Zoeken
   
Het Nederlands Film Festival ontsluit ruim vijfendertig jaar uit de rijke festivalgeschiedenis met het online NFF Filmarchief. Het informatieve Filmarchief bevat geactualiseerde beschrijvingen en credits van meer dan 8600 filmtitels. Van ABEL tot ZWARTBOEK, van HET MEISJE MET HET RODE HAAR (in 1981 de eerste openingsfilm) tot het programma van de 35ste editie in september en oktober 2015. Van heel bekend tot zwaar obscuur en van speelfilms en documentaires tot korte films en tv-drama’s. Filmliefhebbers lopen de kans om letterlijk ogen tekort te komen, want het NFF Filmarchief herbergt meer dan 15.000 scènefoto’s en daarnaast tal van trailers, zodat je al een idee kunt krijgen van de film. Let wel, de films zelf zijn via het Filmarchief niet te bekijken, te downloaden of aan te schaffen.

Filmwetenschappers, studenten, producenten, regisseurs en makers, programmeurs, historici en natuurlijk het grote publiek kunnen naar hartenlust grasduinen door deze schat aan informatie, zonder het risico te lopen om hopeloos te verdwalen. Maar hoewel het officiële motto ‘zoekt en gij zult vinden’ luidt, wil het NFF Filmarchief ook verrassen door bij elk bezoek vier willekeurige films onder de aandacht te brengen – weergegeven onderaan deze pagina. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Dit omvangrijke archiefproject is financieel mogelijk gemaakt dankzij de steun van het SNS REAAL Fonds.

Voor vragen m.b.t. het Filmarchief, neem contact op met de afdeling Programma via programma@filmfestival.nl of 030 – 2303800.
Meest geraadpleegd
Spijt!
Dave Schram, Nederland, 2013, 90'
Van God Los - Para
Paloma Aguilera Valdebenito, Nederland, 2013, 50'
Titts - Woef
Thomas de Rijk, Ricky Calvit Jonsson Jr., Nederland, 2014, 4'
Her Innerview
Erica Baltimore, Nederland, -, 2014, 8'
The Hornhunter
Noël Loozen, Nederland, Frankrijk, België, 2014, 15'
Uitgelicht
The Passive and the Rude
Jerry King Musser, voor de gelegenheid met camouflagejas en 'war paint', probeert Paul de Nooijer van zijn veldbed te krijgen en in een gewenste stand op de overloop te passen.
Jerry King Musser, Paul de Nooijer, Nederland, 1982, 3'
Necrocam. De dood online
Televisiefilm speelt zich af in de subcultuur rond internet. Vier pubers vormen een clubje waarin de computer centraal staat. Wanneer een van hen overlijdt proberen zij zijn laatste wens te vervullen: een webcam in zijn doodskist.
Dana Nechushtan, Nederland, 2001, 50'
Kort Rotterdams - De 3D machine
Frankenstein meets King Kong in zes minuten - en dat in Rotterdam. Deze snelle animatie, over een vreemde professor en zijn opstandige hulpje, is gemaakt in 3D en vereist dus een speciaal brilletje.
Joost van den Bosch, Erik Verkerk, Nederland, 2008, 7'
Schone handen
Misdaadthriller waarin de vrouw van een drugsdealer beseft dat haar comfortabele leven niet uit de lucht is komen vallen. Maar straffeloos uit het criminele milieu stappen blijkt onmogelijk.
Tjebbo Penning, Nederland, 2015, 109'