NFF Prof Talks & Specials

In samenwerking met diverse partners biedt het NFF Professionals Programma een rijk aanbod aan NFF Prof Talks en inspirerende sessies genaamd NFF Prof Specials. Zo ontvangt het NFF dit jaar gerenommeerde sprekers als sound-professionals Mildred Iatrou en Ai-Ling (La La Land en First Man), kostuumontwerper Madeline Fontaine (Jackie en Amélie) en veelzijdige media artist Kyle McDonald. Dit programma is in samenwerking met Netwerk Scenarioschrijvers.

Dit was het NFF Professionals Programma 2021

Ways of seeing
NFF Prof Special - Ways of Seeing

In dit panel leren we van filmmakers, programmeurs en storytellers. Ze passen creatief en kritisch computer vision toe op archieven, geven kennis over hoe we de wereld op nieuwe manieren kunnen bekijken en ons een weg kunnen banen door de informatieoverload

Moderator:
Philo van Kemenade - Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Storytellers United netwerk

Met:
Kyle McDonald - Kunstenaar en creative techologist (https://kylemcdonald.net/)
Bregtje van der Haak over Archive of the Future - Documentairemaker en journalist
Bram Bogaerts & Robin Smits - Founders Superposition (https://superposition.cc/studio#!)
Piotr Winiewicz & Sofie Stenstrop van Kaspar AI en Randi Cecchine over Untold Stories
SuperPosition (Bram Bogaerts & Robin Smits) about Artifacts of Memory

Film met impact onderwijsroute placeholder
NFF Prof Special: Films met impact - de onderwijsroute

Wat maakt de ene film geschikter voor het onderwijs dan de andere? Welke wegen kun je bewandelen als je als producent, distributeur of maker ‘iets met filmeducatie’ wil doen? Wat maakt daarnaast investeren in educatie de moeite waard? Om deze en andere waardevolle vragen door te nemen, nodigt Netwerk Filmeducatie je uit voor Films met impact: de onderwijsroute. We onderzoeken in dit programma drie casussen (filmproducties en hun educatie-uitrol), delen tips & tricks en vertellen alles wat je wil weten over de werkwijze van het vernieuwde Netwerk.


Lee Smith achterkant SSBUBLAUW 1
NFF Prof Special: DAFF Animatie conversaties - VOL. 1

Waar animatiefilm en 'vleesfilm' - de onofficiële koosnaam van animatoren voor live-action/documentairefilms - in vele opzichten heel verschillend kunnen zijn, zijn het beide vooral films. In deze talk geven vier sprekers tijdens een spoedcursus de belangrijkste handvatten voor het kijken naar en beoordelen van (verschillende types) animatie. Onder moderatie van Tünde Vollenbroek gaan Chris Mouw (animatie programmeur NFF), Maria Kramer (sound-designer), Chris Stenger (animatie producent bij Family Affair Films) en regisseur Max Lunter met elkaar in gesprek over animatie als vertelvorm vanuit hun perspectieven en eigen vakgebieden. Waar letten zij op en in hoeverre verschilt animatie, het maken ervan en het jargon in hun ogen nou wezenlijk van ‘vleesfilms’?

Moderator:
Tünde Vollenbroek - Producer en mede-eigenaar animatiehuis Studio Pupil & curator KLIK/Kaboom Animation Festival

Met:
Chris Mouw - Animatie adviseur NFF
Maria Kramer - Sound-designer
Chris Stenger - Animatie producent Family Affair Films
Max Lunter - Regisseur

Alles is archief
NFF Prof Special: Alles is archief

Wat komt er allemaal op je pad als je archiefbeelden wil gebruiken in je productie? Uiteraard allereerst het zoeken en vinden van de juiste content. Daarnaast zijn er de nodige juridische, financiële en technische aspecten. Een goede aanleiding voor NAPA en Beeld en Geluid om een praktische bijeenkomst te organiseren voor producenten en makers die met content uit het archief (willen) werken.

Moderator:
Margje de Koning - Artistiek Directeur Movies that Matter en voormalig hoofdredacteur documentaire van de EO ende IKON

Met
Idse Grotenhuis - Producent Topkapi Films
Natasja Mohrs - Producent Witfilm
Daan Veldhuizen - Regisseur Witfilm
Juliette Jansen - Manager mediamakers Beeld en Geluid

Kopie van Zonder titel 1
NFF Prof Talk: Mildred Iatrou & Ai-Ling Lee

Hier wil je bij zijn: tijdens deze NFF Prof Talk zijn twee vrouwen te gast die hun sporen in de post audio al dik hebben verdiend. Supervisor dialog & sound editor Mildred Iatrou en sound designer, sound supervisor en re-recording mixer Ai-Ling Lee werkten samen aan First Man, La La Land en Wild en sleepten daarmee meerdere nominaties in de wacht.

NFF Prof Talk Virtual Production
NFF Prof Special: Virtual Production

Virtual Production, het buzz word in medialand van de afgelopen paar jaar, met jaloersmakende voorbeelden uit kaskrakers als The Mandalorian.

Via LED wall volume shooting kunnen filmmakers door middel van een game-engine real-time digitale sets creëren op LED-schermen en in-camera vastleggen. Deze vorm van produceren heeft ingrijpende gevolgen waarbij VFX van post- naar pre-productie verhuist en het creatieve proces van de gehele crew wijzigt. Maar als het tijd is om je acteurs te filmen, zie je gelijk het resultaat.

Virtual production is echter niet dé oplossing voor alle filmproducties, maar een handige tool om in te zetten vanuit het oogpunt van controle en financiën. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar ook in Nederland worden de eerste stappen gezet.

Tijdens dit programma bespreken we de diverse manieren waarop Virtual Production al werd ingezet in Nederland en welke inzichten het bood voor commercieel werk, cinematografie en regie. Maar ook luiden we het startschot voor ambitieuze plannen en initiatieven voor de toekomst.

Moderator: Monique van Dusseldorp

Met:
Idse Grotenhuis (creative producer Topkapi)
Bert Pot (cinematographer)
Pim de Bilde (creative producer IRON FILMS)
Flip van der Kuil (regisseur)

NFF Prof Talk JOSEP photo van AUREL and photo credit Céline Escolano
NFF Prof Talk: Josep - From the Drawings to the Screen

Josep is een ontroerend eerbetoon van de ene illustrator aan de andere. De Franse cartoonist Aurel schetst een pijnlijk hoofdstuk uit de Franse geschiedenis aan de hand van het leven van de Catalaanse tekenaar en verzetsstrijder Josep Bartolí. Hij vluchtte tijdens de Spaanse Burgeroorlog naar Frankrijk en belandde daar in een concentratiekamp. De prijswinnende animatiefilm (EFA 2020 én César 2021) wordt verteld vanuit het perspectief van de fictieve Franse gendarme Serge, die bevriend raakt met Bartolí.


NFF Talent Missie van de Nieuwe Maker
NFF om tafel: Wie vertelt, wie bepaalt?

Met de snel veranderende maatschappij verschuiven ook de opvattingen over wat gepast is en wat niet en dat beperkt zich niet tot het heden. Grasduinend door de geschiedenis vinden we meer dan genoeg boeken, beelden, ideeën, muziek en films die we met voortschrijdend inzicht controversieel of ongepast vinden. Hoe kijken we met nieuwe inzichten naar oude werken? Klopt het wel om met de kennis van nu te oordelen? Wat doen we vervolgens met het ineens ongepast verklaarde originele materiaal? Wegstoppen? Wissen? Bewerken? Of omhelzen? (Waarom) is het noodzakelijk om kritisch te kijken naar wat we hebben gemaakt en ervan te leren?

Moderator:
Naeeda Aurangzeb - Presentator, documentairemaker en auteur

Column:
Reza Kartosen-Wong - Mediawetenschapper UvA

Met o.a.:
Daniël Biltereyst - Professor Film & Media Studies Universiteit Gent
Hanna van Niekerk - Regisseur
Tarikh Janssen - Acteur, lid commissie diversiteit ACT
Corien van der Zwaag - Schrijver en regisseur
Manoushka Zeegelaar-Breeveld - Acteur, zangeres en initiatiefnemer KLEUR
Susanne Groen - Oprichter Groen Casting
Hui-Hui Pan, Oprichter PAC (omroep PAC en Pan Asian Collective)
Iwana Chronis - Hoofd Selective Funding Nederlands Filmfonds

Face value
NFF Prof Talk: Face Value

Tijdens het panel gaan we in gesprek met experts (beeldend kunstenaars en onderzoekers) over de politiek van gezichtsherkenning, gevolgd door een Q&A waarin jij ook je brandende vragen kunt stellen aan de sprekers.

Moderator:
Rosa Wevers - Curator en PhD-kandidaat

Met:
Dr. Heather Dewey-Hagborg - Informatiekunstenaar, onderzoeker en biohacker
Dr. Christine Quinan - Assistant Professor of Gender Studies Utrecht University
Dr. Nakeema Stefflbauer - Senior digitalization executive, CEO of FrauenLoop CEO'
Ella Jakubowska - Policy Advisor European Digital Rights

Nog meer programma uit Storyspace? Next Space Rebels is een interactieve verhaal in de vorm van een game over de democratisering van de ruimte en de strijd om een nieuw, onafhankelijk internet. Tijdens Storyspace op 30 september wordt de game gelanceerd met een introductie en presentatie door Floris Kaayk en gaan we in gesprek met o.a. wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en model-raketbouwer Tess van Hulst.

Writersroom 1
NFF Talent: Writersroom

Wil jij nieuwe filmmakers verder op weg helpen met jouw advies of een mogelijke samenwerking verkennen? Kom luisteren naar nieuwe verhalen en laat je verrassen door inspirerende scenes, live gespeeld door acteurs op de vloer!


De deelnemers:
Maxine Palit de Jongh - Schrijver
Bilal el Aoumari - Acteur
Amro Kasr - Acteur, schrijver en founder Kasr Producties

NFF Prof Talk Boundaries of Being01 Marcela Baltarete A Journey Of Digital Introspection And Relief
NFF Prof Talk: Boundaries of Being

Curators Daniela Tenenbaum & Niv Fux nemen je met de drie prominente AR-kunstenaars Ines Alpha, Andy Picci en Marcela Baltarete mee op een zoektocht naar de antwoorden. De kunstenaars presenteren hun werk en delen hun inzichten met het publiek

Moderators en samenstelling:
Daniela Tenenbaum & Niv Fux - Curators

Met:
Ines Alpha - 3D artist
Andy Picci - Digital Artist
Marcela Baltarete - Digital Artist

NFF Talent Missie van de Nieuwe Maker
NFF Talent: Missie van de nieuwe maker

Tijdens Missie van de nieuwe maker gaan we in op alle vragen die je als startend professional in de audiovisuele sector hebt en bespreken we informeel en openhartig met diverse experts, fondsen, organisaties en andere debuterende makers de beste route en mogelijkheden voor nieuw talent

Met:
Jeanine Hage - Directeur CoBO Fonds
Hanneke Bouwsema - Algemeen secretaris NPO-fonds
Absaline Hehakaya - Projectmanager Selective Funding Nederlands Filmfonds
Guido Franken - Directeur/bestuurder CineSud
Michiel van Erp - Regisseur en Producent De Familie Film & TV
Dana Linssen - Quarter Master Film Forward
Paulien Mandos - Coördinator Next Talent Program, Talenthub Brabant
Sacha Gertsik - Project Director De Ontmoeting en De Klik
Fay Breeman - Project Coördinator Talenthub De Machinerie
e.a.

Moderator: Margje de Koning (Movies That Matter Film Festival)

NFF Prof Talk Camera
NFF Prof Talk: Camera - van woord naar beeld

Hoe vertalen vier Nederlandse cinematografen woord naar beeld: van script naar decoupage, shotlist, beeldtaal en het uiteindelijke resultaat?

Moderator:
Joris Bulstra - Cinematographer NSC

Panelleden:
Jacqueline van Vugt - cameravrouw en onafhankelijke filmmaker
Jasper Wolf - Director of Photography
Robbie van Brussel - Director of Photography
Aage Hollander - Director of Photography


Internationale NCE Masterclass Montage Mikkel E G Nielsen ACE photo credit Martin Lehmann
Internationale NCE-Masterclass Montage: Mikkel E.G. Nielsen, ACE

De jaarlijkse Internationale Masterclass Montage van de NCE is weer helemaal terug met een live zaalprogramma. Te gast is deze keer de Deense filmeditor Mikkel E.G. Nielsen, ACE, die dit jaar de Academy Award én de BAFTA voor Beste Montage won voor het overweldigende Sound of Metal (Darius Marder, 2019). Eerder monteerde hij onder meer Beasts Of No Nation (Cary Fukunaga, 2015) en A Royal Affair (Nikolaj Arcel, 2012). Aan de hand van fragmenten uit zijn werk komen we alles te weten over zijn werkproces en over het belang van de vele keuzes die editors maken.

NPO fonds
NFF Prof Special: NPO-fonds, kansen voor talent

Het NPO-fonds presenteert tijdens deze NFF Prof Special de nieuwe talentregelingen aan de hand van een aantal inspirerende casestudies.

Met:
Salma Chafouk Idrissi - Regisseur, programmamaker en moderator Van Gogh Museum
Alkan Çöklü - Acteur
Luca Izeboud - Scriptschrijver
Martin Koolhoven - Regisseur
Maaik Krijgsman - Regisseur en Scenarist
Nelly dos Reis - Vlogger, presentator en programmamaker
Martijn Winkler - Regisseur, schrijver en digital creative
Bastiaan Rosman - Presentator
Sven Peetoom - regisseur en scenarist

Middag van het Scenario
Middag van het Scenario: Oude paden over nieuwe wegen

Het medialandschap verandert snel, maar een goed verhaal is en blijft de basis van films en series. Tijdens de Middag van het Scenario onderzoeken we nieuwe vertelvormen. Welke overeenkomsten zijn er met traditionele film? Welke kansen bieden deze nieuwe vormen? En vooral: wat is hierin het belang van de scenarist?

Traditiegetrouw worden vanmiddag de winnaars bekendgemaakt van de Zilveren Krulstaarten 2020 – de vakprijs voor scenarioschrijvers – en worden de Zilveren Pen en Gouden Pen uitgereikt.

Keynote speech:
Ben McCaw - Schrijver HORIZON ZERO DAWN

Presentatie:
Pieter Bart Korthuis - Scenarist en producent
Amira Duynhouwer - Regisseur

Scenario & Musea - een case study van Pim & Pom:
Tingue Dongelmans
Fiona van Heemstra
Gioia Smid

NFF Prof Talk Lolita Ritmanis photo credit Sanita Ieva Sparane
NFF Prof Talk: Lolita Ritmanis

90’s kids: maak je klaar voor een nostalgische reis naar de fantastische muziek van je favoriete action animatieseries uit die tijd. Te gast is componist en Emmy-winnaar Lolita Ritmanis. Voordat ze zich op componeren richtte, orkestreerde ze meer dan 100 films, miniseries en televisieprogramma's, waaronder Lethal Weapon 4, X-Files Movie en Robin Hood: Prince of Thieves. Ze studeerde aan de Dick Grove School of Music, gespecialiseerd in filmmuziek, en richtte vervolgens Dynamic Music Partners op met collega’s Michael McCuistion en Kristopher Carter, met wie ze tot op de dag van vandaag samenwerkt.

NFF Prof Talk Madeline Fontaine copyright Leila Mogthtader
NFF Prof Talk: Madeline Fontaine

Soms klopt het allemaal: nadat in 2020 het eerste Gouden Kalf voor Costume Design (Alette Kraan, Mi Vida) werd uitgereikt, verwelkomen we niemand minder dan Madeline Fontaine, een geweldige vakvrouw met een dito cv, waar onder meer Yves Saint Laurent, Amélie en Jackie op prijken. Ze is genomineerd voor een Oscar, won een BAFTA en sleepte zes Césars in de wacht.

Nieuwsbrief voor Professionals

Blijf op de hoogte van het laatste NFF Professionals nieuws.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01