Dag 1: Tactics & Strategies | 27 september

 

 
De Nederlandse digitale creatieve industrie bestaat uit verschillende soorten mensen en hun organisaties. Film is een onderdeel, maar het werkterrein van makers breidt zich steeds verder uit. Hoe werken zij samen, zijn het concurrenten of collega's? Geïnspireerd op het gedachtegoed van socioloog Michel de Certeau, kijken wij hoe de ‘strategies’ van de gevestigde orde gehackt worden door de ’tactics' van het individu en gaan op zoek naar het Nederlandse creatieve spanningsveld: Waar schuurt of botst het en wat levert het op? En welke nieuwe vormen ontstaan daar dan weer uit?

In dit programma staat vernieuwing in de beroepspraktijk van makers centraal. Instituten, labs, meet-up groups, kunstenaars, omroepen, broedplaatsen, hackers, filmmakers en onderwijsinstellingen laten zien welke creatieve methodes zij hanteren voor het vertellen van nieuwe verhalen. Met nieuwe gereedschappen en een nieuwsgierige houding ontdekken zij onontgonnen land door te verbeelden, verkennen, ontwikkelen, leren en delen. Hoe je dit het best kan doen, weet onze keynote speaker Zachary Lieberman als geen ander. Als kunstenaar, coder en docent geeft hij ons een kijkje in de keuken van zijn New Yorkse School for Poetic Computation, een plek met als credo “more poetry, less demo
”.
 
Beroepsprofiel AV: State-of-the-Art Ochtend

Woensdagochtend 27 sep, 10:00 – 13:00 uur, SSBU - Blauwe zaal

Welke trends zijn van invloed op de beroepspraktijk van Nederlandse filmprofessionals? Hoe kom je verder als filmprofessional? Debat tussen professionals, met publiek, voorafgegaan door een lezing van Janet Murray over digital storytelling. 

Aanmelden voor dit programma is gratis.

 
 
Samenwerking, orde en ontregeling Middag

Woensdagmiddag 27 sep, 14:00 - 18:00 uur, SSBU - Blauwe zaal

Beweeg tussen orde en ontregeling wanneer het NFF op woensdagmiddag in de geest van Michel de Certeau de Nederlandse creatieve gemeenschap onder de loep legt. Zoals de Franse socioloog het dagelijks leven beschreef, vraagt NFF Interactive: Storyspace zich af: Wie bepalen in Nederland de orde scheppende strategies? En wie voeren ontregelende tactics uit? Instituten, festivals, kunstenaarslabs en filmmakers die midden in dat krachtenveld staan, laten zien wat de botsingen hierbinnen kunnen voortbrengen. Afgetrapt door de openingskeynote van kunstenaar, coder en docent Zachary Lieberman bewegen we ons door deze nieuwe wereld. Van een spirituele kijk op technologie, conservering van interactieve content vanuit de festivals, verhalen in VR, AR en MR door verschillende makers en onderwijsinstellingen, tot het VPRO Medialab dat zich al twee jaar lang buiten de Hilversumse bubbel op nieuwe verteltechnieken richt.
 
 
 
Meet the MeetupsAvond

Woensdagavond 27 sep, 20:00 – 22:00 uur, SSBU - Blauwe zaal

Binnen storytelling, in combinatie met innovatie en coding, wordt er veel geëxperimenteerd en geïnnoveerd. Het verhaal achter deze ontwikkelingen ontbreekt vaak: de overwegingen, de motivatie en het enthousiasme, de fouten en successen. Meetups bieden aan makers de ruimte om juist deze verhalen en processen te delen. In Nederland is er een groei van deze vorm van samenwerking te zien: informele samenkomsten van creative coders, ontwerpers, kunstenaars en storytellers ontmoeten elkaar. Gelijkgestemden delen werk en ideeën, men leert er van elkaar en bedenkt of maakt nieuwe projecten. De meetups zijn open van karakter en trekken zowel beginners als professionals.   

Het NFF nodigt zijn publiek van harte uit mee te kijken in de keuken van deze Meetups. Het Storyspace programma presenteert drie van deze groeiende meetups, laat zien hoe ze te werk gaan en wat de uitkomsten zijn. Tijdens de Meet the Meetups avond kan kennis worden gemaakt met de Interactive Storytelling Meetup Amsterdam / Rotterdam (Klasien van de Zandschulp, Hanne Marckman), Creative Coding (Lisa Rombout, Carolien Teunisse) en de Mezrab International Storytelling Amsterdam meetup (Sahand Sahebdivani). Met presentaties van makers en storytellers Nikita Gerritsen (Amsterdam Museum), Sahand Sahebdivani (Mezrab) en Mark IJzerman (Audiophotobook), de presentaties van de NFF Interactive Masterclasses Chatbot van Hackers&Designers, Mobile Choreography van Pips:Lab en de eerste VR Academy, Als afsluiter een borrel en dansje met de mobiele disco game DuoDisco.

Meet the Meetups wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en EYE.