Zoeken
   
Het Nederlands Film Festival ontsluit ruim vijfendertig jaar uit de rijke festivalgeschiedenis met het online NFF Filmarchief. Het informatieve Filmarchief bevat geactualiseerde beschrijvingen en credits van meer dan 8600 filmtitels. Van ABEL tot ZWARTBOEK, van HET MEISJE MET HET RODE HAAR (in 1981 de eerste openingsfilm) tot het programma van de 35ste editie in september en oktober 2015. Van heel bekend tot zwaar obscuur en van speelfilms en documentaires tot korte films en tv-drama’s. Filmliefhebbers lopen de kans om letterlijk ogen tekort te komen, want het NFF Filmarchief herbergt meer dan 15.000 scènefoto’s en daarnaast tal van trailers, zodat je al een idee kunt krijgen van de film. Let wel, de films zelf zijn via het Filmarchief niet te bekijken, te downloaden of aan te schaffen.

Filmwetenschappers, studenten, producenten, regisseurs en makers, programmeurs, historici en natuurlijk het grote publiek kunnen naar hartenlust grasduinen door deze schat aan informatie, zonder het risico te lopen om hopeloos te verdwalen. Maar hoewel het officiële motto ‘zoekt en gij zult vinden’ luidt, wil het NFF Filmarchief ook verrassen door bij elk bezoek vier willekeurige films onder de aandacht te brengen – weergegeven onderaan deze pagina. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Dit omvangrijke archiefproject is financieel mogelijk gemaakt dankzij de steun van het SNS REAAL Fonds.

Voor vragen m.b.t. het Filmarchief, neem contact op met de afdeling Programma via programma@filmfestival.nl of 030 – 2303800.
Meest geraadpleegd
Spijt!
Dave Schram, Nederland, 2013, 90'
Van God Los - Para
Paloma Aguilera Valdebenito, Nederland, 2013, 50'
Teledoc Campus - Shame/Fame
Eef Hilgers, Nederland, 2017, 23'
Titts - Woef
Thomas de Rijk, Ricky Calvit Jonsson Jr., Nederland, 2014, 4'
Her Innerview
Erica Baltimore, Nederland, -, 2014, 8'
Uitgelicht
De lessen van Tülay, Bahar en Naima
Documentaire volgt drie allochtone vrouwen die elk met een eigen rijschool lesgeven aan andere allochtone vrouwen. Ze spreken over het rijbewijs als emancipatiemiddel en hoe mannen vaak dwarsliggen.
Eveline Welschen, Nederland, 2005, 49'
Man van Staal
Jeugdfilm over de 13-jarige puber Rick die na de dood van zijn vader een tijdje bij zijn oom en tante gaat logeren. In het saaie dorpje wordt hij verliefd op de dochter van de preparateur.
Vincent Bal, België, 1999, 85'
Rumah saya
In een verzorgingstehuis voor oudere Indische Nederlanders is de herinnering aan het leven in Nederlands-Indië nog springlevend. Zowel zoete als nare herinneringen klinken eenieder bekend in de oren.
Johanna ter Steege, Claire Pijman, Nederland, 2009, 50'
Nato Bombs
Tijdens de oorlog in Kosovo werden niet-gebruikte bommen door de NAVO-gevechtsvliegtuigen voor de kust van Italië in de Adriatische Zee gedumpt. De vissersvloot van Chioggia kampt met de explosieve gevolgen.
Olga Busch, Nederland, 2001, 15'