vr 09 aug 2019

Vrijwilligers Vrijdag: Hans van der Linden

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het NFF. Jaarlijks zijn er ruim 350 vrijwilligers aan het werk in verschillende functies: van tickets verkopen aan de kassa en rode lopers leggen op de verschillende festivallocaties, tot het rondrijden van de sterren! Maar wat houdt zo’n vrijwilligersfunctie nou precies in? Iedere week maken we kennis met een vrijwilliger op Vrijwilligers Vrijdag. Deze week: Hans van der Linden.

Ook vrijwilliger worden?
Meld je aan

Naam:
Hans van der Linden
Leeftijd: 69 jaar
Functie: Zaalwacht
Vrijwilliger sinds: 2018

1. Leuk je te ontmoeten! Wat was jouw motivatie om je aan te melden als vrijwilliger bij het NFF?
Het kwam allemaal door Marco. Hij is sinds enkele jaren vrijwilliger bij tal van organisaties en initiatieven, zoals het NFF en het Centraal Museum Utrecht. Daar werk ik inmiddels ook vier jaar en hij wees mij vorig jaar op het NFF. Mijn motivatie voor dit werk is dezelfde als voor het gastheerschap bij het Centraal Museum: veel korte en vaak leuke contacten met de bezoekers. Ik vind het heel prettig dat het publiek geïnteresseerd is in kunst en cultuur. Dan vind je snel aanknopingspunten voor dat vaak super korte gesprekje. Misschien een beetje triviaal, maar ik vind het vooral fijn om mensen te vertellen waar het toilet is. Wat een opluchting voor hen! Daarnaast heeft film mijn belangstelling. Een ander vrijwilligersbaantje is mijn gastheerschap in het Louis Hartlooper Complex. Voor de films natuurlijk, maar ook weer het publiek. En de collega’s: die achter de kassa, het restaurant, de operateur en de explicateurs.

2. Wat is jouw achtergrond qua werk of opleiding en in hoeverre kun je dat toepassen tijdens het Nederlands Film Festival?
Toen ik nadacht over “wat ga ik worden?” dacht ik als eerste aan “iets met mensen”. Dat werd de studie sociologie, met de nadruk op gedrag in kleine verbanden, zoals jeugdcultuur, communicatie- en systeemtheorie (gezinssociologie). Na de studie heb ik voornamelijk gewerkt aan welzijnsbeleid in kleine gemeenten, dus veel overleg met instellingen als bibliotheek, muziekschool, zorgvoorzieningen, jongerenwerk en cultuurbeleid. Allemaal mooi en belangrijk, maar het plezier van directe contacten met de doelgroep krijgt nu in het vrijwilligerswerk veel meer ruimte.

3. Kun je iets vertellen over je functie binnen het zaalwachtteamt bij het NFF?
Het werk van de zaalwacht lijkt veel op dat van de gastheer bij het Centraal Museum en het Louis Hartlooper Complex. Bij het NFF kom je op plaatsen waarvan je weet dat ze bestaan, maar waar je anders nooit komt. Je komt achter de coulissen van de verschillende locaties waar de activiteiten zijn, dit is erg leuk om eens te zien. Meestal werk je dan samen met collega’s die je niet eerder hebt ontmoet en soms zie je ze weer bij het eten (goed geregeld NFF!), zodat je snel een netwerkje opbouwt, waarvan je er enkelen weer bij het eindgala ziet dansen.

4. Tijdens het NFF heb je de mogelijkheid om van alles te zien en te beleven. Wat is jouw mooiste herinnering?
Bij een voorstelling in het Louis Hartlooper Complex kwam ik in gesprek met producente uit Turkije, die had gewerkt aan de vertoonde film. Als geen ander kon zij mij vertellen over de situatie van mijn Turkse schoonzoon (over bijvoorbeeld de islam en homoseksualiteit). Een halfjaar later kwam ik haar weer tegen in het Louis Hartlooper Complex en toen vroeg ze direct hoe het met hem ging. Het zijn dit soort ontmoetingen die het vrijwilligerswerk voor mij zo waardevol maken.

5. Wat hoop je mee te maken tijdens de 39e editie van het Nederlands Film Festival?
Ik hoop ook dit jaar weer leuke gesprekken te voeren met vrijwilligers en andere betrokkenen bij het NFF. Vooral de motivaties, de toekomstplannen en het optimisme van jonge collega’s spreken mij aan. Het zijn meestal mensen met interessante ideeën.

6. Heb je nog tips voor aanstaande collega’s, een leuke anekdote, of een goede reden waarom mensen zich absoluut moeten aanmelden voor het NFF 2019?
Voor jonge mensen die affiniteit hebben met film en media is het een uitgelezen kans om eens te zien wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een festival als het NFF. Leerzaam en verrijkend voor je verdere ontwikkeling. Voor mensen die niet meer zo heel jong zijn geldt dat natuurlijk ook, maar ik vind de vele contacten met een variëteit aan mensen het leukst! En niet in het minst: lekker dansen op het eindgala!


Meld je aan als vrijwilliger voor het NFF 2019