Beste Van Eigen Bodem: Floris Kaayk


THE MODULAR BODY (2016)

In de aanloop naar de 36e festivaleditie van het Nederlands Fim Festival (NFF) laten we iedere vrijdag een professional uit de wereld van Film, Televisie en Interactive aan het woord. Deze week is dat Floris Kaayk (1982), animator en filmregisseur. 

In 2005 won Kaayk met zijn project THE ORDER ELECTRUS de Dioraphte Award in de NFF Studenten Competitie. Zijn animatie THE ORIGIN OF CREATURES werd in 2011 geselecteerd als Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste korte animatiefilm. In 2012 werd zijn kunstproject HUMAN BIRDWINGS (in samenwerking met Revolver Media Productions) genomineerd voor de Online Competitie UPC innovatieprijs van het NFF. HUMAN BIRDWINGS werd in datzelfde jaar gekozen als de juryselectie op het Japan Media Arts Festival. Kaayk won in 2014 de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Zijn film WITCH DOCTER werd benoemd tot Beste Film op het Playgrounds Festival in 2015.

Welk misverstand bestaat er over jouw vak?
Dat films / video's gemaakt moet worden binnen vastgelegde regels. Verhalen kunnen ook verteld worden op niet traditionele manieren. En een film hoeft allang niet meer alleen in een bioscoop vertoond te worden, maar kan ook online prima een groot, geïnteresseerd publiek bereiken. Zodra je als filmmaker die wereld van nieuwe media, interactie en non-lineariteit gaat verkennen opent zich  ineens weer een wereld vol avontuur en experiment.

Welke Nederlandse Film, TV-serie en game moet je gezien of gespeeld hebben? 
Op de afstudeerexpo van de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten speelde ik de experimentele game UNITY van Niki Hes. Een game waarbij het draait om samenwerking en overleg met de persoon die recht tegen over je hetzelfde spel speelt. Het ingebouwde game mechanisme dat miscommunicatie uitlokt zorgt voor hilarische, frustrerende en vervreemdende situaties.Welk personage uit één van je films/series zou je willen zijn en waarom? 

Ik zou het liefst voor 1 keer Jarno Smeets willen zijn. In mijn project HUMAN BIRDWINGS is hij de persoon die er in slaagt met zelfgebouwde vleugels een stuk te vliegen. Het is een vreemde wens om hem te willen zijn, want ik 'speelde' Jarno zelf. Maar ik zou wel graag de euforie ervaren die Jarno voelde toen hij 200 meter door de lucht zweefde met klappende vleugels.

Wat is je meest memorabele moment op het NFF?
Het winnen van de Studenten Competitie in 2005 met mijn derdejaars studenten film THE ORDER ELECTRUS. Totaal onverwachts, ik ben nog nooit zo blij en verrast geweest als toen.
Wat is je meest memorabele moment op het NFF?