<strong>Bali, de morgen van de wereld</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/rien-hagen?film=bali-de-morgen-van-de-wereld', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Rien Hagen' });" text="Rien Hagen">Rien Hagen</a>, 2002<br>Korte Documentaire<br> <strong>Bali, de morgen van de wereld</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/rien-hagen?film=bali-de-morgen-van-de-wereld', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Rien Hagen' });" text="Rien Hagen">Rien Hagen</a>, 2002<br>Korte Documentaire<br>

Bali, de morgen van de wereld

 (Bali, The Morning of the World)
Bali, de morgen van de wereld, draait om de prille liefde tussen een jonge man en een jonge vrouw, die wordt verstoord wanneer zich een rivaal aandient. Door jaloezie en misverstanden loopt de relatie naar een onafwendbaar dramatisch einde. Filmmuseum-directeur Rien Hagen maakte van dit gegeven allesbehalve een conventionele film. Hij selecteerde archiefbeelden uit de eigen Nederlands-Indië-collectie en combineerde die met speelfilmfragmenten tot een CinemaScope-film in zwart-wit, zonder gesproken woord, maar wel met geluid en muziek. Hagen wil met deze bijzondere combinatie de vervlechting van het alledaagse en het ceremoniële op Bali duidelijk maken. Dus zijn er naast de fictie-elementen onder andere documentairebeelden van ceremoniële dansen met in trance gebrachte kinderen, rituelen rond een lijkverbranding, een wajangpoppenspel en archiefopnamen die de natuurlijke schoonheid van het eiland en zijn bewoners onderstrepen.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar2002
Lengte54 minuten
ProductielandNederland
RegisseurRien Hagen
ProducentFrank Roumen
ScenarioRien Hagen
Set GeluidMark Glynne
EditorGerard Holthuis
ProductiebedrijfEYE Film Instituut Nederland