<strong>Paranoia</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/adriaan-ditvoorst?film=paranoia', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Adriaan Ditvoorst' });" text="Adriaan Ditvoorst">Adriaan Ditvoorst</a>, 1967<br>Speelfilm<br> <strong>Paranoia</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/adriaan-ditvoorst?film=paranoia', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Adriaan Ditvoorst' });" text="Adriaan Ditvoorst">Adriaan Ditvoorst</a>, 1967<br>Speelfilm<br>

Paranoia

 
Tweede lange speelfilm van eigenzinnig filmer Adriaan Ditvoorst is gebaseerd op de gelijknamige novelle van W.F. Hermans. Ex-soldaat Arnold lijdt aan achtervolgingswaan. Hij meent een ondergedoken SS-er te zijn wiens signalement door de kranten is verspreid. Door wanhoop gedreven pleegt Arnold twee moorden waarna hij de hand aan zichzelf slaat. Paranoia kenmerkt zich door een spaarzaam gebruik van dialogen, indringende beelden en een angstaanjagende sfeer. Camerawerk van Jan de Bont, de latere regisseur van Speed en The Haunting.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar1967
Lengte100 minuten
ProductielandNederland
RegisseurAdriaan Ditvoorst
ProducentGijs Versluys
ScenarioAdriaan Ditvoorst
CameraJan de Bont
Set GeluidAte de Vries
EditorJan Bosdriesz
MuziekMarco Klein
ProductiebedrijfParnasse Produkties Amsterdam
Cast