Ga naar inhoud
Documentaire over beroepsblessures van musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ricsico's waarvan ze pijnlijk slecht op de hoogte zijn. Zo'n blessure kan een abrupt einde aan hun passie betekenen.
Cellisten moeten Beethovens Fidelio mijden, violisten Lazarevs uitvoeringen van Tsjaikosvki en blazers symfonieën van Mahler. Het zijn risicovolle stukken, blijkt uit de door Noud Holtman geregisseerde documentaire De passie en de pijn. Musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest praten over beroepsblessures als 'frozen shoulders', gehoorschade en gescheurde aanhechtingen. Voor sommigen betekent een blessure een abrupt einde aan hun muzikale loopbaan en daarmee hun passie. Geschokt en verontwaardigd zijn ze dat dit juist hen overkomt. Het wordt pijnlijk duidelijk dat ze slecht op de hoogte zijn van de risico's van hun vak of er willens en wetens de ogen voor sluiten. De gesprekken met de musici worden afgewisseld met beelden van medische onderzoeken en montages van repetities en uitvoeringen die de onontkoombaarheid van fysieke ellende onderstrepen.

Credits

Uitvoerend Producent
Camera
Set geluid
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR

Titel: De passie en de pijn
Jaar: 2003
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.