vr 02 okt 2015

Winnaars Gouden Kalveren 2015, de Grote Prijzen van de Nederlandse film

Vrijdagavond 2 oktober zijn de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film 2015, uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. De grote winnaar is GLUCKAUF met vier Gouden Kalveren, gevolgd door BLOED, ZWEET & TRANEN met drie Gouden Kalveren. PRINS, DE SURPRISE, THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING en ONE NIGHT STAND X – GEEN KONINGEN IN ONS BLOED werden bekroond met twee Gouden Kalveren. De uitreiking werd live uitgezonden door de VPRO van 20.25-22.00 uur op NPO 3 en integraal uitgezonden vanaf 19.15 uur op het internet via filmfestival.nl en NPO Cultura. Claudia de Breij presenteerde de prijzenavond in het Beatrix Theater in Utrecht. Het Gala van de Nederlandse Film is de afsluiting van het 35e Nederlands Film Festival.

Het NFF 2015 stond in het teken van verandering en presenteerde met succes een programma met prominent aandacht voor de drie pijlers Film, TV, Interactive & Games en de lancering van succesvolle nieuwe programma’s en competities zoals Forum van de Regisseurs, de Gouden Kalveren Loge en de Digital Storytelling Competitie. Nieuw was ook de Nationale Film Conferentie en de intensieve samenwerking met de game industrie en in het bijzonder met de Control Conference, de Dutch Game Awards en INDIGO. Het thema Grenzeloos Nederlands dat de internationale reikwijdte van de Nederlandse film en filmmakers agendeerde was een groot succes.  De ingezette koersverandering van het NFF wordt in de komende jaren voortgezet. Het NFF was meer dan ooit verspreid over heel Utrecht en had de beschikking over minder zaalcapaciteit dan in voorgaande jaren. Het bezoekersaantal bleef op niveau.

De winnaars van de Gouden Kalveren 2015, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film:

Winnaars middels Gouden Kalf Jury 

De winnaars van de Gouden Kalf Jury zijn:

Beste Korte Film 
UNDER THE APPLE TREE van Erik van Schaaik

Beste Korte Documentaire 
VERBODEN VLUCHT van Hester Overmars

Beste Televisiedrama 
One Night Stand X – GEEN KONINGEN IN ONS BLOED van Mees Peijnenburg

Beste Actrice Televisiedrama 
Ariane Schluter voor One Night Stand X – EEN GOED LEVEN

Beste Acteur Televisiedrama 
Jonas Smulders voor One Night Stand X –  GEEN KONINGEN IN ONS BLOED

De Gouden Kalf Jury bestond dit jaar uit documentairemakers Oeke Hoogendijk, Menno Otten en Marije Meerman voor de sectie Korte Documentaire. De jury voor Korte Film en Televisiedrama werd gevormd door producent Marc Bary, animatieregisseur Hisko Hulsing en regisseur en scenarist Dana Nechushtan.

Winnaars middels Academysysteem 

De winnaars voor de Gouden Kalveren via het Academysysteem zijn:

Beste Lange Documentaire 
THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING van Morgan Knibbe

Beste Sound Design  
Vincent Sinceretti en Taco Drijfhout voor THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING

Beste Muziek 
Palmbomen voor PRINS

Beste Montage 
Mieneke Kramer voor PRINS

Beste Production Design 
Hubert Pouille voor DE SURPRISE

Beste Camera
Mark van Aller voor GLUCKAUF

Beste Vrouwelijke Bijrol 
Hadewych Minis voor BLOED, ZWEET & TRANEN

Beste Mannelijke Bijrol 
Raymond Thiry voor BLOED, ZWEET & TRANEN

Beste Actrice 
Georgina Verbaan voor DE SURPRISE

Beste Acteur 
Martijn Fischer voor BLOED, ZWEET & TRANEN

Beste Scenario 
Gustaaf Peek voor GLUCKAUF

Beste Regie 
Remy van Heugten voor GLUCKAUF

Beste Film 
GLUCKAUF van Joram Willink en Piet-Harm Sterk voor BIND

De winnaars voor Speelfilm en Lange Documentaire zijn dit jaar voor het eerst bepaald middels een Academysysteem. De stemgerechtigden bestaan uit leden van de Dutch Academy For Film, Gouden Kalf winnaars en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals, aangevuld met Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van IFFR en IDFA, en Nederlandse winnaars van Oscars en EFA’s, allen in de categorieën Speelfilm en Lange Documentaire. Van de 465 stemgerechtigden hebben 324 vakgenoten zich dit jaar geregistreerd als stemmer. 170 vakgenoten hebben ook daadwerkelijk gestemd. Met dit resultaat is een goede eerste stap gemaakt in het eerste jaar dat de Gouden Kalveren worden bepaald middels het Academysysteem. Dit jaar is halverwege het jaar gestart met het systeem. Dat zal de komende jaren anders zijn en naar verwachting zal  het aantal stemmers de komende jaren substantieel toenemen.

Het bestuur van het NFF kende reeds op de Openingsavond het Gouden Kalf voor de Filmcultuur toe:

Filmcultuur 
Sandra den Hamer

Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek
Het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek is uitgereikt aan de speelfilm met de meeste stemmen van het Nederlandse publiek: DE CLUB VAN SINTERKLAAS & HET PRATENDE PAARD van Tom de Mol voor Tom de Mol Productions. Naast de onderscheiding van het publiek ontvangt de producent namens het Abraham Tuschinski Fonds een bedrag van €30.000 te besteden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie. Ook de nummer twee en drie ontvangen geldprijzen. MICHIEL DE RUYTER van Klaas de Jong voor Farmhouse TV & Film ontvangt €20.000 (tweede prijs) en BLOED, ZWEET & TRANEN van Derk-Jan Warrink, Joost de Vries en Leontine Petit voor Lemming Film €10.000 (derde prijs). De films die kans maakten op dit Gouden Kalf zijn de zeventien films die de status van Gouden Film (100.000 betaalde bioscoopbezoeken) hebben behaald in de periode van 1 september 2014 tot 1 september 2015. De stemprocedure staat onder notarieel toezicht. 26.385 stemmers hebben hun stem uitgebracht.

NFF Festivallieveling
Vrijdagavond op het Gala van de Nederlandse Film bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Korte Film, én nu ook officieel door het festivalpubliek in de armen gesloten: UNDER THE APPLE TREE van Erik van Schaaik mag zich na de laatste telling de Festivallieveling van de 35e editie van het Nederlands Film Festival noemen.

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 
Ook is vanavond de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uitgereikt. Deze persprijs wordt toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De jury, bestaande uit Jochem Geerdink, Hugo Emmerzael, Omar Larabi, Fabian Melchers en Kaj van Zoelen, beoordeelde dat de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek dit jaar gaat naar TUSSEN 10 EN 12 van regisseur Peter Hoogendoorn.

Het 36e Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 21 t/m vrijdag 30 september 2016 in Utrecht.