Dag 2: The Holodeck: What is real? | 28 september

 

 
Technologie is overal om ons heen en verandert vrijwel elk aspect van onze dagelijkse werkelijkheid. Wat is nog ‘echt’ in een tijd van virtual- en augmented reality, sociale media en andere communicatieplatformen? Hoe verandert hiermee ook onze kijk op ons bestaan? Aan de hand van Janet Murray’s jaren negentig cultklassieker Hamlet on the Holodeck gaan we samen met Nederlandse denkers, schrijvers, activisten en film- en gamemakers op zoek naar een antwoord op die vraag en tonen we de literaire algoritmes, alternate reality games, live streams, filmmakerbots en virtual reality-ervaringen die van die zoektocht een weerslag zijn. Een dag over de stand van de werkelijkheid, de schoonheid en de verbeelding. 
 
 
The Holodeck: What is real? Middag

Donderdagmiddag 13:00 – 18:00 uur, SSBU - Blauwe zaal

Wat is echt? In de jaren negentig gebruikte auteur Janet Murray in haar Hamlet on the Holodeck Shakespeare en Star Trek voor het beantwoorden van die vraag. Op donderdagmiddag doet Interactive: Storyspace dat aan de hand van de Nederlandse creatieve industrie. Op welke manier is de ‘werkelijkheid’ een werktuig voor de visuele kunstenaar? Murray zelf opent deze middag met een keynote waarin ze de stellingen uit haar boek in het licht van de nieuwste ontwikkelingen beziet. Daarna is de vloer aan denkers, curatoren, schrijvers, game- en filmmakers, onder wie Bas Haring en Michel Reilhack. Floris Kaayk lanceert zijn nieuwste project, Next Space Rebels, en de rest van de middag wordt gevuld met literaire algoritmes, radical reality, programmeertaalpoëzie, live streams,  zelfstandig werkende filmmakerbots en door game- en filmmakers gebouwde futuristische universums in VR , MR en AR.

 
 
 
Over utopisch denken, schoonheid en verbeelding Avond

Donderdagavond 20:00 – 22:00 uur, SSBU - Blauwe zaal

Een spetterende avond met zinnenstrelende snoepjes voor de geest. We ontmoeten beeldmakers die verbazen met hun visuele, kinetische, interactieve, of reactieve experimenten zoals Nick Verstand, Mariska de Groot en Ruben van Leer, maar ook art director Jan Bart van Beek en lead concept artist Roland IJzermans van Horizon Zero Dawn, het nieuwste wereldwijde succes van Guerrilla Games. Deze science fiction game toont een post-apocalyptische en met de hand ontworpen wereld met majestueuze gebergtes, dichtbegroeide jungles en drukbevolkte nederzettingen. 

Juha van ‘t Zelfde praat over het gemak van denken, schetsen en communiceren in video. HD is het nieuwe A4 binnen zijn nieuwe tijdelijke master (MA) Film, Design en Propaganda, genaamd Shadow Channel. Als utopisch kanaal biedt Shadow Channel ruimte aan ondervertegenwoordigde stemmen in reactie op platformkapitalisme, post-truth politiek en de opkomst van het neofascisme. 

Het sluitstuk van deze avond is een collectieve en interactieve kijkervaring, verzorgd door Steye Hallema van de Smartphone Orchestra en Caspar Sonnen van IDFA Doclab. Neem je opgeladen telefoon mee en dompel je onder! Eindborrel in de Zindering.