<strong>The Holodeck: What is real?</strong><br> <strong>The Holodeck: What is real?</strong><br> <strong>The Holodeck: What is real?</strong><br> <strong>The Holodeck: What is real?</strong><br> <strong>The Holodeck: What is real?</strong><br> <strong>The Holodeck: What is real?</strong><br> <strong>The Holodeck: What is real?</strong><br> <strong>The Holodeck: What is real?</strong><br> <strong>The Holodeck: What is real?</strong><br> <strong>The Holodeck: What is real?</strong><br>

The Holodeck: What is real?

Wat is echt? In de jaren negentig gebruikte auteur Janet Murray in haar Hamlet on the Holodeck Shakespeare en Star Trek voor het beantwoorden van die vraag. Op donderdagmiddag doet Interactive: Storyspace dat aan de hand van de Nederlandse creatieve industrie. Op welke manier is de ‘werkelijkheid’ een werktuig voor de visuele kunstenaar? Murray zelf opent deze middag met een keynote waarin ze de stellingen uit haar boek in het licht van de nieuwste ontwikkelingen beziet. Daarna is de vloer aan denkers, curatoren, schrijvers, game- en filmmakers, onder wie Bas Haring en Michel Reilhac. Floris Kaayk lanceert zijn nieuwste project, Next Space Rebels, en de rest van de middag wordt gevuld met literaire algoritmes, radical reality, programmeertaalpoëzie, live streams, zelfstandig werkende filmmakerbots en door game- en filmmakers gebouwde futuristische universums in VR , MR en AR.

DAG 2: MIDDAGPROGRAMMA

13:00 - 22:00 uur
Installatie Mariska de Groot Hekman Foyer
Kunstenaar Mariska de Groot ontwikkelde een licht- en geluidsinstrument. Roterende lichtvlakken zenden frequenties die hoorbaar worden zodra ze een lichtgevoelige speaker raken: Optical Sound, daar waar licht geluid wordt.

13:00 - 13:40 uur
Janet Murray: Hamlet on the Holodeck Revisited
Ingeleid door Hartmut Koenitz Professor Interactive Narrative Design aan de HKU
Amerikaanse professor in digitale media Janet Murray geeft het startschot van de tweede Storyspace-dag met de keynote Hamlet on the Holodeck Revisited, waarin ze haar invloedrijke studie Hamlet on the Holodeck uit 1997, waarvan een nieuwe versie verschenen is in 2016, toelicht en in het licht van de nieuwste ontwikkelingen beziet.

13:40 - 14:10 uur
Floris Kaayk: Next Space Rebels
Visueel kunstenaar en eerste Gouden Kalf voor Interactive-winnaar Floris Kaayk presenteert de eerste onderzoeksfase van zijn nieuwste werk Next Space Rebels, waarin de grenzen tussen sociale media, kunst en gaming vervagen.

14:10 - 14:20 uur
Bas Haring: Filosofisch intermezzo, What is Real
Filosoof en Gouden Kalf voor Interactive-jurylid Bas Haring reflecteert op de inzendingen die dit jaar in competitie zijn en relateert ze aan de huidige stand van de technologie en de werkelijkheid.

14:45 - 15:10 uur
Algorithmic reality i.s.m. De Groene Amsterdammer & Expertisecentrum Co.laborations Universiteit Utrecht
Via een Skype-inleiding van Casper Thomas van De Groene Amsterdammer over de gehackte Amerikaanse en Engelse verkiezingen en De Utrechtse Internet Courant (DUIC, Danielle Aerts) komen we uit bij het werk van Anton Dautzenberg en Gijs de Heij over literaire algoritmen.

15:10 - 15:25 uur
Jan Bot: The Eye Film Archive
Bram Loogman en Pablo Núñez Palma presenteren Jan Bot, Nederlands eerste filmmaker-bot, die zij ontwikkelden in opdracht van het EYE filmmuseum.

15:25 - 15:45 uur
Digitale literatuur: Unsettled Perceptions: Miek Zwamborn, Richard van Diessen en Rutger Emmelkamp
Schrijver Miek Zwamborn, programmeur Richard van Diessen en kunstenaar Rutger Emmelkamp zoeken op het Schotse eiland Mull naar een symbiotisch krachtenveld tussen programmeertaal, poëzie en de lokale biotoop.

16:05 - 16:35 uur
Sandberg@mediapark: Radical Imagination
Deelnemers van de Sandberg@mediapark Masterclasses 2017 tonen werk dat onder het thema 'Radical imagination' is gemaakt, onder andere de alternate reality game Maria’s Lab en het live stream-event Iedereen is live.

16:35 - 17:05 uur
VR panel met Sara Lisa Vogl, Daan Doornink, Michel Reilhac
In de zoektocht naar content die verder gaat dan demo’s, bespreken Daan Doornink en Sara Lisa Vogl van VR BASE en Michel Reilhac van het Submarine Channel hoe de Europese filmindustrie omgaat met Virtual Reality.

17:05- 17:15 uur
Launch VR Academy Amsterdam
De officiële start van de VR Academy, een initiatief van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en de Nederlandse Film Academie (NFA). Een innovatiehub met als doel innovatie en kruisbestuiving binnen de creatieve industrie te stimuleren.