Academy

De nominaties en winnaars van de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de Gouden Kalveren, worden in de categorieën speelfilm en lange documentaire bepaald door middel van het Academysysteem. Het concept voor deze vorm van selectie en bekroning is ontwikkeld door het Nederlands Film Festival en de in 2013 opgerichte Dutch Academy For Film (DAFF).

3859041019 Grolsch Gouden Kalveren Gala Winnaar Gijs Naber JS

Academy Filmoverzicht

Wil je meestemmen?

Een grote groep vakgenoten kiest zelf jaarlijks de nominaties en de winnaars, zoals ook bij internationale competities en filmprijzen als de Oscars, de Bafta’s en de Césars. De groep stemgerechtigden bestaat uit Gouden Kalf-winnaars, Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en uit de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF).

Om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de DAFF moeten aspirant-leden voldoen aan de onderstaande criteria:

  • Filmmakers: Drie hoofdcredits binnen één discipline (dus bijvoorbeeld als regisseur). Producties die hiervoor in aanmerking komen zijn speelfilms, korte films, tv-drama, lange documentaires, korte documentaires, tv-documentaires.
  • Voor de Industry-sectie komen filmprofessionals (o.a. filmdistributeurs, casting directors, agenten en consulenten) in aanmerking. Als je je aanmeld voor deze sectie, wordt gevraagd om een korte motivatie en een loopbaanomschrijving.
  • Voordracht door drie huidige DAFF-leden.

Het bestuur van de DAFF beslist of een aspirant-lid wordt toegelaten tot de Academy.

DAFF NFF logo dikke gouden rand

Inschrijven en kosten lidmaatschap

De standaard contributie bedraagt € 175,- (excl. BTW) per jaar. Voor Industry-leden bedraagt de contributie € 350,- (excl. BTW). De contributie wordt in vier termijnen afgeschreven.

Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het Nederlands Film Festival en de Dutch Academy For Film

Het Nederlands Film Festival (NFF) en de Dutch Academy for Film (DAFF) werken samen vanuit het gedeelde belang bij een sterke en vitale filmsector in Nederland. Het meest zichtbaar is de samenwerking in de jaarlijkse Gouden Kalf Competitie, waarin de DAFF-leden mede de selectie, nominaties en winnaars bepalen voor speelfilms en lange documentaires. Daarnaast werken NFF en DAFF samen in het organiseren van sectorevenementen zoals NFF Extended en DAFF Diners. Tijdens het Nederlands Film Festival zijn de DAFF en haar leden zichtbaar betrokken als experts, juryleden en uitreikers van de Gouden Kalveren. Ook organiseren de DAFF en het NFF jaarlijks gezamenlijk de genomineerdenbijeenkomst voor de gehele Gouden Kalf Competitie, alsmede als een stemmersbijeenkomst om alle stemmers te bedanken voor hun inzet.