Best New Documentary Director Award Tribeca Filmfestival NY voor WAVUMBA

01 mei 2012

De Nederlandse filmmaker Jeroen van Velzen heeft met zijn eerste lange documentaire WAVUMBA, zij die naar vis ruiken, op het Tribeca Filmfestival dat deze week in New York plaatsvindt, de Best New Documentary Director Award gewonnen. De prijs bestaat uit $ 25.000,- (aangeboden door American Express) en “Untitled, 1980/2000” met dank aan fotografe Cindy Sherman & Metro Pictures. De film is een productie van SNG Film.

Jury Comments: “A modern day ‘Old Man and the Sea’ tale, set off the coast of Kenya, this lyrical film depicts the story of Masoud, a legend of shark fishing who, along with his young protégé, strives to end his days with one last grand catch. We the jury especially appreciated this new director’s confidence of style, his restraint and his deep relationship to a culture fast disappearing. It is a hypnotic story of man and nature, unafraid of silence, and full of a terrible beauty. We look forward to his next endeavor with great anticipation.” (Bron: Awards Announced: 2012 Tribeca Film Festival)

De film beleefde tijdens het IFFR 2012, met een selectie voor het Bright Future-programma, zijn première. Vanaf 19 februari was WAVUMBA te zien in de Nederlandse filmtheaters.  

WAVUMBA is de eerste lange documentaire van Jeroen van Velzen die in 2009 aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie afstudeerde met de film BABA, een korte documentaire over een oude man in India die samen met zijn jongere broer een uitputtende pelgrimsroute aflegt.  

Korte inhoud
Toen Jeroen van Velzen als kind in Kenia woonde, was hij heel ontvankelijk voor de magische verhalen die een oude Keniaanse visser, Gatete, hem vertelde. Naarmate hij ouder werd, verdween zijn geloof in zeegeesten en bovenaardse krachten, maar iets in hem bleef verlangen naar die open, onbevangen manier waarop hij vroeger in het leven stond en naar de magie die alles kleur gaf.  

In de film WAVUMBA keert hij terug naar het land waar hij opgroeide. Op het koraaleiland Wasini ontmoet hij Masoud, en zijn vaste hulp Juma. Masoud is een oude visser die nog steeds hoopt een grote haai te vangen, zoals hem dat ook lukte toen hij jong was. Hoe lang Masoud ook zonder vangst blijft, elke dag gelooft hij oprecht dat het hem de volgende dag kan overkomen...  

Credits
Met Mohammed Masoud Muyongo & Juma Lonya Mwapitu
de visser en zijn knecht  

Mariam Juma Mohammed & Mohamed Kirua Mchambi
de verhalenvertellers  

Regie: Jeroen van Velzen
Scenario: Jeroen van Velzen en Sara Kee
Camera: Lennart Verstegen - Geluid: Robil Rahantoeknam - Montage: Stefan Kamp
Geluidsontwerp en mix: Boon & Booy – Gitaar: Jeroen Schmohl Productie: Digna Sinke / SNG Film met steun van de Boeddhistische Omroep, het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds, en het CoBO Fonds  
Speelduur: 80 minuten  
www.wavumba.com  

Jeroen van Velzen
biografie
Jeroen van Velzen (1979, Heerlen) verhuisde op zijn 2de naar het buitenland. Hij woonde o.a. in Kenia, India en Zuid-Afrika. Na highschool in Engeland en een oriënterend jaar aan het Brighton College of Technology (Fine Art), volgde hij de opleiding regie documentaire aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie. In zijn derde jaar maakte hij de korte film DRIE DUIZEND METER BOVEN DE WOLKEN over zijn autistische broer Erik. In 2009 studeerde hij af met de film BABA, een documentaire over een oude man in India die samen met zijn jongere broer een uitputtende pelgrimsroute aflegt.

filmografie
BABA (Finding light within), 2009, Nederlandse Film en Televisie Academie, 26 min
DRIEDUIZEND METER BOVEN DE WOLKEN, 2008, Nederlandse Film en  Televisie Academie, 20 min AIFF – Amsterdam International Film Festival, 2009. Breaking Ground Festival, Utrecht, 2009  
HOMOSAPIENS, 2007, Nederlandse Film en Televisie Academie, 10 min (16 mm)  
THE BIGGEST SECRET OF KENYA, 2005, Eigen productie, 25 min  
THE RED LINE, 2004, Eigen productie  
HOWA AND KANTA, 2004, Eigen productie, 23 min  
VRIJHEID, 2003, Open Studio (afstudeerfilm), 26 min

Afbeelding: Still uit WAVUMBA