Interview: hoe pakken Academyleden Merlijn Snitker en Menno Boerema het stemmen aan?

 


Nog precies 33 dagen hebben de leden van de Academy. Binnen deze tijd moeten zij hun stem uitbrengen voor de nominaties van de Gouden Kalveren. Hoe ervaren stemmers dat stemmen eigenlijk? We voelden Merlijn Snitker (componist) en Menno Boerema (editor) aan de tand.    

Jullie stemmen beide in de sectie Postproductie, wat betekent dat je kunt kiezen uit 39 speelfilms en 40 lange documentaires, hoe pak je dit aan?
Merlijn: "Vorig jaar werkte ik met een spreadsheet waarop ik met kleurcodes een rangschikking maakte, het leek mij handig om zo het overzicht over al die films te houden. Achteraf bleek dat de films die ik mij gevoelsmatig als beste herinnerde overeen kwamen met de gemaakte rangschikking, dus dit jaar laat ik die spreadsheet achterwege."
     
Heb je beoordelingscriteria voor jezelf opgesteld? Wat geeft voor jou de doorslag of je een film wel of niet gaat nomineren?
Menno: "Ik heb wel beoordelingscriteria, maar daar kan ik van afwijken. Uiteindelijk geeft voor mij de doorslag of iets lef heeft, of men nieuwe wegen probeert, of er moet sprake zijn van uitzonderlijk vakmanschap." 
Merlijn: "Ja ik heb ook een aantal beoordelingscriteria. Wat ik verder in mijn keuze meeneem is of de film mij als geheel raakt en of ik het als geheel bijzonder vind, of dat ene onderdeel moet echt heel exceptioneel goed zijn."

Kijk je het jaar door veel Nederlandse films of ga je pas in de zomer bingewatchen? Hoe kijk je de films?
Merlijn: "Afgelopen jaar had ik weinig Nederlandse films gezien en daarom heb ik nu gebingewatcht tijdens het Academy Vertoningsweekend. De films die niet meer in de bios draaien kijk ik dan via het online viewingsysteem."
Menno: "Ik probeer zoveel mogelijk in de bioscoop te zien en anders op een beamer op mijn werk."    

Hoe ver ben je op dit moment? En is de keuze tot dusver lastig?
Menno: "Ik ben denk ik op driekwart. Er zijn wel vrij veel films bij die wat mijn betreft eigenlijk niet in aanmerking hoeven te komen, maar door een paar ben ik ook positief verrast."  
Merlijn: "Tot nu toe vind ik het wel lastig, ik heb het gevoel dat ik vorig jaar makkelijker mijn keuze kon bepalen en dat er toen meer uitgesproken producties tussen zaten. Ondanks het 'appels en peren fenomeen' heb ik voor wat betreft de 'beste film' in de tweede ronde wel al een favoriet, maar die moet dan nog wel genomineerd worden..."

Meer informatie over de Academy is hier te vinden.