Ga naar inhoud
Bespiegelingen over vruchtbaarheid, aan de hand van een installatie die pianiste Tomoko Mukaiyama in Japan maakte. Universele thema’s als vruchtbaarheid, rituelen en verlies blijken ook persoonlijk.

Wanneer de Nederlands-Japanse pianiste Tomoko Mukaiyama een kunstwerk rondom haar vruchtbaarheid ontwikkelt, besluit de documentairemaakster Alonia van der Horst haar te volgen naar Japan, waar de installatie wordt getoond. Het is een kathedraalachtige ruimte die gevormd wordt door 12.000 witte jurken en een kern met menstruatiebloed geverfde stof. Mukaiyama: ‘Niemand praat ooit over “het bloed tussen je benen”, maar ik vind het een prachtig iets’, legt ze haar fascinatie uit. De bezoekers dwalen er als in een ritueel rond, gevolgd door de camera. De anders zo gesloten Japanners spreken openlijk over ‘maanbloed’, vruchtbaarheid en seksualiteit. Een man, die de installatie geweldig vindt, noemt het ‘een requiem van het fenomeen van het wegspoelen van een leven dat het in zich had om geboren te worden.’ Aan de hand van de gesprekken, verandert het zwaartepunt in de film naar rituelen en het verlies van leven. Universele thema’s die ook heel persoonlijk blijken, voor de pianiste en Van der Horst zelf. Met op de achtergrond de prachtige Goldbergvariaties van Bach, uitgevoerd door Mukaiyama.

Credits

Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
VPRO TV
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Water Children
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2011)
Aliona van der Horst

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still