Ga naar inhoud
Documentair portret van pater Kotte (1922-2006), die in de jaren zeventig uit het bisdom werd gezet, maar toch veel gelovigen bleef trekken met zijn misdiensten in de Utrechtse Sint-Willibrordkerk.

‘Als ik pater Kotte niet was tegengekomen, had ik helemaal niks met de katholieke kerk gehad’, aldus een parochiaan die decennialang pater Kottes misdiensten in de Utrechtse Sint-Willibrordkerk bezocht. Hij was niet de enige. En toen Kotte uit alle kerkelijke functies werd gezet, bleven kerkgangers hem trouw.
De Jesus stelde een documentair portret samen van pater Winand Kotte (1922-2006), die vanaf de jaren zeventig ongehoorzaam was aan het bisdom. Kotte koos, toen alle kerken leegliepen, voor de oude, Roomse traditie - tegen de zin van het bisdom. Bovendien was hij ‘in de ban geraakt’ van ‘tegenpaus’ Clement VX. Kotte werd gesuspendeerd en mocht geen priesterlijke taken meer uitvoeren. Hij had, zo stelt kardinaal Simonis in de film, ‘een eigen kerkje’. Parochianen, collega’s en critici uit het bisdom halen herinneringen op uit die roerige jaren dat pater Kotte in opspraak raakte, maar tegelijkertijd populair bleef bij de kerkgangers.

Titel: Gods eigen parochie
Jaar: 2011
Duur : 58 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.