vr 03 aug 2018

Vrijwilligers-Vrijdag: Julia Eikelenboom

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het NFF. Jaarlijks zijn er ruim 350 vrijwilligers aan het werk in verschillende functies: van tickets verkopen aan de kassa en rode lopers leggen op de verschillende festivallocaties, tot het rondrijden van de sterren! Maar wat houdt zo’n vrijwilligersfunctie nou precies in? Iedere week maken we kennis met een vrijwilliger op Vrijwilligers-Vrijdag. Deze week: één van onze toffe festivalgidsen Julia Eikelenboom. 

Ook vrijwilliger worden?
Meld je dan nu aan voor #NFF2018
Naam: Julia Eikelenboom
Leeftijd: 21 jaar
Functie: festivalgids
Vrijwilligers sinds: 2017

1. Leuk je te ontmoeten! Wat was jouw motivatie om je aan te melden als vrijwilliger bij het NFF?
In Utrecht kan je niet om het Nederlands Film Festival heen: de rode vlaggen, Gouden Kalveren en vele betoverende films maken van de stad tien dagen lang een filmmetropool. Als Media en Cultuur-student aan de universiteit is het belangrijk om naast het lezen van veel boeken en artikelen ook ervaring op te doen in de praktijk. Het NFF biedt hier de perfecte plek voor, waarbij je veel leert over de gehele organisatie en programmering. Een perfecte opstap om de sfeer van de filmwereld te proeven en te netwerken.

2. Wat is jouw achtergrond qua werk of opleiding en in hoeverre kun je dat toepassen tijdens het Nederlands Film Festival?
Zelf studeer ik Media en Cultuur in Utrecht, ook wel bekend als Theater-, Film-, en Televisiewetenschap. Het is een studie waarbij de vervagende grenzen tussen verscheidene media worden bestudeerd en geanalyseerd. Met deze brede en vergelijkende blik is het Nederlands Film Festival een grote speeltuin met leuke en interessante casussen. VR-films, verdiepende gesprekken met regisseurs en nog veel meer randprogrammering geven je de mogelijkheid om film als medium met een nieuwe blik te bekijken. Een super leerzame ervaring die veel bijdraagt aan de beleving van mijn studie.

3. Kun je iets vertellen over je functie binnen het team festivalgids bij het NFF?
Twee jaar geleden mocht ik als festivalgids veel films bekijken en alle bezoekers op de hoogte brengen van de mooiste pareltjes in het programma van dat jaar. Door veel gezien te hebben kon ik elke bezoeker goed helpen met het samenstellen van een persoonlijk en passend programma. De gesprekken waren elke keer weer gezellig, interessant en verrassend.

4. Tijdens het NFF heb je de mogelijkheid om van alles te zien en te beleven. Wat is jouw mooiste herinnering?
Het leukste moment was toen ik met een 40-jarig stel een uur bezig was om samen de openingsfilm van dat jaar (DE HELD) te analyseren, waarbij mijn kennis over filmanalyse en hun verfrissende blik ons tot een nieuw inzicht over de relatie tussen de twee hoofdpersonages hielp.

5. Wat hoop je mee te maken tijdens de 38e editie van het Nederlands Film Festival?
Komend jaar hoop ik dat ik als festivalgids weer veel mooie gesprekken mag voeren en veel films mag zien. Misschien kijk ik nog wel het meeste uit naar het dansen bij het filmgala (mijn outfit ligt al klaar).

6. Heb je nog tips voor aanstaande collega’s, een leuke anekdote, of een goede reden waarom mensen zich absoluut moeten aanmelden voor #NFF2018?
Als filmliefhebber geeft het NFF je een mooie kans om het Nederlands filmlandschap te exploreren en de diversiteit van het aanbod te ontdekken. Dit lukt je natuurlijk het beste als vrijwilliger, want dan is de ervaring het mooist en meest immersief!


Meld je aan als vrijwilliger voor #NFF2018!