shooting Star 2018: Jonas Smulders
De Nederlandse acteur Jonas Smulders (1994), die in 2015 een Gouden Kalf won voor zijn rol in televisiedrama GEEN KONINGEN IN ONS BLOED, is geselecteerd om deel te nemen aan de 21e editie van het Europese Shooting Stars evenement tijdens het Berlin International Film Festival. Jonas is één van de in totaal tien getalenteerde Europese acteurs die door een internationale vakjury zijn uitgekozen voor deelname aan dit prestigieuze evenement. Eerdere Nederlandse Shooting Stars zijn Hannah Hoekstra (DE HELLEVEEG), Reinout Scholten van Aschat (NOOIT MEER SLAPEN), Abbey Hoes (NENA), Marwan Kenzari (WOLF), Sylvia Hoeks (HET MEISJE EN DE DOOD), Lotte Verbeek (NOTHING PERSONAL), Halina Reijn (ZWARTBOEK) en Fedja van Huêt (KARAKTER).

De films

Voor de programmasectie Generation zijn twee Nederlandse producties, van de in totaal zestien geselecteerde films voor de sectie, geselecteerd voor de twee competities Generation Kplus en Generation 14plus.

COBAIN - Nanouk Leopold (wereldpremière) 
Generation 14plus
Productie: Circe Films
In COBAIN probeert de 15-jarige Cobain (Bas Keizer) om zijn zwangere moeder Mia (Naomi Velissariou) zo ver te krijgen dat ze haar extreme levensstijl verandert. Als dat niet lukt, neemt Cobain maatregelen. Om de perfecte Cobain te vinden, werden meer dan 500 jongens voor castings uitgenodigd. Uiteindelijk werd gekozen voor de zeventienjarige Bas Keizer uit Poortugaal, die als Cobain zijn debuut op het witte doek maakt.

DIKKERTJE DAP - Barbara Bredero (internationale première)
Generation Kplus
Productie: Lemming Film
Dikkertje Dap is op dezelfde dag geboren als zijn beste vriend Raf, een giraf. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje voor het eerst naar school gaat en erachter komt dat giraffen niet naar school mogen. Dikkertje mist Raf enorm. Raf mist Dikkertje ook en wil graag mee naar school. Daarom bedenkt Dikkertje een plan om de giraf mee naar school te nemen en zijn twee vrienden bij elkaar te brengen. De film ging in première op NFF 2017 en zal op het Berlin International Film Festival zijn internationale première beleven.

Drie Nederlandse co-producties gaan in de sectie Panorama in wereldpremière:

THE TRIAL (O PROSECCO) - Maria Ramos
Nederlandse co-producent: Conijn Film
Een documentaire over de afgezette Braziliaanse president Dilma Rousseff. 

LAND - Babak Jalali
Gecoproduceerd door Topkapi Films
LAND vertelt het verhaal van een inheems-Amerikaanse familie die wacht op de terugkeer van het lichaam van hun in Irak gedode zoon.

THE OMISSION (LA OMISION)
Gecoproduceerd door Volya Films. 
THE OMISSION portretteert het leven van een meisje dat verhuist naar een ongastvrije stad in het zuiden van Argentinië om geld te besparen en een oude droom te vervullen.

De Nederlandse co-productie THE BED (LA CAMA) van Mónica Lairana (co-producent: Topkapi Films) zal in wereldpremière gaan in de Forum-sectie. De film gaat over het eind van een relatie tussen twee vijftigers die op het punt staan om te scheiden.

Tenslotte is de Nederlandse korte film KIEM HOLIJANDA van Sarah Veltmeyer (geproduceerd door Submarine) geselecteerd voor Generation 14plus. En de korte experimentele film CINEMA OLANDA van Wendelien van Oldenborgh is geselecteerd voor Forum Expanded.