Nederlandse coproducties geselecteerd voor Berlinale

 

 
De openingsavond van de 67e editie van het Berlin International Film Festival staat morgen op de kalender. Twee Nederlandse coproducties zijn geselecteerd voor het Panorama-programma van het festival: THE WOUND van de Zuid-Afrikaanse regisseur John Trengove (Nederlandse co-producent OAK Motion Pictures) en CENTAUR (foto boven) van de Kirgizische filmmaker Aktan Arym Kubat (Nederlandse coproducent Volya Films). THE WOUND is geselecteerd als de openingsfilm voor Panorama, en beleefde de wereldpremière op het Sundance Festival. De 67e Berlinale loopt van 9 tot en met 19 februari. 

Zoals ook in voorgaande jaren, is de Nederlandse jeugdfilm sterk vertegenwoordigd in de Generation competitie. UILENBAL, geschreven en geregisseerd door Simone van Dusseldorp en geproduceerd door Lemming Film (NL) beleeft de internationale premiere in de Generation Kplus sectie. In deze zelfde sectie draaien 6 Nederlandse korte films, waaronder animatie SABAKU van Marlies van der Wel, geproduceerd door Halal. Daarnaast zijn 5 afleveringen van de 1 MINUUTJES van Stef Visjager en Katinka Baehr (geproduceerd door Radiomakers Desmet) te zien. Geselecteerd voor de Generation 14plus sectie is de Braziliaanse film DON'T SWALLOW MY HEART, ALLIGATOR GIRL! (Não devore meu coração!) door Felipe Bragança. De film is gecoproduceerd door Nederlandse productiemaatschappij Revolver Amsterdam en beleefde de wereldpremière op het Sundance Filmfestival.

Voor Forum zijn twee Nederlandse coproducties geselecteerd. THE SEA STARES AT US FROM AFAR (El mar nos mira e lejos) door Manuel Muñoz (coproducent CTM Docs) en MZIS QALAQI (City of the Sun) van de Georgische filmmaker Rati Oneli. Twee Nederlandse korte films zijn geselecteerd voor Forum Expanded: THE BRICK HOUSE van Eliane Esther Bots en TASHLIKH (Cast Off) door de Israelisch/Nederlandse filmmaker Yael Bartana.

Bron: Filmfonds