Ga naar inhoud
Een chronologische reconstructie, met interviews met ex-leden en veel archiefmateriaal, van de activiteiten van de Rode Jeugd/Rode Hulp, die in de jaren zeventig in Nederland bomaanslagen pleegde.
Waren de leden van de marxistisch-leninistische Rode Jeugd, later Rode Hulp, terroristen? Ex-lid Mirjam reageert lacherig, als ze haar (inmiddels overleden) kameraad en echtgenoot Lucien van Hoesel op archiefbeelden gewelddaden hoort accepteren. Regisseur De Boer toont in een chronologische reconstructie met veel archiefmateriaal de verharding van het klimaat in de jaren zeventig waarbij de Rode Jeugd overging tot bomaanslagen - waarbij nooit slachtoffers vielen. De Boer laat ex-leden op de beelden reageren. Hij toont krantenartikelen, propagandamateriaal en interviewopnamen met oprichter Willem Oskam en spreekt met medeoprichter Joost van Steenis en andere ex-leden. Hij bezoekt het vroegere internationale trainingskamp van de Palestijnse terroristenorganisatie PFLP in Jemen samen met ex-RAF-lid Peter-Jürgen Boock, die daar met Rode Jeugd-leden trainde. De daaropvolgende arrestatie en gevangenisstraf in Israël van de jonge Lidwien Janssen luidde het zelfverkozen einde in van de Nederlandse beweging. Van Steenis nu: 'We dreigden de kant van de RAF op te gaan.'

Credits

Uitvoerend Producent
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
IKON TV
Distributie
Pieter van Huystee Film & TV

Titel: De rode jaren
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.