do 26 mrt 2020

Zes internationale coproducties ondersteund door het Nederlands Filmfonds

Het Nederlands Filmfonds ondersteunt zes internationale coproducties met een substantiële creatieve en technische Nederlandse inbreng, door middel van de regeling ‘Realisering minoritaire coproductie’. Deze eigenzinnige, artistieke minoritaire coproducties hebben een grote kans op internationale festivalselectie en internationale distributie.

Onder de zes geselecteerden valt ABOVE THE DUST. Dit is de eerste speelfilm die in coproductie met China gemaakt wordt met subsidie van het Nederlands Filmfonds, sinds de overeenkomst tussen Nederland en China in 2015. De coproducent van ABOVE THE DUST is Lemming Film. Producent Leontine Petit (CEO van Lemming Film) is één van de belangrijkste Nederlandse producenten die de coproductiebanden met de Chinese sector versterkt. Samen met een aantal andere Europese producten richtte ze het film professionals platform Bridging the Dragon op.

Afgelopen jaar produceerde Lemming Film de Nederlandse speelfilm DEAD AND BEAUTIFUL van regisseur David Verbeek (een smart vampieren film die zich in Azië afspeelt) en in 2018 ontving Lemming Film een delegatie van het Chinese filmbureau op de set van de Nederlandse speelfilm DIKKERTJE DAP.

De geselecteerden van de Realisering minoritaire coproductie zijn:

ABOVE THE DUST, speelfilm
Regie: Wang Xiaoshuai
Scenario: Wang Xiaoshuai en Li Shijiang
Producent: DongChun Films Company Ltd (CN)
Coproducent: Lemming Film (NL)

ABOVE THE DUST toont het leven op het hedendaagse Chinese platteland en de historische veranderingen die families – woonachtig in deze gebieden – ervaren in een panoramisch perspectief. De film schetst drie generaties Chinezen, hun gevoelens en hun diepe genegenheid voor het land op een delicate manier.

Toegekende bijdrage: € 200.000,-

HUDA’S SALON, speelfilm
Regie en scenario: Hany Abu-Assad
Producent: H&A Productions (VS)
Coproducenten: KeyFilm B.V. (NL) en Film Clinic (EG)

Nadia is een jonge getrouwde Palestijnse vrouw, die Huda’s Salon bezoekt voor een knipbeurt. Dit bezoek zal echter het leven van Nadia voorgoed veranderen. Huda chanteert haar en geeft haar de onmogelijke keuze haar eigen mensen te verraden en een collaborateur te worden of Huda zal een donker geheim van Nadia onthullen. Hun lot wordt op mysterieuze wijze bepaald door de vrijheidsstrijder Hasan.

Toegekende bijdrage: € 100.000,-

THE WOODCUTTER STORY, speelfilm
Regie en scenario: Mikko Juhani Myllylahti
Producent: AAMU Film Company (FI)
Coproducent: Keplerfilm (NL)

Als door de bouw van een nieuwe mijn alle houthakkers uit een idyllisch dorp in Noord-Finland hun baan kwijtraken, lijkt vooral de aandoenlijk ogende Pepe het zwaarst getroffen door de consequenties. Terwijl hij vol goede moed de magie en schoonheid in de mysterieuze duisternis om hem heen probeert te zien, wordt zijn onuitputtelijke optimisme scherp op de proef gesteld.

Toegekende bijdrage: € 100.000,-

DREAMING WALLS, documentaire
Regie en scenario: Amelie van Elmbt
Coregisseur en scenarist: Maya Duverdier
Producent: Clin D’oeil (BE)
Coproducenten: Basalt Film (NL) en Les films de l’oeil sauvage (FR)

Het New Yorkse Chelsea Hotel wordt gerenoveerd tot een luxe hotel. In de chaos van de verbouwingen houden de overgebleven bewoners zich staande en trachten ze de geest van het iconische hotel in leven te houden.

Toegekend bijdrage: € 50.000,-

BOX CUTTERS, korte animatie
Regie en scenario: Naomi van Niekerk
Producent: Dryfsand (SA)
Coproducenten: Valk Productions (NL) en Ikki Film (FR)

Een vrouw ontkomt aan haar aanvallers en zet het op een rennen. Tijdens haar vlucht ontvouwt zich een aantal gebeurtenissen die worden gelinkt aan vloeiende overgangen en expressieve details die het midden houden tussen droom en werkelijkheid.

Toegekende bijdrage: € 45.556,-

DWALER, korte animatie
Regie en scenario: Joost Jansen
Producent: Visualantics (BE)
Coproducent: SeriousFilm (NL)

Dwaler, een moderne astronaut, raakt onthecht van zijn ruimtestation. Terwijl een mysterieuze groene vloeistof hem in leven houdt, wordt hij meegenomen in een oneindige drift door het heelal. Verlost van tijd en ruimte wordt Dwaler geconfronteerd met het niets. Wanneer de uitzichtloosheid van zijn bestaan hem dwingt zich te ontdoen van alle ballast worden nakende illusies doorbroken.

Toegekende bijdrage: € 50.000,-