<strong>Silent Snow</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/jan-van-den-berg?film=silent-snow-1', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Jan van den Berg' });" text="Jan van den Berg">Jan van den Berg</a>, 2011<br>Korte Documentaire<br> <strong>Silent Snow</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/jan-van-den-berg?film=silent-snow-1', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Jan van den Berg' });" text="Jan van den Berg">Jan van den Berg</a>, 2011<br>Korte Documentaire<br>

Silent Snow

 
De witte vlaktes van Groenland lijken een voorbeeld van ongerepte natuur. Maar dat is schijn. De opwarming van de aarde doet de gletsjers smelten. Daarnaast bedreigt een stille moordenaar de Inuit-gemeenschap. De vervuiling in andere werelddelen eist hier zijn tol. DDT, zware metalen en dioxinen belanden door oceaanstromingen en de wind in de sneeuw en het voedsel van de sober levende Inuit. Het traditionele voedsel, spek van het walvisachtig zoogdier narwal, bedreigt inmiddels hun vruchtbaarheid en gezondheid.
Silent Snow is onderdeel van een project dat de aandacht wil vestigen op de vervuiling door persistente organische pesticiden (POP's). De documentaire volgt de jonge Inuit Pipaluk Knudsen-Ostermann op haar reis naar de herkomst van het gif. Ze gaat van Oeganda naar Azië, onder andere naar Bhopal, en vandaar naar Centraal en Zuid-Amerika. Ter plekke spreekt ze mensen die de aandacht vestigen op het achteloze gebruik van DTT, de illegale lozingen van machtige industrieën of de gewetenloze exploitatie van de natuur. Pessimisme en maar heel weinig hoop wisselen elkaar af.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar2011
Lengte71 minuten
ProductielandNederland
Websitewww.silentsnow.org
RegisseurJan van den Berg
ProducentJan van den Berg
Co-ProducentAndré Schreuders
ScenarioJan van den Berg
ScenarioPipaluk Knudsen-Ostermann
CameraViraj Singh
CameraJan van den Berg
Set GeluidJillis Schriel
Set GeluidElangovan Ranga
GeluidsnabewerkingBart Jilesen
Sound DesignBart Jilesen
Visual EffectsGeert van Schoot
EditorBoris Everts
MuziekPaul Oomens
ProductiebedrijfdrsFILM
ProductiebedrijfAS Film
TV companyBoeddhistische Omroep Stichting
Cast