NFF x Picl: Nanouk Leopold

 


Het Nederlands Film Festival en Picl zetten samen Nanouk Leopold in het zonnetje. Op donderdag 5 april 2018 is de nieuwste film van meervoudig Gouden Kalf-winnaar Nanouk Leopold in release gegaan. COBAIN, over een vijftienjarige jongen die ervoor probeert te zorgen dat zijn zwangere moeder Mia haar extreme levensstijl verandert, biedt NFF en Picl de perfecte gelegenheid om Nanouk in het zonnetje te zetten. Wij geven jou daarom de mogelijkheid om drie van haar werken online te bekijken!

Nanouk Leopold

Nanouk Leopold (1968) is een Nederlandse filmregisseuse en scenarioschrijfster. Ze studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam en de Nederlandse Filmacademie. In 2001 schreef en regisseerde Nanouk haar eerste lange speelfilm: ÎLES FLOTTANTES. Vier jaar later ging haar tweede speelfilm, GUERNSEY (2005), in première. Deze film werd bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Regie en Beste Actrice. Ook WOLFSBERGEN (2007) en BROWNIAN MOVEMENT (2010) zijn bekroond met meerdere Gouden Kalveren. BOVEN IS HET STIL (2013), gebaseerd op de gelijknamige roman van Gerbrand Bakker, heeft diverse prijzen gewonnen op filmfestivals in Basel, Turijn, Los Angeles en Chicago. Ook is deze film bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Montage. COBAIN is de zesde speelfilm van Nanouk.

Vanaf 5 april kun je zes weken lang kijken naar COBAIN, BOVEN IS HET STIL en BROWNIAN MOVEMENT via PiclCOBAIN
De 15-jarige Cobain (Bas Keizer) loopt weg uit zijn nieuwe pleeggezin omdat hij zich zorgen maakt over zijn moeder Mia, die hoogzwanger is en een zwervend bestaan leidt. Nadat Cobain Mia dwingt om hulp te zoeken voor haarzelf en de baby, lopen de dingen uit de hand... BOVEN IS HET STIL
Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd, leidt een geïsoleerd leven met zijn hoogbejaarde vader die hem als mislukte zoon ziet. De dagelijkse komst van melkrijder Johan, een robuuste man van Helmers leeftijd, is een lichtpuntje in zijn bestaan. Op een dag gooit Helmer het roer om: hij knapt het huis op, verhuist zijn vader naar boven en neemt een knecht aan. Het drama, gebaseerd op de roman van Gerbrand Bakker, is opgedragen aan de plotseling overleden hoofdrolspeler Jeroen Willems.BROWNIAN MOVEMENT 
Aan de oppervlakte lijkt het leven van de Duitse Charlotte het ideaal plaatje: een knappe vent, een zoontje en een artsenbaan in Brussel. Desondanks huurt ze in het geniep een hotelkamer waar ze seks heeft met een aantal van haar mannelijke proefpersonen. Met uiterlijkheden of een allesverzengende passie hebben haar buitenechtelijke escapades niets van doen; de hotelkamer lijkt bijna de setting voor klinische experimenten. Haar onbewogen uiterlijk verraadt nagenoeg niets van Charlottes drijfveren; in dit minimalistische drieluik dat uiteindelijk in India wordt afgesloten blijken haar beweegredenen niet alleen een mysterie voor haar man, maar ook voor haarzelf én de kijker. Nanouk Leopold analyseert in haar vierde film opnieuw onderlinge relaties, met spaarzame dialogen en uiterst precieze shots, waarin de omgeving en architectuur verlengstuk worden van de personages. De opgeworpen vragen zijn belangrijker dan de antwoorden: Brownian Movement laat de interpretaties bewust over aan het publiek.


 
Over Picl
Picl biedt je nieuwe films die op dit moment in het filmhuis draaien. Zo hoef je nooit meer iets te missen wat de moeite van het kijken waard is. Ook als je geen tijd hebt om naar het filmhuis te gaan. Voor € 8,50, de prijs van twee speciaalbier (of een paar verse gemberthee als dat meer je smaak is), krijg je 48 uur toegang tot de nieuwste films wanneer het jou uitkomt. Op je tv, laptop, tablet of smartphone. Voor die prijs krijg je dus niet alleen een super actueel aanbod, maar steun je bovendien de Nederlandse filmtheaters.