Vrijwilliger op het NFF: Rick Arts

 

 
September komt steeds dichterbij en het duurt nog even voordat van 20 tot en met 29 september 2017 Utrecht weer in het teken staat van het Nederlands Film Festival. Tien dagen lang is het feest en kun je je helemaal verdiepen in de wereld van film, televisie en interactive.  

Vrijwilligers zijn onmisbaar op het NFF. Ieder jaar melden honderden enthousiastelingen zich aan om het vaste team voor, tijdens en na het festival te komen versterken. Maar wat houdt een vrijwilligersfunctie nou precies in?
Rick hielp vorig jaar mee als vrijwilliger Bijrijder en vertelt er graag over.
 
Wat was jouw motivatie om je aan te melden als vrijwilliger?
"Tijdens Festival Bombarie in de Jaarbeurs in Utrecht werkte ik voor het bedrijf KEES, die de vrijwilligerscoördinatie van het festival verzorgt. Dit deed ik samen met Emma, de huidige vrijwilligerscoördinator van het NFF. Tijdens dat festival was ik ook runner. Aan het einde van Bombarie heeft Emma mij gevraagd of ik ook mee wilde helpen met het Nederlands Film Festival. Aangezien ik altijd al betrokken heb willen zijn bij het filmfestival, was dit een gouden kans."

Wat is je achtergrond qua werk of opleiding en in hoeverre speelt dat mee om op het Nederlands Film Festival te werken?
"Ik ben nu al drie jaar aan het werk op diverse evenementen en festivals. Sinds mei dit jaar heb ik ook mijn eigen bedrijf gestart op dit gebied. Daarnaast ben ik werkzaam bij een producent in ‘s-Hertogenbosch en ga ik in september starten aan de studie International Event Management."

Wat maakt het interessant om vrijwilliger te zijn, specifiek bij het NFF?
"Als vrijwilliger of medewerker kom je vaak op plekken waar je als bezoeker van het festival niet zo snel komt. Je komt erachter wat er achter de schermen precies gebeurt. Drie jaar geleden had ik echt geen idee wat er allemaal moest gebeuren om een festival te organiseren. Het leuke bij NFF is de sfeer binnen de teams. Het maakt niet uit in welk team je zit, iedereen is samen met elkaar bezig om er een leuk feestje van te maken."

Wat hoop je te zien of te doen op de 37e editie van het NFF?
"Helaas kan ik er door mijn studie dit jaar niet bij zijn. Als ik er wel bij was geweest dit jaar, dan had ik geprobeerd om iets meer van het festival mee te krijgen. Vorig jaar heb ik vooral in de file gestaan met de bakwagen, terwijl wij bezig waren met de zoektocht naar nieuwe lampen voor in het postkantoor."

Wat is je mooiste herinnering aan vrijwilligen op het NFF?
"Mijn mooiste herinnering aan vorig jaar is het rondrijden met het 'oefen-Gouden Kalf'. Voor iedereen die niet weet wat het 'oefenkalf' is: dat is het kalf die wordt gebruikt bij de repetities van het Gouden Kalveren Gala. Het ziet er precies hetzelfde uit als het echte Gouden Kalf en is ook net zo zwaar. Dit maakt het heel erg gevoelig voor diefstal. Vorig jaar moest het kalf van het Beatrix Theater terug naar het kantoor. Van het theater naar de bakwagen was niet zo spannend, maar van de bakwagen naar het kantoor moesten we over een vol Neude lopen. Je kan wel begrijpen dat we heel erg blij waren toen het kalf veilig op kantoor stond."

Heb je nog tips voor aanstaande collega’s, of een goede reden waarom mensen zich absoluut aan moeten melden voor #NFF2017?
"Ik heb een twee tips voor iedereen die dit jaar mee gaat werken aan NFF. Tip 1: Geniet ervan, het lijkt alsof het festival heel lang gaat duren. Maar geloof mij, het is eerder voorbij dan je denkt. Dus geniet! Tip 2: Ga naar het gala! Als vrijwilliger ben je een van de genodigden dus zorg dat je gaat, het is een unieke ervaring!"   

Meld je aan als vrijwilliger voor het NFF 2017. Wees er snel bij, de aanmeldingen stromen bij ons binnen!