NFF Interactive

 

SAMENWERKING, ORDE EN ONTREGELING

Beweeg tussen orde en ontregeling wanneer het NFF op woensdagmiddag in de geest van Michel de Certeau de Nederlandse creatieve gemeenschap onder de loep legt. Zoals de Franse socioloog het dagelijks leven beschreef, vraagt NFF Interactive: Storyspace zich af: Wie bepalen in Nederland de orde scheppende strategies? En wie voeren ontregelende tactics uit? Instituten, festivals, kunstenaarslabs en filmmakers die midden in dat krachtenveld staan, laten zien wat de botsingen hierbinnen kunnen voortbrengen. Afgetrapt door de openingskeynote van kunstenaar, coder en docent Zachary Lieberman bewegen we ons door deze nieuwe wereld. Van een spirituele kijk op technologie, conservering van interactieve content vanuit de festivals, verhalen in VR, AR en MR door verschillende makers en onderwijsinstellingen, tot het VPRO Medialab dat zich al twee jaar lang buiten de Hilversumse bubbel op nieuwe verteltechnieken richt.

MEET THE MEETUPS

Binnen storytelling, in combinatie met innovatie en coding, wordt er veel geëxperimenteerd en geïnnoveerd. Het verhaal achter deze ontwikkelingen ontbreekt vaak: de overwegingen, de motivatie en het enthousiasme, de fouten en successen. Meetups bieden aan makers de ruimte om juist deze verhalen en processen te delen. In Nederland is er een groei van deze vorm van samenwerking te zien: informele samenkomsten van creative coders, ontwerpers, kunstenaars en storytellers ontmoeten elkaar. Gelijkgestemden delen werk en ideeën, men leert er van elkaar en bedenkt of maakt nieuwe projecten. De meetups zijn open van karakter en trekken zowel beginners als professionals. 

THE HOLODECK: WHAT IS REAL?

Wat is echt? Op welke manier is de ‘werkelijkheid’ een werktuig voor de visuele kunstenaar? Janet Murray opent deze middag met een keynote waarin ze de stellingen uit haar boek in het licht van de nieuwste ontwikkelingen beziet. Daarna is de vloer aan denkers, curatoren, schrijvers, game- en filmmakers, onder wie Bas Haring en Michel Reilhack. Floris Kaayk lanceert zijn nieuwste project, Next Space Rebels, en de rest van de middag wordt gevuld met literaire algoritmes, radical reality, programmeertaalpoëzie, live streams, zelfstandig werkende filmmakerbots en door game- en filmmakers gebouwde futuristische universums in VR , MR en AR.
 

OVER UTOPISCH DENKEN, SCHOONHEID EN VERBEEELDING

Een spetterende avond met zinnenstrelende snoepjes voor de geest. We ontmoeten beeldenmakers die verbazen met hun visuele, kinetische, interactieve, of reactieve experimenten zoals Nick Verstand, Mariska de Groot en Ruben van Leer, maar ook art director Jan Bart van Beek en lead concept artist Roland IJzermans van Horizon Zero Dawn, het nieuwste wereldwijde succes van Guerrilla Games. Juha van ‘t Zelfde praat over het gemak van denken, schetsen en communiceren in video. Het sluitstuk van deze avond is een collectieve en interactieve kijkervaring, verzorgd door Steye Hallema van de Smartphone Orchestra en Caspar Sonnen van IDFA Doclab. Neem je opgeladen telefoon mee en dompel je onder! Eindborrel in de Zindering. 

 
 
 

EXPO STORYSPACE

Stap met vijf medepassagiers in een virtuele trein, ervaar hoe licht wordt getransformeerd tot geluid en voel de verwondering bij de andere interactieve installaties, demo's en projecten.

 

TUSSEN KUNST EN GLITCH

Vazen uit de Ming-dynastie of die vroege Van Gogh komen er niet in. Deze mediakunstexperts buigen zich liever over sites, interactieve installaties, games en andere digitale multimediale kunstuitingen.

BRING YOUR OWN BEAMER

Lichten uit, beamers aan voor de grootste one-night-exhibition van Nederland. Meer dan tachtig kunstenaars en makers projecteren hun audiovisuele multimediale werken op muren, plafonds, doeken en ramen.
 
 

NFF INTERACTIVE: GOUDEN KALF EXPO

Bekijk, doe, speel, onderga of ervaar de genomineerde projecten die dit jaar kans maken op het Gouden Kalf voor Beste Interactive.

 

NFF INTERACTIVE: GOUDEN KALF AVOND

De makers van de tien projecten die dit jaar kans maken op het Gouden Kalf voor Beste Interactive doen aan de zaal uit de doeken doen wat hun project behelst, en wat er bij de realisatie allemaal kwam kijken.

THE DO'S & DON'TS OF VR


Film is al meer dan een eeuw oud, maar virtual reality staat nog in de kinderschoenen. Dat maakt het fenomeen ook zo spannend, want er is nog een wereld te ontdekken en de spelregels worden al doende uitgevonden. Vanavond delen VR-makers met het publiek hun meest onvoorziene, grappige, vreemde en ongelooflijke content. Steek je licht op bij deze spannende sessie over werk dat niet precies zo uitpakte als de makers verwachtten.

 
 

MASTERCLASSES INTERACTIVE

Volg verschillende Interactive Masterclasses! Leer alles over chatbots of creëer gezamenlijk één film door middel van mobiele telefoons in de masterclass Mobile Choreography.