Filmplan over Rob Scholte wint KRO-NCRV documentairewedstrijd Opstand

 


Filmmaker Roy Dames heeft met zijn filmplan ‘Opstand in Palermo aan zee’ de tweede editie van KRO-NCRV’s documentairewedstrijd gewonnen. In het filmplan volgt Dames de 59-jarige kunstenaar Rob Scholte in zijn strijd voor behoud van zijn Rob Scholte Museum in Den Helder. Dames wint 125.000 euro om samen met producent Pieter van Huystee de film te realiseren.

Rob Scholte is sinds 2013 met burgemeester en wethouders van zijn woonplaats Den Helder in een hevige strijd verwikkeld om het voormalige postkantoor. Daarin heeft Scholte zijn Rob Scholte Museum gehuisvest. De gemeente wil dat de kunstenaar en zijn gezin zo spoedig mogelijk vertrekken.

De jury koos het plan uit 14 inzendingen met het thema Opstand en prijst Dames’ betrokkenheid bij zijn onderwerp, zijn onuitputtelijke drive, maar vooral de gelaagdheid van het plan. "Dames is er in geslaagd het thema Opstand niet uitsluitend letterlijk te benaderen. In het filmplan staat Scholte’s strijd voor veel meer dan op het eerste gezicht lijkt", aldus het juryrapport.

Het is de tweede keer dat KRO-NCRV een wedstrijd uitschrijft met als doel om maatschappelijke documentaires op de kaart te zetten en nieuwe verrassende cinematografische verhalen te vinden. De jury bestond uit filmmakers Jasmijn Schrofer en Michiel Brongers en de eindredactie van KRO-NCRV 2Doc. Het winnende filmproject van Roy Dames gaat in première op het Nederlands Film Festival.