<strong>Aan ons den arbeid</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/jeroen-van-bergeijk?film=aan-ons-den-arbeid', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Jeroen van Bergeijk' });" text="Jeroen van Bergeijk">Jeroen van Bergeijk</a>, 2008<br>Korte Documentaire<br>

Aan ons den arbeid

 (Ours Is the Labour)
Eind jaren zestig van de vorige eeuw werd Gert van Bergeijk, vader van de filmmaker, directeur van een beschuitfabriek. Hollanders aten volop beschuit, maar wensten vanaf de jaren zeventig niet meer aan de lopende band te staan om het te produceren. Hulp kwam in de vorm van Marokkaanse gastarbeiders, die blij waren met een bed in het fabriekspension. Van Bergeijk spreekt met zijn vader, enkele Marokkanen en hun Nederlandse ex-chefs in de inmiddels leegstaande fabriek over hun ervaringen. Hoe kijken ze terug op die tijd en hoe vonden de gastarbeiders hun leven in Nederland? Racisme bestond nog niet, vertellen de Marokkanen. Maar er is ook kritiek. Ze hadden de Nederlandse taal graag direct geleerd. Dan waren er nu, volgens hen, minder problemen geweest. Ook de directeur zou het, in retrospectief, anders hebben aangepakt. Hij had zijn chefs bijvoorbeeld graag geleerd over de cultuur van zijn gastarbeiders. De film vormt een persoonlijk portret van een vergane tijd en een veranderend Nederland. Met interviews, archiefbeelden en foto's van de fabriek en de arbeiders. Marokkaanse muziekklanken begeleiden ondertussen beelden van het verlaten en vervallen fabriekscomplex.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar2008
Lengte49 minuten
ProductielandNederland
RegisseurJeroen van Bergeijk
ProducentJoop de Jong
Uitvoerend ProducentManon Beuzenberg
ScenarioJeroen van Bergeijk
CameraJoost van Herwijnen
Set GeluidDiego van Uden
EditorAlbert Markus
ProductiebedrijfDiafragma Films
TV companyRTV Rijnmond