Ga naar inhoud
Naar aanleiding van unieke oude amateurfilms halen bejaarde bewoners uit het Gelderse Ochten herinneringen op aan de joodse familie Frank, die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit het dorp werd gedeporteerd.
Beelden van een lachend echtpaar. Ze omhelzen elkaar en nippen van hun cocktails. Beelden van hun dochters. Twee meisjes met grote strikken in het haar. In de zomer stoeien ze in de tuin. Ze eten kersen en wandelen langs het strand van Scheveningen. In de winter schaatsen ze. Het is archiefmateriaal van de familie Frank uit Ochten. Iedereen uit het Gelderse dorp herinnert zich hen nog. Voor de Tweede Wereldoorlog had het joodse gezin daar een goed lopende textielwinkel. Vader Sam Frank was een prominent en geliefd figuur. Secretaris van het harmonieorkest, dat tot de dag van vandaag nog steeds bestaat. Aandachtig bestuderen de inmiddels bejaarde Ochtenaren de amateurbeelden van hun vroegere dorpsgenoten en halen herinneringen op. Hoe het leven toen was en hoe de oorlog alles veranderde. Sommigen waren bevriend met de meisjes of werkten bij de familie als tuinier of dienstmeid. Goede werkgevers waren het. In 1943 werden ze gedeporteerd. Het hele dorp was uitgelopen: 'We hebben ze nagezwaaid. Ze reden de dijk op en we hebben ze nooit meer teruggezien.'

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Sound Design
Muziek
Big Orange Music
Productiebedrijf
Interakt
Omroep
NTR
Distributie
Interakt

Titel: De andere familie Frank
Jaar: 2008
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still