<strong>Als twee druppels water</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/fons-rademakers?film=als-twee-druppels-water', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Fons Rademakers' });" text="Fons Rademakers">Fons Rademakers</a>, 1963<br>Speelfilm<br> <strong>Als twee druppels water</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/fons-rademakers?film=als-twee-druppels-water', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Fons Rademakers' });" text="Fons Rademakers">Fons Rademakers</a>, 1963<br>Speelfilm<br>

Als twee druppels water

 (The Spitting Image)
Psychologische en filosofische oorlogsfilm naar het boek De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans uit 1958. Een sigarenverkoper ziet tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn dubbelganger, een Engelse agent, letterlijk uit de lucht vallen. Deze parachutist zet de sigarenverkoper aan tot verschillende verzetsdaden die na de oorlog echter niet als verzetsdaden worden gezien. Het scenario werd door Hermans zelf geschreven. De verfilming, in 1963 op het filmfestival in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm, was jarenlang niet te zien, op last van financier Freddy Heineken. De film zet vraagtekens bij de naoorlogse indeling in goed en fout, net als de latere boekverfilming De aanslag (1986), die de eerste Nederlandse speelfilm-Oscar won. Als twee druppels water werd in 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar1963
Lengte121 minuten
ProductielandNederland
RegisseurFons Rademakers
ProducentFons Rademakers
ScenarioFons Rademakers
CameraRaoul Coutard
Production DesignFriso Wiegersma
Set GeluidPeter Vink
EditorOlga Coosen-Servaas
MuziekJurriaan Andriessen
Cast