<strong>Als de herinnering komt - Een film over Saul Friedländer</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/frank-diamand?film=als-de-herinnering-komt-een-film-over-saul-friedlnder', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Frank Diamand' });" text="Frank Diamand">Frank Diamand</a>, 2012<br>Lange Documentaire<br> <strong>Als de herinnering komt - Een film over Saul Friedländer</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/frank-diamand?film=als-de-herinnering-komt-een-film-over-saul-friedlnder', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Frank Diamand' });" text="Frank Diamand">Frank Diamand</a>, 2012<br>Lange Documentaire<br> <strong>Als de herinnering komt - Een film over Saul Friedländer</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/frank-diamand?film=als-de-herinnering-komt-een-film-over-saul-friedlnder', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Frank Diamand' });" text="Frank Diamand">Frank Diamand</a>, 2012<br>Lange Documentaire<br> <strong>Als de herinnering komt - Een film over Saul Friedländer</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/frank-diamand?film=als-de-herinnering-komt-een-film-over-saul-friedlnder', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Frank Diamand' });" text="Frank Diamand">Frank Diamand</a>, 2012<br>Lange Documentaire<br>

Als de herinnering komt - Een film over Saul Friedländer

 (When Memory Comes - A Film About Saul Friedländer)
Portret van de joodse historicus Saul Friedländer, een van de belangrijkste historici en wetenschappers op het gebied van nazisme en de Joodse genocide. Hij schreef onder andere When Memory Comes, over hoe hij als jong kind de oorlog meemaakte, in een kloosterschool in Frankrijk. Zijn beide ouders kwamen om in Auschwitz. Filmmaker Frank Diamand neemt Friedländer mee op een reis, naar plaatsen en beelden die van grote betekenis zijn voor de historicus en voor Diamand zelf. Friedländer vertelt over zijn herinneringen en zijn drijfveren en wijdt uit over het debat dat hij in de jaren tachtig aanging met de Duitse historicus Martin Broszat die het nazisme wilde beschrijven als een ‘normaal’ onderdeel van de geschiedenis. In antwoord op Broszats overtuigingen schreef Friedländer zijn magnus opus Nazi Germans and the Jews, een geïntegreerde geschiedenis van de Shoah.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar2012
Lengte65 minuten
ProductielandNederland
Websitewww.saulfriedlander-the...
RegisseurFrank Diamand
ProducentRené Mendel
Co-ProducentFrank Diamand
Uitvoerend ProducentMira Mendel
Uitvoerend ProducentAnna Spierings
Uitvoerend ProducentBernet Crucq
Uitvoerend ProducentMarah Luthien Haan
CameraMelle van Essen
CameraSander Roelveld
Set GeluidPiotr van Dijk
GeluidsnabewerkingMark Glynne
Sound DesignMark Glynne
EditorSimone da Silva
ProductiebedrijfInterakt
ProductiebedrijfDiamand & Friends Productions
TV companyJoodse Omroep