Verslag: Publiekspremière VOETBALMEISJES

Verslag van publiekspremière VOETBALMEISJES. Tekst: Ayden Dijkstra

De NFF-slogan van dit jaar is: 'Het beste van eigen bodem'. Hoe divers die bodem kan zijn, vind je terug in  VOETBALMEISJES. De 11-delige tv-serie is vanaf 15 oktober te zien, maar ik heb de eerste 4 afleveringen al mogen bewonderen tijdens de première op het Nederlands Film Festival (NFF).  

VOETBALMEISJES draait om het meidenelftal van F.C. Athena. De meisjes zijn ambitieus, worden verliefd, zijn op zoek naar hun eigen identiteit en daarnaast wordt er natuurlijk ook nog gevoetbald. In elke aflevering staat een ander teamlid centraal met haar wereld en achtergrond. De meisjes verschillen op sommige vlakken ontzettend van elkaar. Maar ze hebben een grote bindende factor: ze houden allemaal van voetbal en van het team.  

Maar wat maakt VOETBALMEISJES zo goed? Voor deze serie is er gezocht naar meisjes die kunnen voetballen én kunnen acteren. Een hele zoektocht lijkt me, maar die heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. De actrices houden van voetbal, dat hoeven ze niet te acteren, dat stralen ze uit. Je voelt vanaf de eerste scènes dat voetbal hen met elkaar verbindt. De chemie onderling spat van het scherm af. Of ze nou op het veld bezig zijn, winkelen of op een verkleedfeestje dansen, ze zijn een natuurlijke eenheid. Gooi daar realistisch, ongeforceerd taalgebruik en straattaal bij en het elftal staat als een huis.  

Alle Nederlanders zouden hun eigen verhaal wel willen terugzien in Nederlandse films en tv-series, zo werd opgemerkt tijdens de Dag van het Scenario van het NFF Professionals programma. VOETBALMEISJES is een goed voorbeeld van hoe dit kan werken. Een voetbalelftal uit de stad met verschillende nationaliteiten. Alsook gemengde huwelijken, verschillende geloven en culturen.  En ja, ook lesbische en homoseksuele personages of personages die geen zin hebben om zich te conformeren aan een hokje. Hier worden deze ingrediënten niet gebruikt om drama te creëren, ze zijn een gegeven. Wat een verademing is.  

Het is deze bijna verfrissende nonchalance die ervoor zorgt dat deze tv-serie iedereen aan kan spreken ongeacht leeftijd, geslacht of culturele achtergrond. Mix die met verhalen die grappig, schrijnend, maar bovenal geloofwaardig en soms herkenbaar zijn en je hebt VOETBALMEISJES. Een plezier om naar te kijken.