<strong>Kinderen van Stalin</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/harrie-timmermans?film=kinderen-van-stalin', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Harrie Timmermans' });" text="Harrie Timmermans">Harrie Timmermans</a>, 2006<br>Korte Documentaire<br> <strong>Kinderen van Stalin</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/harrie-timmermans?film=kinderen-van-stalin', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Harrie Timmermans' });" text="Harrie Timmermans">Harrie Timmermans</a>, 2006<br>Korte Documentaire<br> <strong>Kinderen van Stalin</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/harrie-timmermans?film=kinderen-van-stalin', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Harrie Timmermans' });" text="Harrie Timmermans">Harrie Timmermans</a>, 2006<br>Korte Documentaire<br>

Kinderen van Stalin

 (Children of Stalin)
Ooit huisden in het Alexander Kajaia Mental Hospital in het Georgische Surami zevenhonderd patiënten uit alle windstreken van de Sovjet-Unie. Vijftien jaar na de onafhankelijkheid van Georgië telt het psychiatrische ziekenhuis nog dertig mannelijke en veertig vrouwelijke bewoners. Het is armoe troef: het pleister valt van de muren, het eten is schaars en de luis is een lastige vijand. Maar bovenal heerst er de ledigheid op het uitgestrekte terrein. Men heeft niets te doen; de mannen en vrouwen hangen, liggen, staan of zitten doelloos buiten of binnen. De camera komt overal, registreert in iedere kamer en onder elke boom het loze bestaan achter slot en tralies, maar vangt ook de persoonlijkheden van de bewoners, die niet allemaal het gevoel voor realiteit kwijt zijn. Soms declameren ze prachtige gedichten, of heffen een melancholisch lied aan. 'Ontploffende medicijnen, verstopt in jam van zoete mandarijnen', fluistert een man door de tralies. Zo'n moment laat regisseur Harrie Timmermans niet lopen in zijn weemoedig stemmende documentaire.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar2006
Lengte52 minuten
ProductielandNederland
RegisseurHarrie Timmermans
ProducentJanneke Doolaard
CameraChris Fawcett
Set GeluidPepijn Aben
Sound DesignMark Glynne
EditorMenno Boerema
ProductiebedrijfEgmond Film and Television
TV companyEvangelische Omroep (EO)