Ga naar inhoud
Reconstructie van het leven van de blanke Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker die werd herontdekt toen Nelson Mandela in 1994 de eerste zitting van het parlement opende met een van haar gedichten.
Op 19 juli 1965 liep de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker op 31-jarige leeftijd bij Drieankerbaai in Kaapstad de zee in. Ze liet een dochtertje na en een oeuvre van drie gelauwerde poëziebundels. Jonkers werk raakte in de vergetelheid, tot president Nelson Mandela op 25 mei 1994 de allereerste zitting van het eerste democratisch gekozen parlement van Zuid-Afrika opende met Jonkers gedicht Die kind wat dood geskiet is deur soldate by Nyanga, een gedicht uit 1960 naar aanleiding van de demonstraties bij Sharpeville. Mandela koos het gedicht niet voor niets; hij noemde Jonker 'both an African and an Afrikaner'. Een groter compliment kan een blanke in Zuid-Afrika niet krijgen. Regisseuse Saskia van Schaik reconstrueert in de documentaire Korreltjie niks is my dood het bewogen leven van de dichteres en laat daarbij ook haar krachtige poëzie in de Zuid-Afrikaanse cadans meevertellen.

Credits

Set geluid
Omroep
VPRO TV

Titel: Korreltjie niks is my dood
Jaar: 2001
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still