<strong>Een Carmen van het noorden</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/maurits-h-binger?film=een-carmen-van-het-noorden', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Maurits H. Binger' });" text="Maurits H. Binger">Maurits H. Binger</a>, <a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/hans-nesna?film=een-carmen-van-het-noorden', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Hans Nesna' });" text="Hans Nesna">Hans Nesna</a>, 1919<br>Speelfilm<br>

Een Carmen van het noorden

 (A Carmen of the North)
Hoogtepunt van Filmfabriek Hollandia, die was opgericht door Binger. Verfilming van de roman Carmen van Prosper Mérimée. De enige bekende kopie stamt uit Amerika en heeft een happy end: in het Hollandse origineel sterft Carmen. Annie Bos, Neerlands eerste filmster, is de wulpse Carmen, die soldaat Jozef tot criminaliteit en jaloerse waanzin drijft. Zwijgend, met tussentitels en getinte beelden. In 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar1919
Lengte60 minuten
ProductielandNederland
RegisseurMaurits H. Binger
RegisseurHans Nesna
ProducentMaurits H. Binger
ProducentGranger
ScenarioMaurits H. Binger
ScenarioHans Nesna
ProductiebedrijfFilmfabriek Hollandia
Cast
Annie Bos, Adelqui Migliar, Jan van Dommelen, Paula de Waart, Jeanne van der Pers