<strong>Winter '89</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/danniel-danniel?film=winter-89', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Danniel Danniel' });" text="Danniel Danniel">Danniel Danniel</a>, 1998<br>Speelfilm<br>

Winter '89

 
Het is oudejaarsavond 1989. Maria woont met haar tienerdochter in Rotterdam en maakt zich klaar voor een feestje bij vrienden. Dan gaat de bel en staat haar ex-man Karol op de stoep. Hij is gevlucht voor het communistische regime in zijn vaderland, maar wordt bij zijn ex-vrouw en dochter niet bepaald met open armen ontvangen. In een flashback laat de film zien hoe de vrijpostige Maria en de serieuze Karol elkaar in een Oost-Europees land voor het eerst op een feestje ontmoeten. Karol blijkt een geheim agent te zijn die, op zoek naar 'de vijanden van het regime' infiltreert in intellectuele kringen. In eerste instantie heeft de progressieve Maria daar vrede mee, maar gaandeweg gaat ze twijfelen. Winter '89 is een grotendeels in Tsjechiƫ opgenomen liefdesdrama dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de politieke realiteit van het voormalige communistische Oost-Europa.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar1998
Lengte100 minuten
ProductielandNederland
RegisseurDanniel Danniel
ProducentHarry de Winter
ScenarioDanniel Danniel
CameraVladimir Smutny
Production DesignErly Brugmans
Set GeluidJac Vleeshouwers
EditorDanniel Danniel
MuziekPaul M. van Brugge
ProductiebedrijfIDTV Docs
TV companyNTR
Cast
Marketa Hrubesova, Petr Motloch, Juliana Johanidesova