ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET wint publieksprijs op TIFF Kids

23 april 2012

De familiefilm ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET van regisseur Dennis Bots is aan het slot van het internationale filmfestival TIFF Kids bekroond met de Audience Choice Award en een eervolle vermelding in de categorie Speelfilms 11-13 jaar van de TIFF kids Young People's Jury. Hoofdrolspeelsters Hanna Obbeek en Johanna ter Steege waren op 14 en 15 april aanwezig bij de festivalvertoningen in Toronto, waar de Kids editie van het beroemde filmfestival van 10 tot 22 april gehouden werd. De uitreiking van de awards vond gisteravond plaats. In Nederland draait ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET, geproduceerd door Rinkel Film en Bijker Film en TV, al negen weken in de bioscopen en trok tot nu toe al meer dan 256.000 bezoekers. 

ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET is een hoopvolle, ontroerende familiefilm gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het dappere meisje Anke. Zij zat bij de schrijver van het boek, Jacques Vriens, in de klas toen hij werkzaam was als leraar op een basisschool.  

Synopsis
De stoere Akkie (Hanna Obbeek) zit in groep 8 en is helemaal wild van voetbal. Tijdens schooltijd wordt haar klas door juf Ina (Eva Van der Gucht) klaargestoomd voor belangrijke zaken als de Citotoets, het schoolkamp en de finale van het schooltoernooi. Na schooltijd gaat ze het liefst voetballen met haar klasgenoten. Het kan haar niets schelen dat Joep (Nils Verkooijen) voetbal geen sport voor meisjes vindt. Ze is er hartstikke goed in en kan Joep makkelijk aan. Maar dan wordt Akkie ziek. Gelukkig krijgt ze heel veel steun van haar klasgenoten en Juf Ina. Ondanks het verdriet kan de optimistische Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Als het ernaar uit ziet dat ze het voetbaltoernooi moet missen, bedenkt Joep een cool plan voor haar…   

Het filmscenario, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens, is geschreven door Karen van Holst Pellekaan (LOENATIK, DE GELUKKIGE HUISVROUW). Van het boek ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET zijn inmiddels inclusief de filmeditie, 135.000 ex verkocht. Schrijver Jacques Vriens die dit jaar zijn 35-jarig jubileum als kinderboekenschrijver viert, putte voor het verhaal uit eigen ervaring. Uitgever is Van Holkema & Warendorf (onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum).  

ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET is geproduceerd door Bijker (Harro van Staverden en David-Jan Bijker) en  Rinkel Film (Reinier Selen) in coproductie met de Evangelische Omroep en het Belgische Living Stone. De film werd onder meer gefinancierd door het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO Fonds Dutch FilmWorks en het Vlaams Audio Visueel Fonds.  

ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET is sinds 15 februari 2012 te zien in de bioscoop. Dutch FilmWorks verzorgt de distributie en brengt de film op 3 juli ook uit op DVD en Blu-ray.