Zoeken
   
Het Nederlands Film Festival ontsluit ruim vijfendertig jaar uit de rijke festivalgeschiedenis met het online NFF Filmarchief. Het informatieve Filmarchief bevat geactualiseerde beschrijvingen en credits van meer dan 8600 filmtitels. Van ABEL tot ZWARTBOEK, van HET MEISJE MET HET RODE HAAR (in 1981 de eerste openingsfilm) tot het programma van de 36ste editie in september 2016. Van heel bekend tot zwaar obscuur en van speelfilms en documentaires tot korte films en tv-drama’s. Filmliefhebbers lopen de kans om letterlijk ogen tekort te komen, want het NFF Filmarchief herbergt meer dan 15.000 scènefoto’s en daarnaast tal van trailers, zodat je al een idee kunt krijgen van de film. Let wel, de films zelf zijn via het Filmarchief niet te bekijken, te downloaden of aan te schaffen.

Filmwetenschappers, studenten, producenten, regisseurs en makers, programmeurs, historici en natuurlijk het grote publiek kunnen naar hartenlust grasduinen door deze schat aan informatie, zonder het risico te lopen om hopeloos te verdwalen. Maar hoewel het officiële motto ‘zoekt en gij zult vinden’ luidt, wil het NFF Filmarchief ook verrassen door bij elk bezoek vier willekeurige films onder de aandacht te brengen – weergegeven onderaan deze pagina. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Dit omvangrijke archiefproject is financieel mogelijk gemaakt dankzij de steun van het SNS REAAL Fonds.

Voor vragen m.b.t. het Filmarchief, neem contact op met de afdeling Programma via programma@filmfestival.nl of 030 – 2303800.
Meest geraadpleegd
Spijt!
Dave Schram, Nederland, 2013, 90'
Van God Los - Para
Paloma Aguilera Valdebenito, Nederland, 2013, 50'
Titts - Woef
Thomas de Rijk, Ricky Calvit Jonsson Jr., Nederland, 2014, 4'
Her Innerview
Erica Baltimore, Nederland, -, 2014, 8'
The Hornhunter
Noël Loozen, Nederland, Frankrijk, België, 2014, 15'
Uitgelicht
Beck - De gesloten kamer
Nederlands/Belgische co-productie, waarin rechercheur Beck een zaak krijgt toegeschoven die niemand interesseert. In een van binnenuit afgesloten kamer is een lijk gevonden. Beck gelooft niet in zelfmoord. Naar het boek van Sjöwall en Wahlöö.
Jacob Bijl, Nederland, 1993, 100'
De stilte van Rothko
Meditatieve stroom van bespiegelingen - in woord en beeld - over het leven en werk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko, befaamd om zijn even overrompelende als ondoorgrondelijke kleurvlakken.
Marjoleine Boonstra, Nederland, 2014, 52'
Lot
Poëtisch verhaal over ouder worden en toch jong blijven. Een vijfjarig meisje leert zichzelf als een jongen te kunnen plassen waarna zij die kennis onbevangen met haar oma deelt.
Tamar van den Dop, Nederland, 2002, 18'
Max
Experimentele film over een dag in het leven van de blindgeboren Max. Vanuit zijn perspectief wordt een wereld getoond die een abstracte vertaling is van het beeld zoals hij dat kent.
Claudia Ruiz, Gijs Verkoulen, Sara Beumer, Nederland, 2005, 25'